Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 5. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Osebne finance delnice borza podjetje

Petek, 13. 5. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

So delnice uspešnih visokotehnoloških podjetij dober razlog za nakup?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Foto: Reuters

Tesla, Apple, Google, Facebook, Amazon, Yahoo. Se vam nakup njihovih delnic lahko obrestuje? Pri vlaganju v uspešna tehnološka podjetja sta za vlagatelje ključni potrpežljivost in dober nakupovalni tajming. Vedeti pa je treba tudi, da dobro podjetje ni vedno tudi dobra naložba.

Tehnološki velikani Tesla, Apple, Google, Facebook, Amazon, Yahoo so nedavno objavili  rezultate poslovanja za prvo četrtletje. Najbolj izstopa Applov padec v prvem trimesečju za desetino, v zadnjem mesecu pa celo za 15 odstotkov. 

Branko Železnik: "Glede na poslovni model se mi zdijo dolgoročno najbolj zanimive naslednje visokotehnološke naložbe: spletni trgovec Alibaba, odpisani povratnik v novi preobrazbi BlackBerry in specialist na področju avtomatizacije spletnega oglaševanja Rubicon Project."  | Foto: Bojan Puhek Branko Železnik: "Glede na poslovni model se mi zdijo dolgoročno najbolj zanimive naslednje visokotehnološke naložbe: spletni trgovec Alibaba, odpisani povratnik v novi preobrazbi BlackBerry in specialist na področju avtomatizacije spletnega oglaševanja Rubicon Project." Foto: Bojan Puhek

"Celoten tehnološki sektor je trenutno pod prodajnim pritiskom. Delnice so v preteklosti dosegle rekordne vrednosti, njihovo poslovanje (gledano skozi celotni sektor in ne le omenjenih delnic) pa ne zadovoljuje pričakovanj analitikov. Rast prodaje se upočasnjuje. Iz poplave tehnoloških podjetij je zato težko izbrati najobetavnejše," rezultate prvega četrtletja komentira upravljavec skladov pri Numerica Partners Branko Železnik.

Pri nakupih dobrih podjetij je za vlagatelje ključno, da so potrpežljivi in počakajo na vrednotenje, ki ne bo v polni meri vključevalo prihodnjega potenciala podjetja, saj le takrat dobro podjetje postane tudi dobra naložba. Vlagatelji se morajo zavedati, da je včasih bolje, da kakšne delnice ne kupijo, ker ne doseže želenega vrednotenja, kot pa da investirajo pri pretiranem vrednotenju, poudarja analitik iz Gorenjske borznoposredniške družbe Domen Granda, ki opozarja na specifična tveganja pri nekaterih visokotehnoloških podjetjih, o katerih je govora v tem prispevku. Zato vlagateljem svetuje, naj najprej poskrbijo za globalno razpršitev premoženja, posamezna podjetja pa naj predstavljajo do deset odstotkov portfelja. Izpostavlja še, naj se vlagatelji pri nakupih ne izpostavljajo preveč posamezni panogi ali regiji. "Vlagatelji se morajo zavedati, da je bolj preudarno, da ne postanejo lastniki uspešnega podjetja, če ni želenega vrednotenja, kot pa da opravijo investicijo pri pretiranem vrednotenju," svetuje finančni analitik Domen Granda iz GBD. | Foto: Osebni arhiv "Vlagatelji se morajo zavedati, da je bolj preudarno, da ne postanejo lastniki uspešnega podjetja, če ni želenega vrednotenja, kot pa da opravijo investicijo pri pretiranem vrednotenju," svetuje finančni analitik Domen Granda iz GBD. Foto: Osebni arhiv

Tesli za petami veliki avtomobilski proizvajalci

Ameriškemu proizvajalcu električnih avtomobilov Tesla Motors je uspel velik preboj. Ustvarili so prestižno znamko avtomobilov, ki bo v prihodnosti omogočala visoke marže. Podjetje se je nedavno odločilo, da bo svoje avtomobile ponudilo tudi srednjemu razredu. Samo v prvem tednu so prejeli več kot 300 tisoč rezervacij za novi model 3, ki bo na ceste zapeljal šele čez dve leti.

