SiolNET.
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pripravljen poseben zakon o Pomurju

4

termometer

Vlada bo v četrtek obravnavala predlog zakona za razvojno pomoč Pomurju, je povedal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik.

Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko predloga, ki naj bi zagotovil dodatne spodbude za investicije v to regijo in njej hitrejši razvoj, do obravnave na vladi ne želi predstavljati. Na službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko vsebine zakona in operativnega programa za njegovo izvajanje v obdobju 2010-2015 danes niso želeli predstaviti, saj da je še v medresorskem usklajevanju. Ukrepi za razvoj podjetništva in konkurenčnosti Predlog programa je po navedbah službe osredotočen na ukrepe za razvoj podjetništva in gospodarske konkurenčnosti, s čimer se želi ublažiti posledice finančne in gospodarske krize ter v Pomurju ustvariti pogoje za hitrejše razvojno dohitevanje drugih slovenskih regij. Z njim se želi pospešiti prestrukturiranje regije v smeri njenih dolgoročnih primerjalnih prednosti - na področju geotermalne energije ter drugih obnovljivih virov energije, agroživilskega področja in razvoja podeželja ter podpornih dejavnosti v turizmu.

"Zelo verjetno je, da bo vlada obravnavala predlog zakona," je povedal minister za gospodarstvo Lahovnik. Zakon bo po njegovih besedah pripravljen za obdobje 2010-2015, tako da "bi imeli neke vrste petletni program za celovito prestrukturiranje Pomurja, s čimer bi zagotovili dodatna delovna mesta, ki bi bila tudi dolgoročno vzdržna".

Lahovnik: Določena evropska sredstva bomo rezervirali za Pomurje Zakon po Lahovnikovih besedah predvideva dodatne investicijske olajšave in spodbude delodajalcem za zaposlovanje delavcev "na način, da bo država priznala del stroškov prispevkov, ki jih ti plačujejo za dodatno zaposlene delavce, kot davčno olajšavo". Poleg tega bodo določena sredstva iz evropskih strukturnih skladov prioritetno rezervirali za projekte v Prekmurju. "Doslej se je izkazalo, da če so bili razpisi povsem odprti, se Pomurje ni uspešno prijavljalo na razpise. To je bilo razumljivo, saj so najmanj razvite regije tudi najmanj usposobljene za tekmovanje na teh razpisih," pravi Lahovnik.

Poleg podjetništva in konkurenčnosti želijo po Lahovnikovih besedah spodbuditi tudi socialno podjetništvo. Tako naj bi zagotovili službo tistim, ki so jo izgubili "ob nedavnih dogodkih", saj da gre za segment težje zaposljivih delavcev. Minister za delo Ivan Svetlik je povedal, da je cilj zakona "poleg vseh ukrepov, ki jih že sedaj nudi bodisi ministrstvo za gospodarstvo bodisi ministrstvo za delo, vpeljava določenih dodatnih olajšav za potencialne investitorje v Pomurju".

"Zakon razpolaga s 30 milijoni evrov državnih sredstev" Poleg dodatnih sredstev bo zakon vpeljal tudi boljšo koordinacijo vseh instrumentov države, da bi lahko tisti, ki želijo ceneje investirati, v Pomurju ustvarjali nova delovna mesta, je dodal minister za delo. Po Svetlikovih besedah zakon razpolaga s 30 milijoni evrov državnih sredstev. Lahovnik o višini sredstev ni želel govoriti, saj da bodo podatki predstavljeni po četrtkovi seji vlade.

V prihodnjem letu naj bi se po pisanju današnjega Dnevnika, ki se sklicuje na neuradne vire, proračunski odhodki za razvoj Pomurja povečali za 13 milijonov evrov, v letu 2011 za 27 milijonov evrov in v letu 2012 za 37 milijonov evrov. Po poročanju Radia Slovenija, ki se prav tako sklicuje na neuradne informacije, pa naj bi zakon zajemal ukrepe v skupni vrednosti 100 milijonov evrov.

Podjetjem šest let ne bo treba plačevati davkov Predlog zakona naj bi po pisanju časnika predvideval, da bodo podjetja, ki bodo v Pomurju ustanovljena v obdobju od začetka veljavnosti zakona do leta 2015, za obdobje šestih let oproščena plačila davka na dobiček. Minister Svetlik pričakuje, da bo zakon sprejet v mesecu ali dveh, težko pa je reči, dodaja, da bodo učinki ukrepov hitri. Vsaka investicija, za katero se potencialni delodajalec odloči, namreč traja nekaj časa. "Vendar pričakujemo, da se bo morda že prihodnje leto iz tega kaj rodilo," je dejal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin