Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
1. 4. 2016,
14.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

nepremičnine Osebne finance

Petek, 1. 4. 2016, 14.27

6 let, 6 mesecev

Na Dunaju bodo še pospešili gradnjo stanovanj

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Avstrijska prestolnica je zaradi nenehnega naraščanja števila prebivalcev pripravila novo stanovanjsko ofenzivo. Kljub dozdajšnji rekordni gradnji se bo število novih stanovanj še povečalo.

Dunaj se je letos že sedmo leto zapored uvrstil v sam vrh svetovnih mest z najboljšo kakovostjo življenja. Čeprav je število novogradenj že zdaj dosegalo rekordne ravni, želi dunajska občina z novo stanovanjsko ofenzivo, ki bo zaživela prihodnje leto, ohranjati oziroma celo dvigniti to raven. Kljub krizi so gradbene aktivnosti od leta 2007 dalje postopno, a nenehno povečevali. Z deset tisoč novimi stanovanji letno so gradili toliko kot v redkokaterem evropskem mestu.

V sklopu stanovanjske ofenzive na Dunaju načrtujejo dodatno aktivacijo prostih zemljišč, pospešitev gradbenih del, zmanjšanje birokratskih ovir za spremembo namembnosti zemljišč, načrtovanje in pridobivanje dovoljenj.

S tem bodo zmanjšali stroške, posledično pa zagotovili ugodnejša in trajnostno naravnana stanovanja.

Na Dunaju računajo, da se bo ob uspešni izpeljavi novega stanovanjskega paketa od prihodnjega leta naprej število novogradenj povečalo za tretjino. Od 13 tisoč načrtovanih stanovanj bo devet tisoč subvencioniranih. Poleg tega nameravajo do leta 2020 podvojiti število občinskih stanovanj na štiri tisoč. | Foto: Na Dunaju računajo, da se bo ob uspešni izpeljavi novega stanovanjskega paketa od prihodnjega leta naprej število novogradenj povečalo za tretjino. Od 13 tisoč načrtovanih stanovanj bo devet tisoč subvencioniranih. Poleg tega nameravajo do leta 2020 podvojiti število občinskih stanovanj na štiri tisoč.

Ljubljanski stanovanjski sklad trenutno razpolaga s 4.100 stanovanji, potrebovali pa bi jih še vsaj enkrat toliko. Kot je nedavno dejal direktor sklada Sašo Rink, bodo v Ljubljani ob trenutnem stanju stanovanjsko problematiko odpravljali še 40 let, če ne bo večjih premikov, zlasti pomoči države.

Ne spreglejte