"Glavni izziv za podjetje v prihodnjih letih bo proizvodnja velike količine električnih avtomobilov in vzpostavitev uspešne proizvodnje baterij in avtomobilov. Tveganje podjetja je, da so v zadnjih letih na električni trg agresivno začeli vstopati avtomobilski proizvajalci. Tesla sicer ohranja vodilno prednost pri inovacijah in tehnologiji. Dejstvo pa je, da se bodo v prihodnosti konkurenčni pritiski povečali in cene avtomobilov bodo morale pasti. Zelo verjetno se bodo srednjeročno zmanjšale tudi spodbude in subvencije držav," napoveduje analitik Granda, ki se sicer strinja, da gre vseeno za odlično podjetje.

Kupci po vsem svetu so konec marca naročili več kot 300 tisoč primerkov novega Teslinega modela, ki ga sploh še niso videli. | Foto: Reuters Kupci po vsem svetu so konec marca naročili več kot 300 tisoč primerkov novega Teslinega modela, ki ga sploh še niso videli. Foto: Reuters
 

Železnik na primeru Tesle opozarja, da gre za precenjeno delnico, ki ima ob tržni kapitalizaciji okoli 28 milijard dolarjev 25-kratnik knjigovodske vrednosti ali prevedeno 600 tisoč dolarjev za proizvedeni avtomobil (na leto jih proizvedejo približno 50 tisoč). "Številke se zdijo še bolj absurdne, če jih primerjamo s preostalo avtomobilsko industrijo, kjer tržno kapitalizacijo (vrednost podjetja na borzi) bolj ali manj odraža dejansko vrednost podjetja oziroma njegovo knjigovodsko vrednost. Za primerjavo razmerja tržna kapitalizacija/knjigovodska vrednost poglejmo razmerja večjih avtomobilistov: Renault 0,85, BMW 1,24, Daimler 1,2 in Ford 1,86," izpostavlja analitik, ki vlagateljem svetuje prodajo Teslinih delnic.  

Na drugi strani pa trenutno vrednotenje že pričakuje zelo hitro rast in če se ta rast ne bo uresničila, bodo vlagatelji razočarani. Vlagateljem, ki verjamejo v razvoj podjetja, Granda zato svetuje, naj počakajo na primernejšo vstopno točko.

Vlagatelji v vrednostne papirje se morajo držati osnovnega pravila, ki pravi, da dobro podjetje ni vedno dobra naložba. Ključno vprašanje pri hitro rastočih visokotehnoloških podjetjih je, kakšen del prihodnjega potenciala je že vključen v trenutnih borznih tečajih.

Apple kljub padcu cene delnic ostaja privlačna naložba

Delnice najvrednejšega podjetja na svetu Apple so se zaradi novice, da je kalifornijska družba v prvih treh mesecih letošnjega leta zabeležila prvi padec prodaje pametnih telefonov iPhone, do danes pocenile za desetino. Samo dan po objavi so izgubile sedem odstotkov vrednosti. V zadnjem mesecu so se pocenile za 15 odstotkov.

Apple je v drugem četrtletju poslovnega leta prodal 16 odstotkov manj iPhonov, kar je prvi padec prodaje po letu 2007, ko so jih začeli izdelovati. | Foto: Reuters Apple je v drugem četrtletju poslovnega leta prodal 16 odstotkov manj iPhonov, kar je prvi padec prodaje po letu 2007, ko so jih začeli izdelovati. Foto: Reuters

"Mislim, da je upad prodaje iPhonov v zadnjem četrtletju za vse vlagatelje, ki verjamejo v zgodbo Appla, ponudil dobro vstopno točko. Apple je skozi čas izoblikoval odlično blagovno znamko. Ključno vprašanje v prihodnjem razvoju je, ali se bo uspešna prodaja iPhonov, ki predstavlja dve tretjini prihodkov, nadaljevala tudi v prihodnosti in ali jim lahko uspe podoben preboj kot na Kitajskem tudi na drugih trgih v razvoju," nakupno priložnost Applovih delnic komentira Granda.

