Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
18. 8. 2016,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

1

Natisni članek

stečaj dražba dražba stanovanj nepremičnine Osebne finance stanovanja

Četrtek, 18. 8. 2016, 14.00

6 let, 6 mesecev

Na dražbi šest novih stanovanj po izklicni ceni 1.500 evrov za kvadratni meter

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

1

Stanovanjska soseska Kostanjevi cvetovi v Vidmu | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

V Dolu pri Ljubljani stečajni upravitelj zbira zavezujoče ponudbe za nakup šestih stanovanj. Izklicne cene so glede na leto 2009, ko se je prodaja začela, nižje za tretjino. Kvadratni meter se prodaja za 1.500 evrov, ponudbe pa je mogoče oddati do 22. avgusta.

Sosesko Kostanjevi cvetovi, deset kilometrov iz prestolnice v naselju Videm v neposredni bližini Dola pri Ljubljani, s 138 stanovanji tvori 13 arhitekturno minimalistično zasnovanih vila blokov. Sosesko dvonadstropnih objektov je leta 2009 zgradilo kočevsko podjetje Gramiz, ki je v začetku leta 2012 končalo v stečaju. Zaradi tega je dokončanih in vseljenih zgolj pet blokov, kjer so omenjena stanovanja tudi na prodaj.

V vsakem od zgrajenih in vseljenih objektov je skupaj deset oziroma 11 stanovanj. Objekte med seboj povezuje skupna podzemna garaža, ki je v celoti dokončana.

Nedokončani bloki še ta mesec na trg

Preostalih osem objektov je še nedograjenih in so lani prešli v last Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). V njih je predvidenih 82 stanovanj, DUTB pa jih v obstoječem stanju oziroma drugi gradbeni fazi prodaja za tri milijone evrov.

"Še v tem mesecu bo predvidoma objavljen javni razpis za zbiranje zavezujočih ponudb," so nam odgovorili v DUTB. Njihovo dokončanje in prodaja je tako predvsem v rokah slabe banke.

Po neuradnih informacijah se za dokončanje soseske zanima tudi družba KD, ki jo vodi Matjaž Gantar.

Osem nedokončanih blokov (desno) je po stečaju kočevskega Gramiza prešlo v last Družbe za upravljanje terjatev bank. Še ta mesec bodo objavili razpis za zbiranje zavezujočih ponudb.  | Foto: Bor Slana Osem nedokončanih blokov (desno) je po stečaju kočevskega Gramiza prešlo v last Družbe za upravljanje terjatev bank. Še ta mesec bodo objavili razpis za zbiranje zavezujočih ponudb. Foto: Bor Slana

Pred tem jih je skušal stečajni upravitelj Aleksander Šimon za 7,6 milijona evrov prodati, a žal neuspešno.

Stanovanja na ključ, a brez talnih oblog

Stanovanja so sicer dokončana, manjka jim le še parket. "Oglede smo organizirali vsak teden, tako da zanimanje kupcev obstaja. Se je pa izbor stanovanj od zadnjega zbiranja ponudb precej zmanjšal. Gre predvsem za manjša stanovanja, kupci pa večinoma iščejo trisobna stanovanja," pove Šimon.

Dvosobna stanovanja imajo med 65 in 72 kvadratnimi metri neto stanovanjske površine, garsonjera je velika 44 kvadratnih metrov. Največje je mansardno stanovanje.

Cene sicer nižje, a daleč od razprodaje

Izklicna cena najcenejšega pritličnega stanovanja znaša 97.809 evrov. Poleg 57 kvadratnih metrov bivalnega prostora mu pripada še 17 kvadratnih metrov atrija, 11 kvadratnih metrov lože, dva kvadratna metra nepokrite terase in shramba. Skupna prodajna površina tako znaša 91 kvadratnih metrov.

Najdražje je naprodaj 120 kvadratnih metrov veliko mansardno stanovanje z dvema kopalnicama. Z ložo, teraso in shrambo meri 153 kvadratnih metrov. Izklicna cena znaša dobrih 182 tisočakov. 

"Cen glede na zadnje zbiranje ponudb nismo spuščali, saj menimo, da so primerne stanju na nepremičninskem trgu. Temu pritrjuje tudi večina morebitnih kupcev, ki so si stanovanja ogledali. Bolj kot cena jih motijo veliki prostori, kjer bi se sicer dalo narediti kakšen kabinet več," doda Šimon. 

 

V postopku javnega zbiranja ponudb bo uspešen ponudnik, ki bo ponudil najvišjo ceno. Ta mora biti najmanj enaka izhodiščni ceni. Če bo več ponudnikov ponudilo enako najvišjo ceno, bo stečajnik sklenil pogodbo s tistim, ki bo ponudil najkrajši rok plačila.

Zbiranje ponudb bolj transparentno od javne dražbe

Šimon pravi, da se mu zdi zbiranje zavezujočih ponudb primernejše in bolj transparentno od javne dražbe. "Morebitni kupci imajo pri javnem zbiranju ponudb, ki traja več mesecev, več časa za ogled nepremičnine. Prav tako bo kupec v primeru velike želje po nakupu sam ponudil višjo ceno od izhodiščne, če bo želel stanovanje dobiti. Kupci tako sami delajo dražbo," je še sklenil stečajni upravitelj Gramiza.

Stanovanja, ki se bodo prodajala na dražbi, so dokončana, manjka jim le še parket. | Foto: Bor Slana Stanovanja, ki se bodo prodajala na dražbi, so dokončana, manjka jim le še parket. Foto: Bor Slana

Kupec mora do poteka roka za oddajo zavezujočih ponudb vplačati varščino v višini deset odstotkov izhodiščne cene. V izklicnih cenah ni vključen 9,5-odstotni DDV, ki ga mora po nakupu poravnati kupec, ki bo ponudil najvišjo ceno.

Posamezno je naprodaj tudi 45 parkirnih mest v podzemni garaži po ceni 7.300 evrov.

Ne spreglejte