Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Četrtek,
29. 12. 2016,
10.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

2

Natisni članek

KDD delnice

Četrtek, 29. 12. 2016, 10.30

6 let, 6 mesecev

Prenos delnic ... še imate čas

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

2

Borza | Foto STA

Foto: STA

Še danes in jutri imate čas, da uredite prenos delnic, ki ste jih pridobili z lastniškimi certifikati, s KDD na borznoposredniško hišo ali banko.

Centralna klirinško depotna družba (KDD) zaradi vstopa v enoten evropski sistem s prihodnjim letom ukinja brezplačne registrske račune. Še danes in jutri imate čas, da uredite prenos certifikatskih delnic s KDD na finančne posrednike, pojasnjuje upravljavec skladov Branko Železnik, ki odgovarja na glavna vprašanja, povezana s prenosom.

Konec tedna se izteče rok za prenos vrednostnih papirjev. Za kakšen rok gre in kateri vrednostni papirji pridejo v poštev? 
Imetniki vrednostnih papirjev, ki so jih pridobili z lastniškimi certifikati, morajo te prenesti na enega od članov KDD: na borzno hišo ali banko. Rok za prenos se fizičnim osebam izteče 1. 1. 2017 (pravnim osebam se je 30. septembra 2016). Po tem roku bo KDD sama ukinila račune in vaše vrednostne papirje prenesla na sodni depozit. To velja za vse vrednostne papirje, deponirane pri KDD, razen za tiste, za katere velja aktualna prevzemna ponudba.

Kaj moram najprej storiti, če želim opraviti prenos?
Imetniki naj najprej preverijo, koliko je vreden njihov "paket" vrednostnih papirjev, ki ga prenašajo.

Drugi korak je preučitev stroškov, ki bodo s prenosom nastali: odpiranje trgovalnega računa pri finančnem posredniku, letno vodenje računa, transakcijski stroški. Če ste lastnik netržnih vrednostnih papirjev, ki ne kotirajo na borzi, je cena vaših vrednostnih papirjev lahko neznanka. V tem primeru je potrebno preveriti, če kateri od članov borze morda te papirje odkupuje (za svoj račun ali za račun tretje osebe). Če vam ponujena cena odgovarja in boste svoje vrednostne papirje ob prenosu istočasno tudi prodali, je morda najbolj smotrno postopek prenosa opraviti pri temu članu. Če vam vrednost paketa ne pokrije niti stroškov transakcij, lahko brez stroškov opustite - darujete državi.

Če se odločite za prenos, se oglasite pri finančnem posredniku, torej pri borznoposredniški hiši ali na banki.

Kaj potrebujem ob obisku finančnega posrednika?
Potrebujete veljavni osebni dokument, številko transakcijskega računa (bančno kartico), davčno številko in zadnji izpisek stanja iz KDD (zadnje ni obvezno).

Kakšne stroške lahko pričakujem?
Celotni stroški, po katerih vam borznoposredniške hiše ponujajo svoje storitve - prenos, vodenje računa, provizije ob prodaji ... - se razlikujejo. Najcenejši ponudniki vam bodo za vse skupaj zaračunali okoli 15 evrov, najdražji pa okoli 40.

Branko Železnik, Numerica Partners: "Ob obisku finančnega posrednika imejte pri sebi veljaven osebni dokument, številko transakcijskega računa (bančno kartico), davčno številko in zadnji izpisek stanja iz KDD (zadnje ni obvezno)." | Foto: Bojan Puhek Branko Železnik, Numerica Partners: "Ob obisku finančnega posrednika imejte pri sebi veljaven osebni dokument, številko transakcijskega računa (bančno kartico), davčno številko in zadnji izpisek stanja iz KDD (zadnje ni obvezno)." Foto: Bojan Puhek Koliko časa traja postopek prenosa?          
Postopek ni dolgotrajen in vam bo vzel manj kot pol ure. Se pa zna zgoditi, da se boste znašli v gneči tistih, ki so odlašali do zadnjega dne.

Kaj se bo zgodilo z mojimi vrednostnimi papirji, če do izteka roka ne uredim prenosa? 
Če v zakonskem roku vrednostnih papirjev na registrskem računu ne boste prenesli na račun pri izbranem članu KDD ali jih opustili, bo KDD sprožila postopek prenosa vrednostnih papirjev na sodni depozit. Če sodno položenih vrednostnih papirjev ne boste prevzeli v roku petih let, bodo ti pripadli Republiki Sloveniji.

Strošek prenosa bo za vas poravnala KDD, a ga boste morali povrniti. Strošek ne bo presegel 15 odstotkov vrednosti vašega "paketa". Če vrednost vaših vrednostnih papirjev ne presega 100 evrov, ne prinašajo dividend in so netržni, ste teh stroškov oproščeni.

Kaj pa če se odločim za opustitev?
KDD omogoča brezplačno opustitev vrednostnih papirjev, ki se nahajajo na registrskih računih. Tudi v tem primeru bo KDD vrednostne papirje položila pri pristojnem sodišču. Opustitev pomeni nepreklicno in trajno odpoved vrednostnim papirjem brez nadomestila. Imetnik v zvezi z opuščenimi vrednostnimi papirji nima nobenih pravic več.

Za moje delnice teče prevzemna ponudba. Kaj se zgodi v tem primeru?
V primeru prevzemnih postopkov KDD prenosa na sodni depozit po izteku roka še ne bo začela. Zato v primeru, da ste prevzemno ponudbo sprejeli, mirno čakate do dne izteka ponudbe. Če ponudbe ne boste sprejeli, bo KDD po dnevu izteka ponudbe vaše vrednostne papirje vseeno prenesla na sodni depozit.

Ne spreglejte