Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
16. 2. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

3

Natisni članek

Ministrstvo za zdravje Milojka Kolar Celarc tobak cigarete Zakonodaja Scandinavian Tobacco Group Andrej Žaren

Četrtek, 16. 2. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Zakon še ne velja, tobačni izdelki pa že z novo embalažo. Zakaj?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

3

Nove embalaže tobačnih izdelkov (fotografirano 15.2.2017) | Foto Gregor Jamnik

Foto: Gregor Jamnik

Poslanci so podprli protitobačno zakonodajo ministrice Milojke Kolar Celarc. A še pred sprejemom zakona so se na trgu že pojavili prvi izdelki v embalaži s slikovnim opozorilom o posledicah kajenja, ki ga bo po novem zahteval zakon.

Evropska direktiva iz leta 2014, ki ureja področje tobačne zakonodaje, je določila, da morajo članice pravila – med drugim obvezo, da proizvajalci embalažo tobačnih izdelkov opremijo s slikovnimi opozorili o posledicah kajenja – v svojo zakonodajo prenesti do maja lani. Do 20. maja letos pa morajo biti vsi izdelki na trgu Evropske unije (EU) usklajeni z določbami direktive.

A vlada Mira Cerarja je novelo, s katero direktivo prenašamo v slovenski pravni red, v državni zbor poslala šele pred kratkim. Včeraj so jo poslanci potrdili z 61 glasovi za in nobenim proti. V razpravi je sprejemu nasprotovala le poslanska skupina SDS, ki je mnenja, da zakon ne bo prinesel ničesar novega, razen višjih trošarin in črnega trga.

"Država nas stiska v kot"

Zaradi skoraj enoletne zamude pri sprejemanju zakona in na drugi strani približevanja majskega roka, ki ga je določil Bruselj, pa so nekateri uvozniki že pred sprejemom zakona spremenili embalaže cigar in cigarilosov ter tobaka (škatlic cigaret za zdaj še nismo opazili).  

Eno od teh podjetij je multinacionalka Scandinavian Tobacco Group, ki v Slovenijo uvaža več znamk tobaka ter večino cigar in cigarillosov.

"Država nas je s počasnim sprejemanjem zakonodaje stisnila v kot. Mi ne moremo čakati na konec februarja, ko naj bi bila zakonodaja sprejeta, saj za to, da spremenimo embalažo in proizvedemo novo serijo, potrebujemo štiri mesece, bruseljski rok pa se izteče 20. maja," odločitev za "prehitevanje" zakonodaje pojasnjuje direktor podjetja Andrej Žaren.

Nova pravila zahtevajo, da slikovna zdravstvena opozorila o nevarnostih kajenja zavzemajo 65 odstotkov površine embalaže tobačnih izdelkov (torej tobaka, cigaret, cigar in cigarillosov).  Po letu 2020 naj bi imeli vse cigarete in tobak za zvijanje enako embalažo. | Foto: Gregor Jamnik Nova pravila zahtevajo, da slikovna zdravstvena opozorila o nevarnostih kajenja zavzemajo 65 odstotkov površine embalaže tobačnih izdelkov (torej tobaka, cigaret, cigar in cigarillosov). Po letu 2020 naj bi imeli vse cigarete in tobak za zvijanje enako embalažo. Foto: Gregor Jamnik

Z umikom neprodanega blaga nekaj sto tisočakov škode

Žaren pravi, da so ministrstvo vse od leta 2015 pozivali, da naj zakonodajo sprejme čim prej, da se lahko proizvajalci in uvozniki prilagodijo, a se to ni zgodilo. 

Že novembra lani so tako v podjetju glede na takrat znane tehnične zahteve nove zakonodaje pripravili novo obliko embalaže in nove modele poslali v proizvodnjo, od začetka tega leta pa jih postopoma uvajajo na trg.

"Ker bomo morali maja umakniti vse izdelke s staro embalažo, bo nastala kar visoka škoda, predvidoma nekaj sto tisoč evrov," pravi Žaren.

Nejasna pravila predstavljajo tveganje za podjetje

Ukrepe evropske direktive v smeri preventive sicer pozdravlja, a počasen prenos v slovensko zakonodajo za industrijo prinaša tveganja, pravi sogovornik. Sam meni, da je krivec za zamudo predvsem dnevna politika. "Kako naj lastniku razložim, da živim v državi, kjer z vsem zamujamo," se sprašuje.

Še ena težava pa je, da včeraj sprejeta zakonodaja uvaja kopico novosti - povzemamo jih v nadaljevanju -, pri tem pa v nekaterih delih zelo nejasno določa pravila igre, še dodaja sogovornik.

"To pomeni, da jo lahko vsak razume malo po svoje, tudi inšpektorji. Zakonodaja, ki dopušča goro različnih interpretacij, za nas pomeni veliko tveganje."

V vseh članicah EU enake fotografije

Pri novih škatlicah pa smo opazili, da so fotografije enake kot na tistih v Avstriji (primer spodaj).

Fotografije je namreč določil že Bruselj in so za vse članice enake. Pri tem bodo morali proizvajalci prva tri leta vsako leto fotografije zamenjati. Prvo leto izbirajo iz prvega seta 14 fotografij, drugo leto (torej po 19. maju 2018) iz drugega, enako tudi tretje leto. Razlog menjavanja je, da želi Bruselj preprečiti, da bi se kupci "navadili" na fotografije. 

Avstrijska embalaža (levo) z enako fotografijo kot slovenska | Foto: Avstrijska embalaža (levo) z enako fotografijo kot slovenska

Kaj še prinaša zakon?

Včeraj sprejeti zakon poleg slikovnih opozoril in enotne embalaže uveljavlja:

  • prepoved značilnih arom, ki olajšujejo začetek kajenja, kot sta na primer vanilja in mentol, 
  • strožje ukrepe za preprečevanje ponarejanja in nezakonite trgovine s tobačnimi izdelki (identifikacijska oznaka in varnostni element na embalaži tobačnih izdelkov),  
  • popolno prepoved oglaševanja, razstavljanja in promocije tobaka, tobačnih izdelkov in izdelkov, povezanih z njimi, 
  • uvedbo dovoljenja  za prodajo tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov, 
  • jasnejšo definicijo zaprtega prostora, 
  • prepoved uporabe in prikazovanja tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov v okviru televizijskih vsebin ter javnih nastopov, namenjenih mlajšim od 18 let, 
  • izenačitev obravnave elektronskih cigaret s preostalimi tobačnimi izdelki in 
  • prepoved kajenja v vozilih v prisotnosti mladoletnih oseb.
Ne spreglejte