Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
20. 5. 2015,
13.59

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 20. 5. 2015, 13.59

7 let, 2 meseca

V Mariboru boste za najemnino odšteli pol manj kot v Ljubljani

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Padec cen nepremičnin je premešal tudi najemniški trg. Medtem ko si najemniki danes v Ljubljani lahko ceneje privoščijo streho nad glavo, v štajerski in primorski prestolnici to ni tako.

Najem je še vedno zelo aktualen za mlade ljudi, ki nimajo redne zaposlitve in ne morejo pridobiti stanovanjskega kredita. Povpraševanje po najemniških stanovanjih je sicer manjše kot pred krizo, samo v Ljubljani je več tisoč praznih stanovanj. Razlogov je več. Neurejen najemniški trg, vse več študentov se na študij vozi dnevno, znova se je začel pojavljati trend, da se mlada generacija seli v družinske hiše k staršem, kjer si uredi ločen del hiše.

V Ljubljani deset evrov za kvadratni meter Stanovanja v Ljubljani se v povprečju oddajajo po ceni okoli deset evrov na kvadratni meter. Tako je treba za 50 kvadratnih metrov veliko dvosobno stanovanje mesečno odšteti med 450 in 550 evri, odvisno od lokacije in urejenosti stanovanja.

Podobne najemnine veljajo za garsonjere. Mesečna najemnina 30 kvadratnih metrov velike garsonjere tako znaša med 300 in 400 evri.

"Cene najemnin v prestolnici so še vedno za okoli 20 odstotkov nižje od najvišjih cen pred krizo. Luksuzne hiše pa se danes oddajajo tudi do polovico ceneje kot leta 2008, predvsem pa je težje dobiti najemnika," pojasnjuje Predrag Todić iz podjetja Ljubljana nepremičnine, ki dviga najemnin ne pričakuje še lep čas.

Povpraševanje na Obali ne poneha "Cene najemnin na Obali niso padle, saj je povpraševanje preveliko," pravi Edmond Petrovič iz agencije Investmond nepremičnine. Do konkretnih cen najema se sicer ne želi opredeljevati, saj so zelo različne. So pa v osnovi primerljive z ljubljanskimi. "Oddali smo tudi že stanovanja za 900 evrov in več. Gre za nadstandardna stanovanja na dobri lokaciji, ki jih ni na pretek," pove Petrovič.

Veliko najemodajalcev na Obali svoja stanovanja oddaja tudi pod tržno ceno, saj ima v stanovanju raje poznano ali zaupanja vredno osebo. A takšna stanovanja se niti ne oglašujejo, prizna Petrovič.

Največ povpraševanja za dolgoročne najeme stanovanj je v Kopru in Izoli, sledita Lucija in Portorož, na koncu Piran. Za počitniške najeme je vrstni red obraten.

V štajerski prestolnici brez sprememb V štajerski prestolnici se najemnine po besedah nepremičninske posrednice Ane Mozetič iz agencije Insa niso opazneje spremenile od časa pred krizo. Kljub padcu cen nepremičnin v Mariboru najemnina za povprečno dvosobno stanovanje ostaja med 250 in 300 evri. Za garsonjero je treba odšteti od 180 evrov dalje, za novejšo in urejeno tudi do 250 evrov.

Mozetičeva sicer v zadnjem času opaža manjše povpraševanje po najemu stanovanj prek njihove agencije. "Ne morem trditi, da se je generalno zmanjšalo povpraševanje, temveč lastniki stanovanj raje sami poiščejo najemnika. S tem se izognejo stroškom posredovanja," razloži Mozetičeva, ki tudi v prihodnje ne pričakuje bistvenih sprememb cen.

Ne spreglejte