SiolNET. Posel danes Finance
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada bo z novim zakonom regulirala tudi hedge sklade

2

termometer

Odbor DZ za finance je podprl predlog vlade za preoblikovanje ureditve delovanja investicijskih skladov. Po novem bodo med drugim regulirani tudi hedge skladi in nepremičninski skladi.

Po predlogu bo za investicijski sklad veljal vsak sklad, ki zbira premoženje vlagateljev, v definicijo bodo torej po novem zajeti tudi tisti skladi, v katere lahko vlagajo le profesionalni vlagatelji.

Alternativni investicijski skladi, ki so bolj tvegani od klasičnih in zato namenjeni poučenim oziroma profesionalnim vlagateljem, do zdaj niso bili regulirani. Gre za hedge sklade, sklade tveganega kapitala, nepremičninske sklade ter sklade zagonskega in razvojnega kapitala.

Po novem bosta investicijske sklade urejala dva zakona To področje bosta po novem urejala dva zakona: zakon o investicijskih skladih in družbah za upravljanje ter zakon o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov. Z zadnjim se v slovensko zakonodajo prenaša določbe evropske direktive na tem področju, hkrati pa je vlada prenovila tudi zakon o investicijskih skladih in družbah za upravljanje.

Konec lanskega leta je bilo v Sloveniji 113 investicijskih skladov, ki so imeli v upravljanju 2,1 milijarde evrov sredstev skupaj 421 tisoč vlagateljev. Do danes se je obseg sredstev v upravljanju povečal že na 2,3 milijarde evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin