Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 7. 2016,
12.57

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Gorenjska banka

Foto: Ana Kovač, Thinkstock

Natisni članek

spletni nakup Gorenjska banka advertorial Varnost

Torek, 12. 7. 2016, 12.57

2 meseca, 1 teden

Ste strastni spletni nakupovalec? Preverite, kako se je treba tega lotiti pravilno.

Vsebino omogoča Gorenjska banka

Foto: Ana Kovač, Thinkstock

splet nakupovanje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pri plačevanju prek spleta moramo biti zelo preudarni in pazljivi pri vpisovanju osebnih podatkov. Še pomembnejše pa je, da izberete banko, ki vam bo pri vaših nakupih zagotovila največjo mogočo varnost. Pri nas je na tem področju vodilna Gorenjska banka.

Virtualni svet je vsemogočen in nadvse privlačen, saj nam pri vsakdanjih opravilih skrajša čas in hkrati poenostavi postopke. Hkrati pa se v njem lahko skriva ogromno pasti, predvsem ko se po njem sprehajamo kot kupci.

Spletno nakupovanje je tudi v Sloveniji v stalnem porastu, ponudnikov je vsak dan več, nakupne transakcije pa v nenehnem vzponu. S tem se povečuje tudi tveganje pri posameznih nakupih, zlasti če je kupec med spletnim nakupovanjem nepazljiv in preveč zaupljiv do manj znanih spletnih trgovin.

Peter Kavčič je prepričan, da bodo s pomočjo aplikacije GBToken vaši spletni nakupi bolj preprosti, predvsem pa bolj varni. | Foto: Ana Kovač Peter Kavčič je prepričan, da bodo s pomočjo aplikacije GBToken vaši spletni nakupi bolj preprosti, predvsem pa bolj varni. Foto: Ana Kovač S Petrom Kavčičem, pomočnikom direktorja poslov z občani pri Gorenjski banki, smo se pogovarjali o varnostnih ukrepih, ki jih mora obvladati vsak virtualni kupec. Pri Gorenjski banki so svojim komitentom spletno nakupovanje še nekoliko poenostavili, saj so jim ponudili aplikacijo, ki jim zagotavlja največjo mogočo varnost.

GBToken je aplikacija prihodnosti: brez čitalnikov in tveganih nakupov

Inovativna aplikacija GBToken deluje na telefonih z operacijskima sistemoma Android in iOS, je preprosta in predvsem priročna. "Za vsak spletni nakup aplikacija generira posebno geslo, ki je uporabno samo enkrat in samo za en nakup," pri plačevanju prek spleta je namreč potrebna dodatna in še večja pazljivost kot pri plačevanju v trgovinah, ko pri vsaki transakciji uporabljamo isto PIN-kodo, nam je glavno prednost pametnega sistema GBToken pojasnil Peter Kavčič. Če bi tudi na spletu plačevali z isto PIN-kodo, bi bilo namreč tveganje previsoko.

Z aplikacijo so naredili korak naprej pri plačevanju s kartico – če je bil prej potreben čitalnik, ki ga je bilo treba vedno nositi s seboj, bo v prihodnje nakupni spremljevalec vseh komitentov Gorenjske banke telefon.

Kako poteka plačevanje z aplikacijo GBToken?

"Pri plačevanju prek spleta je treba poskrbeti za avtentikacijo uporabnika. Mi to že vrsto let počnemo z orodjem MasterCard SecureCode, kar je tudi osnova storitve GBToken" nam je pojasnil Kavčič.

Ta storitev namreč odpravlja dvome glede varnosti pri plačevanju. Kupec se mora pri vsakem nakupu predstaviti z osebno številko (token), ki jo s pomočjo aplikacije GBToken ustvari njegova plačilna kartica Activa MasterCard.

V praksi je nakup s pomočjo aplikacije GBToken povsem preprost: aplikacijo namestite na svoj pametni telefon in jo aktivirate s pomočjo kode, ki so vam jo posredovali na Gorenjski banki. Svoje nakupe potem preprosto opravljate prek QR-skenerja ali prek ročnega vnosa osemmestne številke. Pri obeh metodah bo GBToken generiral enkratno geslo, s katerim bo vaš nakup varen.

Na zaslonu, ki se pojavi ob transakciji plačila naročenega blaga prek spletne trgovine, izberete način avtentikacije GBToken. | Foto: Ana Kovač Na zaslonu, ki se pojavi ob transakciji plačila naročenega blaga prek spletne trgovine, izberete način avtentikacije GBToken. Foto: Ana Kovač

Zaženete aplikacijo GBToken in izberete QR čitalec. | Foto: Ana Kovač Zaženete aplikacijo GBToken in izberete QR čitalec. Foto: Ana Kovač

S QR čitalcem skenirate kodo. | Foto: Ana Kovač S QR čitalcem skenirate kodo. Foto: Ana Kovač

Na mobilniku se vam pojavi izpis podatkov o transkaciji. Preverite in izberite možnost PODPIS. | Foto: Na mobilniku se vam pojavi izpis podatkov o transkaciji. Preverite in izberite možnost PODPIS.

Vnesite geslo, ki ste ga izbrali ob aktivaciji aplikacije. | Foto: Ana Kovač Vnesite geslo, ki ste ga izbrali ob aktivaciji aplikacije. Foto: Ana Kovač

transakcija je uspela. Vaš nakup je varen. | Foto: Ana Kovač transakcija je uspela. Vaš nakup je varen. Foto: Ana Kovač

Aplikacijo GB Token lahko uporabljate za spletne nakupe s karticami Activa Maestro in Activa MasterCard ne glede na to, ali gre za osebno kartico (fizične osebe) ali za poslovno kartico (pravne osebe).

 Brez omejitev, plačujete lahko kjerkoli po svetu

"Edina omejitev pri plačevanju s pomočjo nove aplikacije je znesek na bančni kartici," je Kavčič pojasnil preprostost sistema in ob tem dodal, da se je s pomočjo sistema GBToken močno poenostavilo nakupovanje iz tujine. "Včasih, če ste se na počitnicah odločili za spletni nakup, ste morali pri sebi imeti čitalnik, danes je to veliko lažje, mobilnik imamo vedno pri roki, zato so nakupi hitrejši."

Trenutna funkcionalnost aplikacije pa je samo osnova za nadaljnji razvoj, v Gorenjski banki načrtujejo nadgradnjo v korist uporabnosti za svoje komitente: "Verjetno bomo to aplikacijo uporabljali tudi za druge avtentikacije, na primer za vstop do osebne spletne banke. Mislim pa, da bo šel razvoj še korak naprej in da bomo počasi imeli na telefonu tudi kartico."

Ključni koraki za varen nakup prek spleta

S kartico je treba ravnati kot z gotovino, varno in preudarno.

Kupujte pri preverjenih in znanih spletnih trgovinah.

Na spletnih trgovinah ne vpisujte številke povsod, temveč le takrat, ko ste se odločili za nakup s kartico.

Zagotovite si večjo varnost in si namestite aplikacijo GBToken.

Ne odpirajte elektronske pošte neznanega izvora, predvsem pa ne odgovarjajte z vpisom svojih osebnih bančnih podatkov.

V primeru zlorabe se takoj oglasite pri banki in blokirajte svoje račune. Pri Gorenjski banki vsak primer zlorabe obravnavajo individualno.

 

Ne spreglejte