Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
22. 12. 2015,
14.28

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

osebne finance nepremičnine nepremičninski trg

Torek, 22. 12. 2015, 14.28

7 mesecev, 2 tedna

Za koliko so se letos prodajale hiše v Ljubljani?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Izmed vseh slovenskih mest so letos največ hiš prodali v prestolnici. Najdražje je bila prodana vila v Trnovem, vse več pa je zanimanja za vrstne hiše znotraj ljubljanske obvoznice.

Letos je bilo v Ljubljani prodanih 315 stanovanjskih hiš, kažejo podatki državnega prostorskega portala Prostor, ki ponuja vpogled v podatke o prodanih nepremičninah in razkriva višino sklenjenih poslov.

A treba je opozoriti, da gre za pogodbene cene, ki jih morajo prodajalci sporočiti v javno zbirko podatkov o sklenjenih kupo-prodajnih poslih z nepremičninami, v t. i. evidenco trga nepremičnin. Dejanske prodajne cene so običajno od pet do deset odstotkov višje.

700 tisočakov za vilo v Trnovem V katastrski občini Trnovsko predmestje, v kateri so soseske Murgle, Trnovo in del Rožne doline, je lastnika zamenjalo 31 stanovanjskih hiš.

Za najdražjo nepremičnino je novi lastnik spomladi odštel 700 tisoč evrov. Trnovska vila iz leta 1936 obsega 300 kvadratnih metrov uporabne stanovanjske površine in 750 kvadratnih metrov zemljišča.

Hišo s 141 kvadratnimi metri uporabne površine in garažo v Murglah so marca prodali za pol milijona evrov.

Pet hiš na istem območju so prodali za okoli 300 tisočakov, preostale za manj.

Nova hiša v Rožni dolini za pol milijona evrov Le streljaj stran, v katastrski občini Vič, del katere je tudi Rožna dolina, se cene hiš gibljejo nekoliko nižje. Prodanih je bilo 30 hiš.

Najdražja je bila januarja za 510 tisoč evrov prodana v Rožni dolini. Gre za pet let staro hišo s 300 kvadratnimi metri uporabne površine.

V katastrski občini Gradišče v okolici nekdanjega Kina Vič je bilo prodanih šest hiš. Najdražjo med njimi so prodali letos jeseni, in sicer za pol milijona evrov. Hiša iz leta 1946 ima 150 kvadratnih metrov stanovanjske površine in 300 kvadratnih metrov vrta.

Na Prulah je lastnika zamenjala le ena hiša. Za hišo iz leta 1930, ki ima 150 kvadratnih metrov uporabne površine, je novi lastnik odštel 328 tisočakov.

Za vrstno hišo v Mostecu več kot pol milijona evrov V soseski Mostec pri Koseškem bajerju so spomladi prodali eno izmed vrstnih hiš. Petnajst let staro hišo s 162 kvadratnimi metri stanovanjske površine, dvema podzemnima garažama in atrijem so prodali po pogodbeni ceni 520 tisoč evrov.

V katastrski občini Dravlje je bilo prodanih 11 hiš, na Vodmatu 13, v Podutiku deset, v Šentvidu šest …

Najbolj gredo v promet vrstne hiše znotraj ljubljanske obvoznice "Najbolj se prodajajo vrstne hiše znotraj ljubljanske obvoznice na dobrih lokacijah, ki so bile zgrajene v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja in so potrebne prenove. Nakupne cene se gibljejo od 170 tisoč do 250 tisoč evrov, v prenovo pa morajo novi lastniki vložiti še okoli 70 tisoč evrov, pove Predrag Todić iz nepremičninske agencije Ljubljana nepremičnine.

Največ takšnih hiš stoji na Kodeljevem, Viču in v Šiški, po njih pa povprašujejo predvsem mlade družine z otroki, ki si želijo vrta. Raje kot novogradnje na slabših lokacijah imajo kupci rabljene hiše na atraktivnejših lokacijah, poudarja Todić.

Cene samostojnih hiš blizu vrstnim, a zahtevajo večji vložek v prenovo Povpraševanja po samostojnih hišah po Todićevih besedah ni tolikšno kot po vrstnih, saj gre za dražje objekte, večinoma iz 80. let. Cene se gibljejo med 250 in 300 tisočaki, a je tudi vložek v prenovo bistveno višji.

Pravi, da se v Rožni dolini podrtije prodajajo tudi za 400 ali 500 tisočakov. "A kupcev, ki bi bili pripravljeni samo za zemljišče odšteti pol milijona evrov, danes ni veliko," pove Todić. Cena najdražje nepremičnine, pri kateri je letos posredoval, je v Podutiku dosegla pol milijona evrov.

Prodajalci vse bolj realni Čeprav nepremičninar opaža, da vse manj prodajalcev ostaja pod vplivom astronomskih cen z vrhunca nepremičninskega balona, dodaja, da nekateri še vedno ne znajo postaviti pravih tržnih cen.

"S previsoko postavljeno začetno ceno prodajalci mnogokrat izgubijo veliko kupcev, prodaja se lahko zavleče za več let, kupnina pa je na koncu lahko do polovico nižja. S korektno postavljeno začetno ceno se lahko prodaja izpelje v treh do šestih mesecih," sklene Todić.

Ne spreglejte