TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 2. 2009,
9.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 26. 2. 2009, 9.21

8 let

Prodaja starih stanovanj in hiš v ZDA januarja navzdol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nacionalno združenje nepremičninskih posrednikov je sporočilo, da je prodaja starih hiš in stanovanj v ZDA januarja padla za 5,3 odstotka v primerjavi z decembrom.

Od januarja 2008 do januarja letos je prodaja starih hiš in stanovanj padla za 8,6 odstotka. Analitiki razlagajo, da je padec posledica previdnosti kupcev, ki čakajo oziroma so čakali, kaj se bo zgodilo s stimulacijskim paketom in drugimi vladnimi ukrepi za premostitev finančne in gospodarske krize.

Cene padle za 14,8 odstotka na letni ravni Januarja so padle tudi cene starih hiš in stanovanj in sicer za 14,8 odstotka na letni ravni in sedaj povprečna cena znaša 170.300 dolarjev. Združenje je tudi sporočilo, da je v celotnem letu 2008 v primerjavi z letom prej prodaja padla za 11,9 odstotka na skupaj 4,35 milijona enot.

Val odpuščanj se nadaljuje Ministrstvo za delo je poročalo, da so množična odpuščanja v ZDA januarja narasla na 2227 primerov. Gre za odpuščanja po najmanj 50 delavcev naenkrat. Januarja je sicer delo skupaj izgubilo 600.000 ljudi, ko so obseg delovne sile krčila podjetja, kot so Home Depot, Boeing, Pfizer in Caterpillar. Po podatkih ministrstva za delo stopnja brezposelnosti znaša 7,6 odstotka, analitiki pa pričakujejo, da se bo v naslednjih mesecih še povišala. Od začetka recesije decembra 2007 je delo izgubilo 3,6 milijona ljudi.

Kriza avtomobilske industrije vse večja Odpuščanja grozijo tudi ameriški avtomobilski industriji, če ji ne bo uspelo prestrukturiranje. V sredo so vodilni možje podjetja Chrysler odšli k predstavnikom delovne skupine za avtomobilsko industrijo, ki jo vodita svetovalca finančnega ministrstva Steven Rattner in Ron Bloom. Delovna skupina se bo sestala s predstavniki General Motorsa (GM). GM in Chrysler sta doslej dobila že 17,4 milijarde dolarjev ugodnih vladnih posojil, prosita pa še za 21,6 milijarde. V sredo je Chrysler dobil še štiri milijarde, želi pa še pet milijard dolarjev posojila in potrditev zveze z italijanskim proizvajalcem avtomobilom Fiat.

Preostali denar je dobil GM, ki potrebuje za marec dve milijardi in še 2,6 milijarde dolarjev za april; v nasprotnem primeru bo prisiljen razglasiti stečaj. Avtomobilski podjetji imata časa do 31. marca, da delovni skupini dokažeta, da bodo ukrepi za prestrukturiranje in preživetje uspešni. Vlada jima lahko denar odvzame, vendar bi to pomenilo zanesljiv stečaj in nova odpuščanja.

Ne spreglejte