TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 11. 2009,
8.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 24. 11. 2009, 8.46

8 let

Prodaja starih hiš in stanovanj v ZDA navzgor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prodaja starih hiš in stanovanj v ZDA je oktobra v primerjavi s septembrom porasla za 10,1 odstotka na letno prilagojeno raven 6,1 milijona enot, kar je največja mesečna rast v desetletju.

Prodaja starih hiš in stanovanj je sedaj za 37 odstotkov višja, kot je bila januarja, ko je bila najslabša od začetka vodenja statistike, vendar pa je še vedno za 16 odstotkov nižja od rekordne leta 2005. Ob sedanjem tempu prodaje je na trgu dovolj zalog za sedem mesecev. Srednja cena, to je tista, od katere je polovica višjih in polovica nižjih, je oktobra znašala 173.100 dolarjev, kar je za dva odstotka manj kot septembra oziroma za sedem odstotkov manj kot oktobra lani. Cene naj bi spet padle spomladi Analitiki pričakujejo, da bodo cene spet padle spomladi, ko bo na trg prišlo še več zaplenjenih hiš in stanovanj od lastnikov, ki ne bodo zmogli odplačevati hipotekarnih posojil. Konec septembra je bilo v ZDA med najemniki hipotekarnih posojil kar 14 odstotkov takšnih, ki zamujajo z odplačevanjem ali so že v postopku zaplembe. Posebne olajšave pri nakupu Rast prodaje je posledica davčnih olajšav zvezne vlade, ki so bile pred kratkim podaljšane do konca prihodnjega aprila. Tisti, ki po treh letih kupujejo hišo ali stanovanje, so deležni olajšave do 8000 dolarjev, pa tudi tisti, ki so v hiši ali stanovanju najmanj pet let, lahko ob nakupu nove računajo na 6500 dolarjev olajšave.

Poročilo o prodaji je skupaj s padcem vrednosti dolarja pomagalo potisniti borzne indekse navzgor. V ponedeljek je bilo objavljeno tudi poročilo nacionalnega združenja za poslovno ekonomiko, ki pa je bolj mešano. Poročilo je izdelano na podlagi ankete med 48 gospodarskimi analitiki, ki so napovedali, da bo v prvem četrtletju prihodnjega leta konec naraščanja stopnje brezposelnosti. Ta je oktobra dosegla 10,2 odstotka.

Od začetka recesije ukinjenih 7,3 milijona delovnih mest Vendar pa naj bi stopnja ostala trmasto visoka vse tja do leta 2012. Od začetka recesije decembra 2007 je bilo ukinjenih 7,3 milijona delovnih mest. Visoka stopnja brezposelnosti je tudi političen problem, ki se ga administracija predsednika Baracka Obame dobro zaveda. Obama bo tako imel 3. decembra v Beli hiši poseben forum, na katerem bodo iskali rešitve za pospešitev zaposlovanja.

Navzgor tudi borzni indeksi Sicer pa so ekonomisti prav tako napovedali, da bo gospodarska rast v prihodnjem letu znašala okrog 3,2 odstotka. V zadnjem letošnjem četrtletju pa tri odstotke. Gospodarsko okrevanje tokrat naj ne bi vzpodbujala rast potrošniške porabe. Osebna stopnja varčevanja naj bi se v letu 2010 gibala okrog štirih odstotkov. Podjetja bodo po drugi strani porabo povečala in bodo uživala tudi višje dobičke. V letu 2010 za 12,4 odstotka. Rasli bodo tudi borzni indeksi. S&P 500 naj bi leta 2010 pridobil kar 9,5 odstotka.

Ne spreglejte