Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
17. 6. 2016,
17.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

dražba garaža Osebne finance

Petek, 17. 6. 2016, 17.08

6 let, 6 mesecev

Kupec je za 19 garaž na Viču pripravljen odšteti 39 tisočakov

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Garaže na Jamovi cesti | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Za nakup garaž na Jamovi cesti v Ljubljani so se zanimali trije kupci. Najvišja ponudba za celoto je znašala 39 tisočakov. Toliko bo znašala tudi izklicna cena v novem, zavezujočem zbiranju ponudb.

Stečajna upraviteljica Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG) Melita Butara je prejela tri nezavezujoče ponudbe za nakup 19 garaž in 17 skupnih prostorov v treh garažnih hišah na Jamovi cesti na Viču.

"Nezavezujoče ponudbe so bile zelo različne. Ker je bil razkorak v ceni izjemno velik, smo se odločili za novo, zavezujoče zbiranje ponudb. Izklicno ceno sem določila v višini najvišje prejete ponudbe, ki je za celoten sklop znašala 39 tisoč evrov," je dejala Butara.

Če bo zainteresirani kupec oddal tudi zavezujočo ponudbo v enaki vrednosti, bo za posamezno garažo odštel dva tisočaka. Prednost bodo imeli tisti, ki bodo podali najvišjo ponudbo za vse nepremičnine skupaj.

Na nepremičninskem portalu nepremicnine.si smo zasledili zgolj eno garažo, ki je v tem kompleksu na prodaj za 6.500 evrov. | Foto: Matej Leskovšek Na nepremičninskem portalu nepremicnine.si smo zasledili zgolj eno garažo, ki je v tem kompleksu na prodaj za 6.500 evrov. Foto: Matej Leskovšek

Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP) namreč določa, da če vrednosti premoženja ni mogoče oceniti na podlagi primerljivih tržnih cen, mora stečajni upravitelj objaviti nezavezujoče zbiranje ponudb za pridobitev informacij, ki so pomembne za presojo najugodnejših pogojev prodaje.

Nezavezujoče zbiranje ponudb je javno vabilo za dajanje ponudb, pri katerem izhodiščna cena ni določena in je obveznost stečajnega dolžnika skleniti pogodbo s ponudnikom, ki ponudi najvišjo ceno, izključena.

Čeprav so garaže zasedene, lastništvo ni znano

Pisali smo že, da so omenjene garaže zasedene, a se tudi po štirih letih ne ve, čigave so. V zemljiški knjigi je sicer kot njihov lastnik vpisan GPG, a v otvoritveni bilanci ob začetku stečajnega postopka garaže niso bile zabeležene kot premoženje grosupeljskega gradbinca. Kljub javnemu pozivu stečajne upraviteljice v časopisu in dvakratnim pozivom uporabnikom na vrata njihovih garaž so le redki predložili dokumente, s katerimi so izkazali lastništvo oziroma jim je bila priznana izločitvena pravica.

Ker so garaže zasedene in zaklenjene, bo moral potencialni kupec na svoje stroške vanje vdreti in zamenjati ključavnice.  | Foto: Matej Leskovšek Ker so garaže zasedene in zaklenjene, bo moral potencialni kupec na svoje stroške vanje vdreti in zamenjati ključavnice. Foto: Matej Leskovšek

Butara meni, da garaže imajo lastnike. Zakaj se ne javijo na poziv in jih vpišejo v zemljiško knjigo, ne ve, lahko pa špekulira.

"V teku stečajnega postopka smo ugotovili, da se marsikateri lastnik noče vpisati v zemljiško knjigo zaradi dolgov in upnikov, ki mu visijo nad glavo. Z vpisom lastninske pravice bi mu to premoženje odvzeli. Tudi takšni primeri so," pojasnjuje in hkrati omenja možnost, da gre za stare ljudi, ki garaž sploh ne uporabljajo več.

Novi lastnik bo moral v garaže vdreti na lastne stroške

Ker so garaže zasedene in zaklenjene, bo moral potencialni kupec na svoje stroške vanje vdreti in zamenjati ključavnice. Po vpisu v zemljiško knjigo bo kupec postal lastnik garaže in bo lahko vstopil v objekt. Butara predvideva, da gre večinoma za prazne garaže ali garaže, napolnjene z neuporabnimi stvarmi.

Ne spreglejte