TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 8. 2008,
16.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 20. 8. 2008, 16.18

8 let

Realne plače v EU leta 2007 navzgor; v Sloveniji največje zmanjšanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Realne plače v EU so se lani glede na leto 2006 povprečno povečale za 2,3 odstotka, pri čemer so med posameznimi članicami ogromne razlike.

Tako kaže poročilo Evropske fundacije za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer (Eurofound).

Med novimi članicami relane plače samo v Sloveniji navzdol Realne plače so najbolj rasle v novih članicah, izjema je Slovenija, kjer so se realne plače lani najbolj zmanjšale. Slovenija je lani zabeležila 3,5-odstotno zmanjšanje realnih plač glede na leto 2006, kar je največ v vsej uniji. Plače so se v Sloveniji glede na leto poprej sicer zmanjšale že leta 2006, in sicer za 0,6 odstotka.

Rast realnih plač v Sloveniji je bila tako lani pod povprečjem celotne unije (2,3 odstotka) kot tudi pod povprečjem območja evra, kjer so se realne plače v povprečju zmanjšale za 0,4 odstotka. V podatkih za območje evra za lani še nista zajeti Malta in Ciper, ki sta članici območja evra postali letos.

V Latviji so se realne plače povišale za 18,3 odstotka Krepko nad povprečjem je bila lani rast realnih plač v baltskih državah ter v najnovejših članicah Bolgariji in Romuniji. Najbolj so se realne plače lani glede na leto 2006 povečale v Latviji (za 18,3 odstotka), Litvi (za 13 odstotkov) in Romuniji (za 12,2 odstotka). V povprečju so se plače v 12 članicah, ki so v unijo vstopile od leta 2004, povečale za pet odstotkov.

Plače so se znižale v dvanajstih državah unije Zmanjšanje realnih plač so leta 2007 poleg Slovenije zabeležili še v enajstih članicah unije. Realne plače so se tako najbolj zmanjšale še na Cipru (za 1,6 odstotka), v Španiji (za 1,4 odstotka), v Avstriji in na Češkem (v vsaki za 1,3 odstotka) ter na Madžarskem in v Belgiji (v vsaki za 1,2 odstotka), še kaže poročilo Eurofounda.

Ne spreglejte