TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 3. 2009,
12.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 24. 3. 2009, 12.14

8 let

Revizija: Istrabenz v letnem poročilu skrival nakup delnic Petrola

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Družba ABC revizija je v reviziji letnega poročila Istrabenza za 2007 ugotovila, da podjetje nakupa delnic družbe Petrol od Zavarovalnice Triglav ni izkazalo v bilanci stanja, kar bi moralo storiti.

V Istrabenzu poudarjajo, da tega niso storili zato, ker ponudba ni bila zavezujoča in ker posel ni bil izveden.

Istrabenz od družbe ABC revizija zahteva ustrezno dopolnitev poročila Kot so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Istrabenza, poročilo ne prikazuje vseh pomembnih in revizorju predstavljenih okoliščin glede posla. Od družbe ABC revizija zato zahtevajo, da ustrezno dopolni revizijsko poročilo in na taki osnovi izdela zaključke glede popolnosti prilog k računovodskim izkazom. Tako dopolnjeno revizijsko poročilo naj družba ABC revizija predloži koprskemu okrožnemu sodišču in poslovodstvu Istrabenza.

ABC revizija: Istrabenz v poslovnih knjigah ni izkazal nakupov in prodaj nekaterih delnic Družba ABC revizija ugotavlja, da Istrabenz v poslovnih knjigah za leto 2007 ne izkazuje nakupov in prodaj delnic Petrola od Zavarovalnice Triglav kot tudi ne terminskih, opcijskih in podobnih dogovorov. Istrabenz je namreč Zavarovalnici Triglav 2. oktobra 2007 posredoval pisni dokument, podpisan s strani predsednika uprave Igorja Bavčarja. Ponudba je bila dana za nakup 19.950 delnic Petrola po ceni 1000 evrov za delnico.

Istrabenz je v ponudbi, ki je veljala 90 dni, tudi opredelil pogoje nakupa. Zavarovalnica Triglav je 28. decembra 2007 potrdila sprejem ponudbe Istrabenza, in v dokumentu zapisala, da "Zavarovalnica Triglav nepreklicno in brezpogojno v celoti sprejema navedeno ponudbo, ki jo je prejela 2. oktobra 2007, v vsebini, kot je bila podana, s čimer je pogodba sklenjena".

"Istrabenz bi moral nakup Petrolovih delnic izkazati v bilanci stanja" Kot pravijo v družbi ABC revizija, bi Istrabenz tako moral posel nakupa Petrolovih delnic izkazati v bilanci stanja, saj ima višina dogovorjenega posla (19,95 milijona evrov) pomemben vpliv na resničen in pošten prikaz premoženja in obveznosti družbe, njenega finančnega položaja ter poslovnega izida.

Kryžanowski: Petrol nadzornikom Istrabenza poslal zahtevo za razrešitev uprave Nadzornemu svetu Istrabenza smo danes poslali zahtevo za obravnavo razrešitve uprave družbe na petkovi seji, je za Pop TV danes povedal predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski. Kot je dejal, se je Petrol več kot leto in pol trudil, da bi vstopil v nadzorni svet Istrabenza ter da so upravo družbe opozarjali na težko situacijo.

"Nakup Istrabenzovega deleža je bil dobra odločitev" Na vprašanje, kako v Petrolu opravičujejo nakup približno tretjinskega deleža v Istrabenzu, ki je ob prevrednotenju naložb močno poslabšal Petrolov dobiček, je Kryžanowski odvrnil, da se je izkazal za zelo dobro odločitev. "Z nadzornim svetom smo se odločili, da bomo šli v nakup Istrabenza zaradi dveh zelo pomembnih stvari," je pojansil Kryžanowski.

Nakup deleža kot iskanje sinergijskih učinkov Kot prvi razlog je navedel iskanje sinergijskih učinkov na področju energetike. Obenem pa je po njegovih besedah danes že vsakemu jasno, da je hotel Istrabenz izpeljati prevzem Petrola, "obesiti del dolga ali večino dolga na Petrol in s tem izvesti menedžerski odkup".

Po njegovem mnenju je nenavadno to, da je predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar javnost obvestil, kdo je lastnik FB Investment ravno v času, ko je Petrol delal prevzem te družbe. "Danes je vsem jasno, da je bilo to dejanje upravičeno, in če bi se danes odločal, bi naredil popolnoma enako," je še zatrdil predsednik uprave Petrola.

Istrabenz: Šlo je za nezavezujočo ponudbo Istrabenz je sicer revizijski družbi posredoval pojasnilo, da holdinška družba dogovorjenega posla v letnem poročilu za 2007 ni razkrila, ker naj bi šlo za nezavezujočo ponudbo, poleg tega pa po prejemu potrjene ponudbe s strani Zavarovalnice Triglav ni prišlo do podpisa ponudbe oz. izvedbe posla.

Kljub pojasnilu s strani Istrabenza revizorji, kot je razvidno iz poročila, menijo, da bi Istrabenz v letnem poročilu za 2007 moral razkriti dogovor o nakupu delnic Petrola od Zavarovalnice Triglav ter izkazati vsaj potencialno naložbo in obveznosti iz tega naslova.

O poslu sta pred oddaje ponudbe razpravljala tudi Bavčar in Kocič V Istrabenzu v pripombah na izredno revizijo navajajo, da sta o poslu še pred oddajo ponudbe razpravljala Bavčar in predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Kocič. Kocič je takrat Bavčarja seznanil, da se za delnice Petrola zanimajo tudi drugi potencialni kupci, in od Istrabenza zahteval, da poda ustrezno formalno ponudbo, če želi uspešno konkurirati z drugimi interesenti in ponudniki. Le tako naj bi bil Istrabenzu omogočen vstop v krog resnih ponudnikov za nakup delnic Petrola.

Istrabenz je zato oddal ponudbo, ki pa jo je štel kot "formalno izražen interes Istrabenza za nakup delnic Petrola in ne kot zavezujočo ponudbo". Istrabenz je revizorju tudi pojasnil, da je bila tožba Zavarovalnice Triglav zoper Istrabenz iz naslova sklenjenega posla za nakup Petrolovih delnic vložena pri koprskem okrožnem sodišču šele 10. novembra 2008, to je po dnevu sestave letnega poročila za leto 2007.

Kot poudarjajo v Istrabenzu, to predstavlja pomembne okoliščine za razumevanje pravnega položaja Istrabenza in pojasnil revizorja ter niso ustrezno navedene v revizijskem poročilu. Pomanjkljivosti iz revizijskega poročila pa lahko po ocenah Istrabenza pomembno negativno vplivajo na položaj in interese Istrabenza.

Zaustavljeno trgovanje z delnicami Istrabenza Uprava Ljubljanske borze je danes ob 11.45 začasno zaustavila trgovanje z delnicami Istrabenza. Borza je trgovanje zaustavila na zahtevo Istrabenza, in sicer zaradi tržnega neravnovesja in neuradnih informacij v javnosti v zvezi s pogovori z bankami upnicami in nadaljnjo usodo družbe.

Ljubljanska borza zaustavitev ocenjuje kot utemeljeno Ljubljanska borza zahtevo Istrabenza za začasno zaustavitev trgovanja ocenjuje kot utemeljeno, saj zaradi negotovosti in špekulacij glede stanja izdajatelja obstaja na trgu možnost asimetrije informacij med vlagatelji ter tržnega neravnovesja z velikim odstopanjem prodajnih naročil.

Ponedeljkov enotni tečaj delnic Istrabenza je znašal 9,60 evra, 14,13 odstotka manj kot minuli petek.

Ne spreglejte