Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
28. 8. 2015,
13.39

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

osebne finance borza Kitajska

Petek, 28. 8. 2015, 13.39

7 mesecev, 4 tedne

Po črnem ponedeljku spodbuden četrtek

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob veliki včerajšnji rasti borznih indeksov v Evropi in ZDA finančniki upajo, da je konec razprodaj in panike zaradi upočasnitve kitajskega gospodarstva, ki sta svoj vrhunec doživeli v ponedeljek.

Vsi trije veliki ameriški borzni indeksi so četrtkovo trgovanje sklenili z več kot dvoodstotno rastjo, tako so kljub črnemu ponedeljku njihove vrednosti ob koncu včerajšnjega trgovanja bile višje kot prejšnji petek. Odbojem po ponedeljkovih padcih so bili priča tudi na evropskih in kitajskih borzah.

Dobro počutje med naložbenike so prinesli tudi spodbudni podatki o ameriškem gospodarstvu – pričakovana 3,7-odstotna letna gospodarska rast, kar je precej višje kot prejšnji mesec napovedana 2,3-odstotna rast in hitrejše manjšanje števila brezposelnih, kot je bilo sprva načrtovano. Zaradi teh dobrih novic iz ZDA je zrasla vrednost ameriškega dolarja, zlasti v primerjavi z japonskim jenom. Znova povečano zanimanje za bolj tvegane naložbe je na ameriških trgih nekoliko zmanjšalo zanimanje za vladne obveznice in jih posledično nekoliko pocenilo.

Pretirana ponedeljkova panika? Nekateri finančni analitiki ocenjujejo včerajšnje dogajanje kot streznitev po ponedeljkovih radikalnih pocenitvah, ki naj bi dogajanjem na kitajskih finančnih trgih pripisali prevelik pomen na svetovno gospodarstvo. "Ne le da kitajski trg ni povezan s svetovnim gospodarstvom, ni povezan niti s kitajskim gospodarstvom," je povedal glavni ekonomski strateg ameriške finančne svetovalne družbe LPL Financial John Canally.

Ponedeljkove velike padce po vsem svetu so namreč sprožili padci na šanghajski borzi. Že sredi tedna so se borze drugod po svetu začele pobirati, v sredo je Wall Street imel najvišjo dnevno rast v zadnjih štirih letih, tudi velike evropske borze so od srede znova obarvane močno zeleno. Raste tudi borza v Šanghaju, v sredo za 5,3 odstotka, v četrtek pa celo za 5,9 odstotka.

Vrnitev borznega optimizma podražila surovine Kar pa je končnim uporabnikom verjetno manj vznemirljivo, je, da so se ob vrnitvi navdušenja na finančne trge okrepile tudi cene surovin – nafta se je tako ob okrepljenem povpraševanju v enem dnevu podražila največ od leta 2009.

Podražile so se tudi druge surovine, na primer baker za dobre štiri odstotke in se je tako oddaljil od ponedeljkove vrednosti, najnižje v zadnjih šestih letih.

Ne spreglejte