"Poslovni rezultati za prvo četrtletje tekočega leta nakazujejo, da se prodaja Applovih telefonov prvič po skoraj desetletju rasti upočasnjuje. Trg telefonije je namreč postal dodobra zasičen, tudi s cenejšimi, a nič slabšimi izdelki kitajskega porekla. Z zadnjo izdajo cenejšega modela iPhone SE, ki gre pravzaprav za reciklažo stare tehnologije, se celo zdi, da podjetju zmanjkuje inovativnih idej in pravega prostora za rast. Se je morda podjetje znašlo pred podobnimi težavami kot Nokia in BlackBerry pred desetletjem?" pa se sprašuje Železnik in vlagateljem svetuje prodajo Applovih delnic, če jih imajo. 

Google z izjemnimi možnostmi za širitev

Ameriški tehnološki velikan Google ima vodilno vlogo na trgu. Njegova pomembnost v svetovnem spletu ponuja še veliko možnosti za širitev poslovanja.

 

"Mobilno in spletno oglaševanje postajata vedno bolj preferirana možnost pri oglaševanju podjetij. So pa v trenutnem vrednotenju že vključena pričakovanja o njihovi prihodnji rasti," pravi Granda.

Železnik v nakupu Googlovih delnic vidi dobro priložnost. Googlova platforma pametnih telefonov Android je lani presegla 45 odstotkov celotnega trga, za letos so najavili ustanovitev lastne spletne televizije. Poslovni rezultati prvega četrtletja tekočega leta so bili dobri. Prodaja je zabeležila 17-odstotno rast, dobiček pa celo 20-odstotno glede na enako obdobje lanskega leta. Največji Googlov projekt prihodnosti je vsekakor razvoj avtomobila za avtonomno vožnjo. Na tem področju pa niso edini igralec. Tesla je v svoj zadnji model X avtonomno vožnjo že vgradila, svojo različico razvija tudi Apple," poudarja Železnik, čigar nasvet vlagateljem je, da je delnico vredno kupiti.  

Previdno pri nakupu Facebookovih delnic

Največje spletno družbeno omrežje na svetu Facebook je s poslovnimi rezultati v prvem četrtletju letošnjega leta krepko presegel pričakovanja analitikov in vlagatelji so skoraj 200-odstotno rast dobička nagradili s podražitvijo delnic.

Konec aprila je naznanil še, da bo izdal novo serijo delnic brez glasovalne pravice. Te bodo na voljo vlagateljem in zaposlenim, namen pa je, da glavni izvršni direktor Mark Zuckerberg ohrani popoln nadzor nad podjetjem, ki ga je ustanovil.

Konec aprila je Facebook naznanil, da bo izdal novo serijo delnic brez glasovalne pravice. Te bodo na voljo vlagateljem in zaposlenim, namen pa je, da Mark Zuckerberg ohrani popoln nadzor nad podjetjem, ki ga je ustanovil. | Foto: Reuters Konec aprila je Facebook naznanil, da bo izdal novo serijo delnic brez glasovalne pravice. Te bodo na voljo vlagateljem in zaposlenim, namen pa je, da Mark Zuckerberg ohrani popoln nadzor nad podjetjem, ki ga je ustanovil. Foto: Reuters  

"V prihodnosti bo za podjetje ključno, kako jim bo uspelo izkoristiti veliko bazo uporabnikov. Teh je že več kot milijarda. Zelo verjetno je, da bi poslovni model z agresivnim oglaševanjem vodil v zmanjšanje števila uporabnikov. Na področju spletnega in mobilnega oglaševanja se bo podjetje srečalo z veliko konkurenco Googla in Appla. Trenutna pričakovanja analitikov za podjetje so že zelo visoka in zato vsem vlagateljem svetujem, da so previdni pri nakupu Facebookovih delnic," meni Granda.

