Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Četrtek,
16. 4. 2015,
18.17

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 16. 4. 2015, 18.17

7 let, 2 meseca

V kateri evropski državi je največ najemnikov stanovanj in kje smo Slovenci

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Stanovanja v EU najpogosteje najemajo Nemci, skoraj brez najemnikov so v Romuniji. Zakaj je tako in kje na lestvici držav po deležu najemov je Slovenija?

Eurostat je v sredo objavil podatke o cenah nepremičnin v Evropski uniji (EU) za zadnje četrtletje lanskega leta. V primerjano ceno je zajeta skupna cena nepremičnin, tako novih kot rabljenih.

Nepremičnine so se po oceni na ravni EU leta 2014 prvič po letu 2010 podražile, najbolj na Irskem. Pocenile so se v šestih državah EU, najbolj prav v Sloveniji.

Prebivalci razvitejših držav se raje odločajo za najem stanovanjskih nepremičnin kot prebivalci manj razvitih držav. Največ najemov stanovanj je v Švici, v EU pa v Nemčiji. V Sloveniji cene nepremičnin upadajo, najhitreje cene rabljenih nepremičnin. Odstotek stanovalcev, ki se odloči za najem stanovanjske nepremičnine v Sloveniji, raste.

Ocenjeno na ravni EU so se nepremičnine podražile za 2,6 odstotka Vrednosti nepremičnin so v EU od začetka ekonomske krize v glavnem vztrajno upadale. Po visoki, 6,3-odstotni letni rasti cen nepremičnin leta 2007 je leto 2010 edino, v katerem so se cene nepremičnin v EU na letni ravni dvignile. EU je tega leta beležila 1,1-odstotno letno rast.

Potem ko je vrednost nepremičnin v obdobju do 2014 upadala, pa so se nepremičnine na letni ravni leta 2014 podražile za 2,6 odstotka. Tega leta je od 28 samo šest držav članic EU opazilo upad vrednosti nepremičnin.

Najvišja rast cen nepremičnin na Irskem, največji upad v Sloveniji Rast vrednosti nepremičnin na ravni EU v letu 2014 je mogoče pripisati predvsem več kot desetodstotni rasti cen v petih državah EU.

Najvišjo rast je s 16,3 odstotka imela Irska. Sledijo ji Malta z 11-odstotno, Švedska z 10,4-odstotno, Estonija z 10,1-odstotno in Velika Britanija z 10-odstotno rastjo cen nepremičnin. Medtem ko za Irsko in Malto ni podrobnih podatkov, je k rasti cen nepremičnin na Švedskem pripomogla 11,8- odstotna rast cen rabljenih nepremičnin in 2,2-odstotna rast cen novih nepremičnin. Estonija je imela 7,3-odstotno rast cen rabljenih in 16,5-odstotno rast cen novih nepremičnin, Velika Britanija pa 10,1- odstotno rast cen rabljenih in 9,2-odstotno rast cen novih nepremičnin.

Velika večina, to je 19 držav, je v letu 2014 opazila rast vrednosti nepremičnin. Upad vrednosti nepremičnin je lani beležilo šest držav, največji, 4,4-odstotni upad, pa je imela Slovenija.

Švicarji stanovanjske nepremičnine raje najamejo kot kupijo Kakšno je v državah EU razmerje med lastniškimi in najemniškimi stanovanji? Po podatkih Eurostata za leto 2013 je v EU vedno več tistih, ki stanovanjsko nepremičnino raje najamejo kot kupijo.

Odstotek lastnikov nepremičnin v primerjavi z najemniki nepremičnin je od leta 2010 upadel za 0,6 odstotne točke. Tako je bilo v letu 2013 v EU 70 odstotkov lastnikov nepremičnin, preostali pa imajo nepremičnine v najemu.

Kako je drugod po svetu? Na Kitajskem je bilo leta 2013 81 odstotkov lastnikov nepremičnin, v ZDA pa 65 odstotkov. Najmanjši delež lastnikov stanovanj je bil leta 2013 v Švici, kjer je bilo samo 44 odstotkov lastnikov stanovanjskih nepremičnin.

V razvitih državah več najemov kot v manj razvitih državah Znotraj EU je zelo velika razlika med deleži lastnikov stanovanjskih nepremičnin v posameznih državah. Največ stanovanjske nepremičnine najemajo v Nemčiji, kjer se za najem odloči 47,4 odstotka stanovalcev. Najmanj najemov je po drugi strani v Romuniji, kjer se le 4,4 odstotka prebivalcev odloči za najem stanovanjske nepremičnine. V primerjavi z letom 2010 se je število najemnikov za 5,4 odstotne točke najbolj povečalo v Veliki Britaniji, najbolj pa je upadlo v Luksemburgu – za 4,9 odstotne točke. Mogoče je ugotoviti, da je v razvitejših državah več najemov stanovanjskih nepremičnin. Razlog za to je, da se prebivalci zelo neradi odločajo za visoka obrestna posojila za nakupe stanovanj in imajo ta denar raje v žepu ali ga namenijo naložbam. V Sloveniji cene nepremičnin vztrajno upadajo, število najemov stanovanjskih nepremičnin raste Slovenija z izjemo leta 2011 (rast vrednosti nepremičnin za 1,4 odstotka) na letni ravni beleži upad pri cenah nepremičnin že od leta 2008. Največji upad cen je nepremičninski trg v Sloveniji doživel leta 2012, in sicer 8,8-odstotnega.

V letu 2014 je bila Slovenija ena od šestih držav EU z upadom cen nepremičnin na letni ravni. S 4,4-odstotnim upadom so te v Sloveniji upadale najhitreje med vsemi državami EU. Rabljene stanovanjske nepremičnine so se na letni ravni pocenile za 4,8 odstotka, nove nepremičnine pa za 3,4 odstotka.

V Sloveniji je 76,6 odstotka nepremičnin lastniških, najemniških stanovalcev je za 6,6 odstotne točke manj od povprečja EU. V letu 2013 je bilo sicer za 4,7 odstotne točke več najemov stanovanjskih nepremičnin kot leta 2008.

Ne spreglejte