Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
5. 5. 2015,
17.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 5. 5. 2015, 17.37

7 let, 2 meseca

V Sloveniji davka na dediščino še ni, bomo kmalu sledili evropskim državam?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Sloveniji so plačila davka na dediščino oproščeni sorodniki iz prvega dednega reda, preostali ne. Drugod po Evropi ni tako.

V Sloveniji davka na dediščino za zdaj ni treba plačati dedičem prvega dednega reda, kamor se uvrščajo zakonec oziroma zunajzakonski partner, otroci, posvojenci, vnuki, pravnuki. Poleg njih so davka oproščene tudi osebe, ki so izenačene z dedičem prvega dednega reda. To so zet, snaha, pastorek in dedič ali obdarjenec, ki je živel z darovalcem v registrirani istospolni partnerski skupnosti.

Dedič odgovarja tudi za zapustnikove dolgove Davčne stopnje pa se razlikujejo glede na to, od koga so obdarjenci dediščino prejeli. Tisti, ki ne spadajo v prvi dedni red, plačajo od pet pa vse do 39 odstotkov davka. Iz obdavčitve je izvzeto premično premoženje, ki je vredno manj kot pet tisoč evrov. A v skladu z zakonom o davku na dediščine in darila je dedič odgovoren za zapustnikove dolgove do višine vrednosti podedovanega premoženja. To pomeni, da dediči podedujejo tudi neodplačana posojila in dolgove.

Ena izmed možnosti, da dediči ne prevzamejo podedovanih dolgov, je ta, da se odpovejo dediščini. To se v resnici le malokdaj pripeti, ker bi to pomenilo, da se odrečejo tudi dobrim stranem dedovanja, kot so hiša, stanovanje, počitniška hiša, avtomobil …

Brez davka tudi Hrvaška, Češka in Madžarska Davka na dediščino za partnerja in otroke prav tako ne poznajo na Hrvaškem in Češkem. Na Madžarskem ga je po večletni razpravi pred kratkim odpravila Orbanova vlada, pred tem pa so se morali številni partnerji in otroci odreči dediščini, saj davka niso bili sposobni plačati.

Belgija najbolj davčno neugodna evropska država A povsod po Evropi ni tako. Davčno najbolj neugodna je Belgija. Medtem ko gre obdavčitev podedovanega premoženja najbolj na roke bogatim in revnim, jo najslabše odnese srednji sloj. Najnižji davek plačajo otroci in vnuki pokojnika, prejemniki dediščine, višje od 175 tisoč evrov, brez sorodstvenega razmerja s pokojnikom so obdavčeni 80-odstotno.

Nizozemski partnerji in otroci morajo za dediščino do zneska 120 tisoč evrov državi odšteti deset odstotkov, vnuki 18 odstotkov, preostali dediči v daljnem sorodstvu pa 20 odstotkov. Za zneske, višje od 120 tisoč evrov, pa otroci za davek odštejejo 20 odstotkov, vnuki 30 odstotkov in preostali 40 odstotkov od zapuščine.

Nizozemska v času krize državljane oprostila plačila davka Ko je leta 2008 Nizozemsko zajela finančna in gospodarska kriza, je vrednost nepremičnin padla za tretjino, ustavilo se je tudi kreditiranje prebivalstva za nakup nepremičnin, kar je močno prizadelo nepremičninski sektor, zato je vlada spremenila davčno stopnjo za dedovanje. Plačila davka na dediščino do sto tisoč evrov je povsem oprostila tiste osebe, ki so ta denar namenile za nakup nepremičnine. S tem je preprečila mrtvilo na nepremičninskem trgu.

Nemčija ima tri davčne razrede za dediče. V prvem so otroci in partnerji, v drugem daljni sorodniki in nekdanji partnerji, v tretjem preostali dediči. Do zapuščine v vrednosti do 20 tisoč evrov nihče ne plača davka. Prav tako so plačila davka oproščeni partnerji, ki podedujejo do pol milijona evrov zapuščine, otroci do 400 tisoč evrov, vnuki do 200 tisoč evrov.

Ne spreglejte