Železnik pa komentira: "Gre za zelo mlado podjetje, ki se z resnejšimi težavami še ni spopadlo. Podjetje iz leta v leto beleži rast števila uporabnikov in prihodkov od prodaje (oglaševanih vsebin). Prihodnost bo pokazala, v katero smer bo Zuckerberg peljal kralja socialnih omrežij. Zadnja objava poslovnih rezultatov je pozitivno presenetila analitike. Rezultati pričajo o zavidljivi rasti prihodkov in dobička, ki jim za zdaj še ni videti konca. Za primerjavo, Twitter se v zadnjem času spopada z resnimi poslovnimi težavami, in sicer z negativnim trendom prihodkov in števila uporabnikov oziroma njihovih tvitov, kar se odraža tudi na padanju cene delnice."

Amazonove delnice poskočile za 13 odstotkov

Ameriški spletni trgovec Amazon je v prvem letošnjem četrtletju zabeležil četrto zaporedno dobičkonosno trimesečje.

Četrtletni dobiček je znašal 513 milijonov dolarjev (450 milijonov evrov) in je bil skoraj enkrat večji od pričakovanj analitikov. Prihodki so se mu povečali za 28 odstotkov na 29,1 milijarde dolarjev (25,5 milijarde evrov). Njegove delnice so se po objavi poslovnega poročila dvignile za skoraj 13 odstotkov.

Amazon načrtuje, da bo najpozneje do leta 2018 izdelke začel dostavljati tudi z brezpilotnimi letalniki oziroma droni (storitev Prime Air).  | Foto: Amazon načrtuje, da bo najpozneje do leta 2018 izdelke začel dostavljati tudi z brezpilotnimi letalniki oziroma droni (storitev Prime Air).

Granda glavno tveganje za podjetje vidi v veliki krepitvi konkurence in širitvi kitajskega spletnega velikana Alibaba, ki bi lahko zmanjšala prihodnjo rast. "Trenutna pričakovanja analitikov za podjetje so že zelo visoka in zato vlagateljem svetujem, da razmislijo, ali bo podjetje res sposobno doseči pričakovano rast," opozarja analitik GBD.

Podobno meni Železnik, ki izpostavlja, da je Amazon že pred časom najavil spremembe poslovnega modela na področju logistike, predvsem nakup lastne logistične flote, a bo treba na rezultate še počakati. "Gre namreč za to, da podjetje variabilne stroške distribucije (najameš in plačaš, ko potrebuješ) menja za fiksne (fiksni stroški lizinga, stroški vzdrževanja flote …), ki načeloma bolj obremenijo poslovni izkaz."

Delnice Yahooja odličen primer, kako se opeči

Zgodovina podjetja Yahoo je lahko odlična lekcija za vse vlagatelje v odlična in hitro rastoča podjetja. Yahoo je imel v preteklosti visok potencial za rast in pričakovanja analitikov in vlagateljev leta 1999 so postala pretirana. Leta 2000 so v okviru tehnološkega balončka delnice poletele v nebo.

 | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Vlagatelji, ki takrat niso ugotovili, da je Yahoo postal slaba naložba, čeprav je šlo za odlično podjetje, so se močno opekli. Konkurenčni Google je namreč dosegel primat med spletnimi iskalniki in tudi danes, ko je delnica Yahooja krepko pod takratnimi vrednostmi, je ta primerno vrednotena. Še tako dobro podjetje namreč ne more rasti izjemno hitro v nedogled," sklene Granda.

Železnik pa poudarja, da Yahoo preprosto ni mogel konkurirati Googlu po poslovnem modelu. "Še največ si lahko danes Yahoo obeta od nakupa 40-odstotnega deleža Alibabe, za katerega je 2005 odštel milijardo dolarjev, danes pa je naložba vredna okoli 30 milijard. Če k temu prištejmo še desetmilijardno vrednost naložbe v Yahoo Japan (gre namreč za samostojno podjetje), potem lahko ugotovimo, da podjetje pri trenutni vrednosti 35 milijard dolarjev, upoštevajoč samo azijski naložbi, kotira z diskontom pet milijard dolarjev. Povedano drugače: poslovni model Yahooja trg ocenjuje negativno."  Zato svetuje: držite naložbo.

Ne spreglejte