TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 7. 2010,
18.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 15. 7. 2010, 18.47

7 let, 12 mesecev

Pripravljen osnutek zakona o davku na nepremičnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ministrstvo za finance je objavilo osnutek predloga zakona o davku na nepremičnine, ki naj bi vzpostavil celovit, enoten, enakopraven, pravičen in pregleden sistem obdavčitve nepremičnin.

Veljati naj bi začel predvidoma 1. januarja 2011.

Prihodnje leto odmera davka na nepremičnine Republiška davčna uprava naj bi skladno s predvideno časovnico uveljavitve zakona tako prihodnje leto prvič odmerila davek na nepremičnine, ki bo nadomestil nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, davek od premoženja in pristojbino za vzdrževanje gozdnih cest. Davek na nepremičnine bo v celoti prihodek občin, ki najmanj 10 odstotkov tega vira namenijo za t.i. grajeno javno dobro.

Davčna osnova kot 80 odstotkov posplošene tržne vrednosti Skladno z osnutkom zakona bo davčna osnova znašala 80 odstotkov posplošene tržne vrednosti nepremičnine, kot jo je v vrednotenju ocenila Geodetska uprava RS. Od te davčne osnove vsaka občina za leto, za katero se odmerja davek, prosto določi davčno stopnjo, ki pa ne sme biti nižja od 0,03 odstotka. Za zdaj ni predviden noben razpon davčnih stopenj.

Nekateri bodo plačali več, drugi manj Kot pojasnjujejo na finančnem ministrstvu, so v prvem letu obdavčitve davčne stopnje po posameznih občinah določene na način, da se v povprečju davčna obremenitev ne bi bistveno spremenila. Ker pa bodo stopnje določene na ravni povprečja občin, se bo zgodilo, da bodo nekateri lastniki po novem zakonu plačali več, drugi pa manj kot zdaj. Ker je davčna osnova določena drugače, torej na osnovi vrednosti, tudi ni mogoče doseči, da bi vsak lastnik v prihodnje plačeval povsem enak davek kot do sedaj.

Različni davki za različne vrste nepremičnin Občina lahko določi različne davčne stopnje za različne vrste nepremičnin (stanovanjske, poslovne, industrijske nepremičnine ...). Občine, ki se uvrščajo v območja povečane ogroženosti pred naravnimi nesrečami (potres, požar in poplava) lahko za zagotovitev dodatnih sredstev za varstvo pred naravnimi nesrečami za vse nepremičnine določijo dodatno davčno stopnjo, ki pa ne sme presegati 10 odstotkov osnovne stopnje. Seznam teh občin naj bi skupaj pripravila ministra za finance in za obrambo.

Obstajajo posamezne oprostitve Z davkom so obdavčene vse nepremičnine, so pa predlagane nekatere oprostitve. Kot predvideva osnutek predloga zakona, se davka oprosti nepremičnine v javno dobro, stavbe s statusom kulturnega spomenika, stavbe v uporabi diplomatskih, konzularnih in drugih mednarodnih predstavništev ter stavbe za verske obrede.

Septembra in oktobra obveščanje o vrednosti nepremičnin Zavezanci za plačilo davka na nepremičnine so načeloma lastniki nepremičnin (če je nepremičnina v lasti države ali samoupravnih lokalnih skupnosti je zavezanec upravljalec nepremičnine; pri nepremičninah, ki so skupni deli večstanovanjske stavbe, pa je zavezanec upravnik večstanovanjske stavbe). Geodetska uprava bo septembra in oktobra letos izvedla obveščanje vseh lastnikov nepremičnin o vrednosti njihovih nepremičnin ter o podatkih, ki se o njihovih nepremičninah vodijo v registru nepremičnin.

Davčna uprava bo davek na nepremičnine odmerila enkrat letno za tekoče leto in to do 31. maja tekočega leta. Geodetska uprava, ki izvaja množično vrednotenje nepremičnin, davčnemu organu podatke o nepremičninah pošlje enkrat letno, najkasneje do 31. marca. Davek se plačuje v treh enakih obrokih oziroma v dveh, če višina davka ne presega 200 evrov.

Ne spreglejte