SiolNET.
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Projekt eZdravje postaja vse bolj vroča zgodba

2

termometer

Projekt informatizacije zdravstvenega sistema eZdravje, katerega izvedba naj bi državo do leta 2023 stala več kot 130 milijonov evrov, postaja vse bolj vroča zgodba.

V začetku junija ga bodo v okviru svojega rednega dela pod drobnogled vzeli evropski revizorji, širijo pa se tudi informacije o domnevnem kartelnem dogovarjanju ponudnikov. Projekt se delno financira tudi iz evropskih sredstev Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, se bodo omenjeni revizorji Evropske komisije v Sloveniji mudili od 7. do 11. junija, pod drobnogled pa bodo vzeli tudi eZdravje. Bruselj bo namreč projekt, v katerega naj bi do leta 2023 vložili skupno 136 milijonov evrov, sofinanciral s 27 milijoni evrov. Na ministrstvu dodajajo, da napovedana revizija sodi v redne aktivnosti Evropske komisije in da je bil projekt eZdravje izbran naključno.

Projekt ena od prioritet ministra Marušiča Hkrati pojasnjujejo, da se želi aprila imenovani minister za zdravje Dorjan Marušič s tem projektom najprej podrobno seznaniti, nato pa bo predstavil svoj celostni pogled na ta projekt. Kot ob tem izpostavljajo na ministrstvu, je eZdravje ena od prioritet dela Dorjana Marušiča že zadnjih 20 let in kot prioriteta ostaja tudi v času njegovega ministrovanja.

Že pretekli teden pa so se na ministrstvu za javno upravo sestali ministra in državna sekretarja obeh ministrstev ter sodelavci, ki delajo na projektih eZdravje. V prihodnjem tednu se bo Marušič sestal tudi s projektnim svetom eZdravja in svetom za informatiko.

Preizkusna priključitev bolnišnic na zNet Po neuradnih informacijah Dnevnika naj bi se na ministrstvu že odločili, da bodo projekt nadaljevali tako, da bodo preizkusno priključili nekatere bolnišnice na zdravstveno omrežje zNet, ki je del projekta eZdravje.

Kartelno dogovarjanje med IT-ponudniki? Zaradi velikosti projekta, ta je razdeljen na več manjših podprojektov, pa naj bi se po pisanju nekaterih medijev v ozadju odvijal srdit boj med ponudniki rešitev s področja informacijskih tehnologij (IT), pojavljajo pa se tudi informacije o domnevnem kartelnem dogovarjanju IT-ponudnikov.

IT-oprema na prodaj nad ceno? Po pisanju Financ poznavalci opozarjajo, da razbitost eZdravja na več manjših podprojektov pušča prostor vodilnim domačim dobaviteljem, da svojo IT-opremo in rešitve državi še naprej nemoteno prodajajo nad ceno. Viri časnika Dnevnik pa pravijo, da naj bi bili razpisi pisani na kožo podjetjem SRC, IBM in Oracle, ki z javno upravo sodelujejo že vrsto let.

SRC: Gre za lažne navedbe V ljubljanskem podjetju SRC odgovarjajo, da je vse skupaj skrbno pripravljen konstrukt z vrsto lažnih navedb, ki jim že povzroča poslovno škodo. Trditve, da naj bi ponudniki državo z določenimi tehnologijami imeli za talca, pa po pisanju Dnevnika odločno zavračajo.

IBM: To so strokovno neutemeljene trditve Podobno so poudarili tudi v slovenski podružnici družbe IBM: "To so strokovno neutemeljene trditve in ne odražajo realnega stanja informacijske infrastrukture v javni upravi."

V SRC po navedbah časnika dodajajo, da so se v javni upravi že zdavnaj odločili za tehnologije ameriških podjetij IBM in Oracle, ponudniki storitev pa se morajo temu prilagoditi, saj bi se v nasprotnem primeru moral prilagajati naročnik, kar pa bi bilo za državo neracionalno ter podvajanje temeljnih elementov informacijskih sistemov.

Boj med ponudniki vendarle obstaja Da boj med ponudniki obstaja, pa potrjuje zaplet okrog februarja objavljenega javnega naročila za vzpostavitev in vzdrževanje informacijske podpore za zbiranje podatkov iz lokalnih čakalnih seznamov in spremljanje čakalnih dob na nacionalni ravni, ki sodi v okvir projekta eZdravje.

Eden vodilnih ponudnikov IT-rešitev v Sloveniji Hermes Softlab je namreč tik pred iztekom roka za prijave 29. marca vložil zahtevek za revizijo razpisa. Po pisanju Dnevnika so to storili, ker so razpisni pogoji že vnaprej zahtevali izbrano tehnologijo, kar pa da ni v skladu z načelom enakih možnosti.

Podobnega mnenja so v slovenski podružnici Microsofta, največjega proizvajalca programske opreme na svetu. "Omenjeni razpis ne dokazuje tega, da bi država pustila odprte možnosti vsakomur," je ob robu pred dnevi končane Microsoftove NT konference v Portorožu dejal generalni direktor Microsofta Slovenije Matej Potokar.

Potokar: Država mora dati možnost za sodelovanje vsakomur Po njegovem mnenju je pomembno, da država pri razpisih pušča odprto možnost sodelovanja vsakomur, ki lahko prispeva h končnemu uspehu eZdravja. Na ta način namreč tudi zagotavlja, da ne bo prišlo do morebitnih kartelnih dogovarjanj. S tem, ko omejuješ število ponudnikov, tudi zapreš trg konkurenčnosti. Pusti odprto zgodbo, dopusti vsakomur, da prispeva svoj delež, seveda pa se naročnik na koncu odloči, kaj je tisto, kar je v danem trenutku najbolje," je dodal.

Državna revizijska komisija je sicer zahtevek družbe Hermes Softlab pred dnevi zavrnila, ministrstvo za zdravje kot naročnik pa se pripravlja na objavo podaljšanega roka razpisa.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin