Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 3. 2021,
15.37

Osveženo pred

3 leta

Oglasno sporočilo

Natisni članek

stanovanjski kredit kredit banka SKB PR članek

Ponedeljek, 22. 3. 2021, 15.37

3 leta

Podpiramo načrte za vaš novi dom

Oglasno sporočilo

Ljudje imamo – že odkar pomnimo – svoja "zavetišča". Jame so zamenjali šotori in kolibe, sledile so hiše in stanovanja. Dom je naš temelj, okolje, kjer smo varni. Nič čudnega, da si vsi želimo čim prej rešiti stanovanjsko vprašanje.

Veliko ljudi si želi zase ali za svojo družino kupiti novo stanovanje ali zgraditi hišo, vendar zaradi takšnih ali drugačnih razlogov meni, da kredita za nakup vse dražje nepremičnine ne more dobiti. V SKB banki so se odločili posameznikom in družinam pomagati do idealnega doma z akcijsko ponudbo dolgoročnega stanovanjskega kredita. Ker se nepremičnine – gledano skozi statistične oči – dražijo, je treba stanovanjsko vprašanje rešiti čim prej.

SKB | Foto:

Banka ni bavbav

Kam po denar? V hišo denarja vendar. Banke imajo ta hip veliko presežnih sredstev, zato se lahko nadejate zelo ugodnih posojil, posebej dolgoročnih. Ko boste obiskali bančnega svetovalca, bo eden izmed prvih korakov preverjanje vaše kreditne sposobnosti. Višina mesečnega obroka kredita je namreč odvisna od višine vaših prihodkov in morebitnih že obstoječih obremenitev iz naslova kreditov ali lizingov. Kreditno sposobnost lahko dodatno znižajo stroški vzdrževanja družinskih članov (otrok), bližajoča se upokojitev in odločitev o najemu kredita s spremenljivo obrestno mero, ki ima vračunano dolgoročno pričakovano rast referenčne obrestne mere.

Sicer predlagamo, da "domačo nalogo" naredite še pred obiskom bančne poslovalnice. Svojo okvirno kreditno sposobnost lahko hitro preverite tudi s pomočjo spletnega kalkulatorja kreditne sposobnosti. Tako boste dobili boljšo sliko, kaj lahko pričakujete.

SKB | Foto:

S povprečno plačo do kredita

Lasten dom ni utopija. Je pa še toliko lažje dostopen, če ga gradita dva. Oglejmo si primer povprečne slovenske družine, ki jo sestavljajo starši s povprečno slovensko neto plačo v višini 1.300 evrov, ki imata dva otroka, gospodinjstvo pa je trenutno brez drugih kreditnih obveznosti. Vsak od staršev s povprečno (in za zdaj še neobremenjeno) plačo, ki prejema tudi 200 evrov nadomestila za prevoz na delo in prehrano, lahko dobi stanovanjski kredit na 25 let v višini 115.000 evrov z mesečno anuiteto 473 evrov. Upoštevaje podatek, da se cene rabljenih stanovanj v Ljubljani gibljejo okoli 2.800 evrov na kvadratni meter, si lahko družina z dvema otrokoma privošči stanovanje velikosti 80 kvadratnih metrov – ali pa celo hišo zunaj prestolnice.

Najnižji obrok še ne pomeni najbolj ugodnega kredita

Še praktični nasvet. Pri najemu stanovanjskega kredita ne iščite le najnižjega mesečnega obroka. Pomembni so tudi drugi dejavniki, predvsem obrestne mere. Kot rečeno, so te trenutno (skoraj rekordno) nizke. Kredit s spremenljivo obrestno mero je videti na prvi pogled ugodnejši, a se bo, če referenčna obrestna mera (Euribor), ki je trenutno celo negativna, postane pozitivna, anuiteta takoj povišala. Fiksna obrestna mera je tako varnejša izbira – saj je ves čas odplačevanja enaka, enakomerne so tudi mesečne anuitete, celoten strošek poplačila kredita pa je znan že ob podpisu pogodbe.

Skupna obrestna mera, ki določi končno preplačilo kredita, je namreč sestavljena iz referenčne obrestne mere in pribitka. Ker se spremenljiva obrestna mera spreminja skozi celotno odplačilno dobo, strokovnjaki pri dolgoročnih kreditih pogosto svetujejo izbiro kredita s fiksno obrestno mero. Ta stranki kljub nekoliko višji mesečni anuiteti na dolgi rok prinaša varnost pred dvigom obrestne mere, stranka pa že ob najemu kredita ve, koliko denarja bo morala na koncu vrniti.

Poleg tega velja lastno sposobnost odplačila dolga oceniti kar se da realno in vračunati nekaj rezerve. Pa tudi zavarovati kredit – s hipoteko na nepremičnini, plačilom zavarovalne premije ali osebnim poroštvom.

SKB | Foto:

Preverite posebne ponudbe

Če načrtujete ali pa že izvajate prenovo, gradnjo ali nakup nepremičnine, si oglejte akcijske obrestne mere, ki jih ponuja SKB banka pri sklenitvi stanovanjskega kredita. Krediti s fiksno in spremenljivo obrestno mero ter odplačilno dobo do 25 let so resnično ugodni.

V SKB banki lahko kredit v višini 60.000 evrov dobite že za 247,07 evra na mesec. Če ob najemu kredita izberete še zavarovanje za nepremičnino ali sebe, vas nagradijo z dodatnim znižanjem obrestne mere (največ za 0,20 odstotne točke).

V SKB banki so znani po celoviti in individualni obravnavi ter tem, da za stranko poiščejo najugodnejšo kreditno možnost. Odlična izbira je tudi t. i. družinski kredit, kjer kredit za nakup, gradnjo ali prenovo nepremičnine najame in odplačuje več ožjih družinskih članov, ki si finančno breme porazdelijo.


Naročnik oglasnega sporočila SKB.

Ne spreglejte