TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 9. 2010,
15.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 2. 9. 2010, 15.58

8 let

Preventove nepremičnine za šest mesecev v najem Boxmarku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Preventove proizvodne in skladiščne prostore z opremo v Slovenj Gradcu in Radljah ob Dravi bo najelo podjetje Boxmark iz Kidričevega.

S tem se je v izdanem sklepu glede predloga stečajnega upravitelja Prevent Globala Borisa Kastivnika strinjalo Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu, ki je podalo soglasje za šestmesečni najem.

Najem za šest mesecev z možnostjo podaljšanja Sodišče je s tem tudi podprlo predlog Boxmarka, ki je stečajnemu upravitelju Prevent Globala podal predlog za najem prostorov v Slovenj Gradcu in Radljah za šest mesecev z možnostjo podaljšanja do zakonsko določenega roka.

V najkrajšem času naj bi zaposlili do 250 delavcev Ob tem je Boxmark zagotovil, da bo na lokaciji v Slovenj Gradcu v najkrajšem času zaposlil do 250 delavcev, celotno proizvodnjo pa bo po vzpostavitvi zahtevanih pogojev proizvodnje, skupaj z delavci, prenesel v Radlje, je razvidno iz obrazložitve sklepa, ki ga je sodišče danes objavilo na Ajpesu. Boxmark bo za mesečni najem odštel 26.000 evrov.

Kastivnik: Oddaja prostorov najboljša možnost Stečajni upravitelj podjetja Prevent Global v stečaju Kastivnik meni, da je takšna oddaja v najem za zakonsko dopustno obdobje trenutno najboljša možnost. "V tem obdobju bomo dodatno preverjali možnosti, ali je po končanju najemnega odnosa realno nadaljevati proizvodnjo za potrebe avtomobilske industrije v neki drugi organizacijski obliki ter s tem izkoristiti znanje in izkušnje, ki so se ustvarile v tem okolju. Kajti dejstvo je, da bo Prevent Global kot pravna oseba po končanju vseh dejavnosti v stečajnem postopku izbrisana iz sodnega registra," je v sporočilu za javnost pojasnil Kastivnik.

V izjavi za novinarje v Slovenj Gradcu pa je Kastivnik povedal še, da bo predvidoma v petek podpisana pogodba z najemnikom, ki pa bo veljala od 1. septembra.

Nadaljevanje aktivnosti za cenitev in priprave na prodajo premoženja Stečajni upravitelj družbe Prevent avtomobilski deli v stečaju Grega Erman pa je poudaril, da bodo, ne glede na oddajo prostorov, nadaljevale aktivnosti za cenitev in priprave na prodajo premoženja, ki je del stečajne mase. "Glede na izkušnje, da postopek prodaje traja vsaj štiri do šest mesecev, najem za prodajo ne predstavlja nobene ovire, prej prinaša mnoge prednosti," meni Erman.

Po njegovi oceni bi lahko prodaja prostorov v Radljah stekla hitro, glede na velikost celotnih prostorov v Slovenj Gradcu pa hitre prodaje ni pričakovati. Glede prostorov v Mirni v tem trenutku ni nobenih dogovorov, je pojasnil Erman in dodal, da jih bo takoj po prejemu cenitve predlagal v prodajo. Prav tako je danes skladno s cenitvijo že predlagal tudi prodajo prostorov v Mežici.

Stečajna upravitelja obeh družb sta se glede najema Preventovih prostorov v času izvajanja stečajnega postopka pogovarjala tudi z družbo Prevent DEV, kot pogoj za nadaljnje sodelovanje pa postavljala rešitev doslej nerešenih zadev. Vendar Prevent DEV do postavljenega roka ni podal ustreznega predloga. Podobno so potekali tudi pogovori z družbo Prevent Halog iz Lenarta, katere družbenik je Prevent DEV.

Bodo že v ponedeljek zaposlovali nove ljudi? Z najemom dela Preventovih nepremičnin bo tako delo za zdaj dobilo vsaj nekaj od skupno 1260 odpuščenih delavcev Prevent Globala in družbe Prevent avtomobilski deli. Direktor Boxmarka Marjan Trobiš pa je v sredo dejal, da če bo prišlo do najemne pogodbe, potem bodo lahko že v ponedeljek začeli zaposlovati prve ljudi, najkasneje v torek ali sredo pa bi lahko zagnali prve stroje.

"Računamo, da bomo lahko zagotovili več sto delovnih mest" "Računamo, da bomo lahko zagotovili več sto delovnih mest in to najprej na lokacijah v Slovenj Gradcu in Radljah ob Dravi," je dejal Trobiš, ki je ob tem dodal, da jih zanima tudi lokacija v Mirni, ki pa bo vključena naknadno, saj je trenutno prioriteta Koroška.

Trobiš je še povedal, da od predloženih načrtov niso odstopili, kar dolgoročno pomeni, da bodo zagotovili delovna mesta za vsaj pet do osem let. Ob tem ni izključil niti možnosti, da bi v prihodnosti delo dobili prav vsi, ki so bili doslej zaposleni v Prevent avtomobilskih delih.

Optimizem izrazila tudi ministrica Radićeva Optimizem glede najema Preventovih prostorov pa je na novinarski konferenci po seji vlade izrazila tudi ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Dejala je, da zadnje informacije kažejo na dobro odvijanje poslov in če bo vse po sreči, bo nova družba, ki bo prevzela staro, v kratkem času začela ponovno zaposlovati delavce. "To je pozitivna informacija in upanje, da se v koroški regiji povrne optimizem," je dejala Radićeva.

Ne spreglejte