Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
26. 6. 2015,
8.23

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

plačilne kartice počitnice

Petek, 26. 6. 2015, 8.23

7 let, 2 meseca

To so temeljna pravila varne uporabe plačilnih kartic na počitnicah

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zavedati se morate, da je kartica vaš denar, zato je z njo treba ravnati prav tako pozorno kot z gotovino in drugimi vrednimi predmeti, opozarjajo v Združenju bank Slovenije.

Še posebej v obdobju počitnic, zato stranke bank in hranilnic znova opozarjajo na navodila o priporočenem ravnanju s plačilnimi karticami ter uporabi POS-terminalov in bankomatov.

Pri uporabi vaše plačilne kartice upoštevajte naslednja splošna pravila, ki so jih pripravili v Združenju bank Slovenije: - Ponovno preberite splošne pogoje poslovanja za vašo kartico.

- Novo plačilno kartico ob prejemu takoj podpišite, saj je veljavna le podpisana. Staro, neveljavno ali preklicano kartico takoj uničite oziroma jo takoj razrežite na več kosov (obvezno pa prerežite čip in magnetno stezo).

- Kartice ne hranite na soncu ali blizu drugih toplotnih virov, virov elektromagnetnega sevanja (na primer mobilnega telefona) in drugih povzročiteljev škodljivih vplivov, ker se lahko poškoduje in postane neuporabna.

- S kartico ravnajte skrbno, imejte jo vedno pri sebi in je ne puščajte v avtu, garderobi ali kje drugje brez vašega nadzora.

- Osebno identifikacijsko številko kartice – PIN-številko si takoj po prejemu zapomnite in uničite dopis, na katerem je bila zapisana.

- PIN-številke nikakor ne imejte nikjer zapisane, še najmanj pa skupaj s kartico, tudi doma ne.

- Kartica je izdana na vaše ime, zato je ne sme uporabljati nihče drug.

- Številka kartice in drugi podatki, povezani z njo, so zaupni in edinstveni, zato jih ne razkrivajte vsakomur, tudi če vas povpraša po njih.

- Ne verjemite elektronskim, telefonskim ali drugim sporočilom, četudi navidezno prihajajo od vaše banke ali hranilnice, s katerimi vas obveščajo o zlorabi vaše kartice in vas pozivajo, da poveste podatke o svoji kartici ali da jih vpišete v tako imenovane varnostne obrazce na spletu. O morebitnem takem dogodku obvezno obvestite svojo banko ali hranilnico in z njo preverite vsebino sporočila. Banka vam nikoli ne bo poslala elektronske pošte oziroma vas poklicala po telefonu ter vas povpraševala po podatkih o kartici.

- Redno spremljajte svoje transakcije s kartico prek varnostnih SMS-obvestil, spletne/mobilne banke ali izpiskov prometa, ki vam jih pošlje banka ali hranilnica. Če opazite transakcije, ki jih niste opravili, o tem takoj obvestite svojo banko ali hranilnico.

- Kadar kartico uporabljate za rezervacijo ali plačilo hotelskih, rent a car ali drugih storitev, se predhodno seznanite s pogoji rezervacije, še posebej to velja za pogoje odpovedi rezervacije oziroma morebitne naknadne plačljive storitve, ki niso zajete v ceni storitve.

- Banka ali policija vas ne bo nikoli poklicala in preverjala vaše PIN-številke ali informacij o geslu.

- Ne pustite se prepričati, če prejmete e-sporočilo, v katerem vam ponujajo možnost hitrega in lahkega zaslužka.

Da boste varni na poti, sledite tem nasvetom: - Če potujete v tujino, je dobro imeti več različnih plačilnih kartic.

- Pred potovanjem preverite veljavnost kartic, razpoložljiv limit, v svoji banki ali pa hranilnici pa se pozanimajte o morebitnih omejitvah poslovanja s karticami v državah, kamor potujete.

- Pred potovanjem se v svoji banki ali hranilnici pozanimajte o kontaktih v primeru težav s plačilnimi karticami. Kartice in gotovino hranite ločeno, tako v primeru kraje ne boste ob vse plačilne instrumente.

- V gneči imejte torbico ali denarnico tesno ob sebi.

- V hotelskih sobah ali apartmajih uporabljajte sefe za hranjenje dragocenosti, gotovine in kartic.

- Pri plačevanju s kartico pred podpisom ali vnosom PIN-številke preverite informacije na računu, POS-izpisku ali POS-terminalu.

Kako ravnam v primeru preklica, izgube ali kraje kartice? - Obvezno si zapišite telefonsko številko, ki je zapisana na hrbtni strani kartice in na katero lahko pokličete 24 ur na dan 365 dni v letu in takoj prijavite izgubo, krajo ali težave s svojo plačilno kartico.

- Prijavo preklica, izgube ali kraje opravite takoj, ko jo opazite. Le tako bo vaša plačilna kartica čim hitreje blokirana, s čimer boste zmanjšali možnost zlorabe oziroma višino finančne izgube.

- V primeru izgube, kraje kartice skrbno pregledujte promet na računu, da boste na banki ali hranilnici lahko pravočasno oddali reklamacijo za transakcijo, ki je niste opravili sami. Sum kraje kartice obvezno prijavite tudi najbližji policijski postaji. Enako storite tudi, če ste v tujini.

Ne spreglejte