Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 1. 2016,
10.29

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

osebne finance plače Slovenija

Torek, 26. 1. 2016, 10.29

7 mesecev, 3 tedne

V katerih dejavnostih in kje v Sloveniji imajo najvišje plače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zaposleni v energetiki so s 1.730 evri neto plače najbolje plačani delavci v Sloveniji. Čeprav so se lani plače v povprečju zvišale za 2,5 odstotka, so se v energetiki za 12 odstotkov.

Po zadnjih dostopnih statističnih podatkih je novembra lani povprečna mesečna bruto plača v Sloveniji znašala 1.679 evrov, kar je nominalno 8,7 odstotka več, realno pa 8,6 odstotka več kot mesec prej. Povprečna neto plača je bila pri 1.082 evrih višja za 7,5 odstotka. Po poročanju statističnega urada je bilo zvišanje pretežno posledica višjih izrednih izplačil, 13. plač in božičnic, glavnino katerih izplačujejo s plačo za november.

Rekorderji so zaposleni v energetiki Najvišjo povprečno plačo so v prvih enajstih mesecih lanskega leta prejeli zaposleni v dejavnosti oskrba z električno energijo in plinom. Znašala je 2.823 bruto oziroma 1.729 evrov neto. Sledili sta mesečni neto plači v finančnih in zavarovalniških družbah (2.362 evrov bruto oziroma 1.442 evra neto) ter v informacijskih družbah (2.165 evrov bruto oziroma 1.345 evra neto).

Najnižjo povprečno plačo so prejeli zaposleni v gostinstvu, in sicer 1.079 evrov bruto oziroma 733 evrov neto.

Energetska podjetja tudi najbolj zvišala plače Plače v Sloveniji so se lani v povprečju zvišale za 2,5 odstotka. Najbolj, za 12,1 odstotka, so se dvignile v podjetjih za proizvodnjo in oskrbo z energijo, praktično v vseh regijah.

Za 8,5 odstotka so bile plače višje v gozdarstvu in kmetijstvu, za 4,6 odstotka pa v predelovalni dejavnosti. Najbolj, za 5,4 odstotka, so se plače znižale rudarjem.

Najbolje plačani v ljubljanski, najslabše v zasavski regiji V povprečju so bile plače najvišje v osrednjeslovenski regiji. Znašale so 1.846 evrov bruto in bile glede na november 2014 za 3,2 odstotka višje.

Najnižje plače prejemajo v Zasavju, kjer povprečna bruto plača znaša 1.452 evrov. S 1.464 evri povprečne bruto plače sledi pomurska in s 1.475 evri notranjsko-kraška regija.

Najbolj, za 4,6 odstotka, so se lani zvišale plače v Posavju. Povprečna plača je znašala 1.628 evrov bruto.

Najvišje plače imajo v tujih podjetjih in energetiki Direktorica kadrovskega podjetja Hill International Mojca Križnar, ki ima neposredne informacije s trga, pojasnjuje, da so predvsem zaradi visoke izobrazbene strukture in tudi dejavnosti prodaje v povprečju najbolje plačani zaposleni v mednarodnih korporacijah. Te delujejo predvsem v farmaciji in informacijski tehnologiji.

"Med bolje plačanimi so tudi prodajni položaji v avtomobilski panogi, gre za hčerinske družbe tujih avtomobilskih družb, ter tujih visokotehnoloških družbah in prodajnih organizacijah, ki tržijo tuje blagovne znamke blaga široke potrošnje. Med družbami v slovenski lasti izstopa le področje energetike," poudarja Križnarjeva.

Finančni in poslovni analitiki najbolje plačani med ekonomisti Izvršni direktor v kadrovski agenciji Kariera Tilen Prah pritrjuje statistiki, da so plače najvišje v energetiki, zavarovalništvu, financah, informacijskih družbah (razvoj aplikacij) in farmaciji. Seveda pa je to odvisno tudi od ravni delovnega mesta.

"Opažamo, da so zadnje čase izjemno iskani tako finančni kot poslovni analitiki, ki glede na primerno ekonomsko izobrazbo dobivajo relativno večje plačilo kot enako izobraženi kadri v drugih poklicih. Še vedno so nadpovprečno plačani pospeševalci prodaje in svetovalci v farmacevtskih podjetjih," pojasnjuje Prah.

Višje izobraženi imajo v državnih energetskih podjetjih do 40 odstotkov boljše plače kot v državnih bankah Da imajo najvišje plače v državi zaposleni v podjetjih, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in oskrbo z energijo, je za Praha delno nerazumljivo, saj je večina podjetij v tej dejavnosti tako ali drugače v posredni oziroma neposredni državni lasti.

"Zaposlen višje izobražen kader, na primer univerzitetni diplomiran inženir elektrotehnike s petletnimi delovnimi izkušnjami, ima od 20 do 40 odstotkov višjo plačo kot univerzitetni diplomirani ekonomist z enakimi delovnimi izkušnjami, ki dela na primer v banki kot osebni svetovalec. Banka pa je prav tako v posredni ali neposredni državni lasti," še ponazori Prah.

Prodajniki z največ možnostmi za dobro plačo "Če izvzamemo vodstvene strukture, imajo najboljšo možnost za nadpovprečni zaslužek skrbniki ključnih strank oziroma prodajno osebje v prvih bojnih vrstah, torej tisti, ki imajo neposreden stik s trgom in tudi osebni vpliv na prihodek iz prodaje. Tudi vpeljani sistemi nagrajevanja podpirajo zavzetost in uspeh prodaje načeloma bolj stimulativno. Gre torej za preizkušeno formulo," sklene Križnarjeva.

Ne spreglejte