Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 1. 2016,
16.04

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

osebne finance stanovanja nepremičnine Ljubljana

Ponedeljek, 11. 1. 2016, 16.04

7 mesecev, 4 tedne

V Zagrebu boste za kvadratni meter stanovanja odšteli manj kot tisoč evrov, v Ljubljani lahko o tem le sanjate

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zgolj pet odstotkov prodanih stanovanj v Ljubljani je cenejših od 1.500 evrov za kvadratni meter. Največ takšnih se proda v Mostah in Polju. Najdražja so v središču prestolnice in za Bežigradom.

Na vrhuncu nepremičninske vročice je bilo za kvadratni meter povprečnega dvosobnega ljubljanskega stanovanja treba odšteti več kot 2.700 evrov. Po zadnjih podatkih geodetske uprave se je povprečna cena v prvi polovici lanskega leta znižala na dva tisoč evrov oziroma za četrtino.

Drastičnemu padcu cen nepremičnin se niso izognili tudi naši južni sosedi. Po pisanju hrvaškega časnika Jutarnji list je danes v Zagrebu mogoče stanovanje kupiti že od 650 evrov naprej za kvadratni meter, v centru hrvaške prestolnice pa tudi pod tisoč evri. V naselju Sesvete je kar dobra tretjina stanovanj cenejših od tisoč evrov za kvadratni meter.Večina njih je sicer potrebna obnove.

V Ljubljani za manj kot tisoč evrov ne boste našli ničesar Na največjem slovenskem nepremičninskem oglasniku Nepremičnine.net, ki vključuje večino vseh oglaševanih nepremičnin v Sloveniji, smo preverili, koliko stanovanj je trenutno naprodaj za manj kot tisoč evrov za kvadratni meter.

Našli smo le eno trisobno polkletno stanovanje v štirinadstropni hiši v Zgornji Šiški, ki se prodaja za 91 tisoč evrov. 91 kvadratnih metrov veliko stanovanje ima dve veliki sobi in eno manjšo, veliko kuhinjo z jedilnico, ločene sanitarije, kopalnico in predsobo.

Nekoliko več ponudbe je pri ceni okoli 1.500 evrov za kvadratni meter stanovanjske površine, a takšnih je zgolj pet odstotkov od vseh prodanih ljubljanskih stanovanj.

Prodajne cene okoli desetino nižje od oglaševanih Poudariti velja, da gre za oglaševane cene nepremičnin v oglasu, ki so običajno od deset do 15 odstotkov višje od prodajnih oziroma sklenjenih cen. A ni nujno tako, saj je prodajna cena pogosto odvisna od lokacije. Na priljubljenih lokacijah, kamor sodijo tudi nepremičnine v središču prestolnice, prodajalci običajno ne popuščajo veliko. Če je povpraševanje dovolj veliko, tudi ni nobene potrebe, da bi prodajalec karkoli nižal, niti nima potrebe, da bi oglaševano ceno iz taktičnih razlogov umetno višal in z znižanjem dal nekakšno zadoščenje kupcu.

Zato smo iskanje na portalu omejili na ceno 1.650 evrov po kvadratnem metru ter odšteli deset odstotkov oglaševane cene. Prišli smo do prodajne cene 1.500 evrov za kvadratni meter oziroma malenkost manj. Preverili smo trenutne cene garsonjer, dvosobnih in trosobnih stanovanj v prestolnici.

Skromna ponudba tudi pri ceni 1.500 evrov Na Nepremičnine.net je trenutno od 94 razpoložljivih garsonjer v Ljubljani na voljo le ena, ki se prodaja pod 1.500 evrov za kvadratni meter, pa še ta je v Škofljici. Oglaševana cena za dobrih 27 kvadratnih metrov znaša 43.900 evrov.

Od 346 oglaševanih dvosobnih stanovanj jih je 25 naprodaj za manj kot 1.500 evrov po kvadratu (sedem odstotkov), od 456 trosobnih stanovanj pa 23 (pet odstotkov). To nas je nekoliko presenetilo, saj je cena kvadratnega metra pri večjih stanovanjih običajno nekoliko nižja. A očitno povpraševanje po trosobnih stanovanjih v prestolnici prevladuje nad dvosobnimi.

Petina trosobnih stanovanj v Mostah in Polju cenejša od 1.500 evrov po kvadratu Največ dvosobnih stanovanj s ceno pod 1.500 evrov za kvadratni meter stanovanjske površine smo našli v upravni enoti Vič Rudnik (14,8 odstotka) in Moste Polje (14,3 odstotka), sledijo Bežigrad (5,7 odstotka), Šiška (4 odstotke) in Center (1,6 odstotka).

Kar petina trosobnih stanovanj s ceno pod 1.500 evri za kvadratni meter je naprodaj na področju upravne enote Moste Polje (20,8 odstotka). Sledi ji območje Vič Rudnik (14 odstotkov), Šiška (5,3 odstotka), Center (0,8 odstotka) in Bežigrad (0,7 odstotka).

Tako v Centru kot za Bežigradom smo našli le po eno dvosobno stanovanje, za katero prodajalci zahtevajo manj kot 1.500 evrov po kvadratnem metru.

Ne spreglejte