Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 4. 2016,
11.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

3

Natisni članek

banka Banka Slovenije Osebne finance

Sobota, 2. 4. 2016, 11.49

7 let, 2 meseca

Koliko lahko prihranite z zamenjavo banke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

3

Evri | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Posameznik, ki pretežno uporablja tradicionalne bančne storitve, lahko z zamenjavo banke prihrani od 109 do 222 evrov na leto, kaže analiza Banke Slovenija.

 

Za fizične osebe je za obe vrsti komitentov po podatkih za lani najcenejša Delavska hranilnica. Najdražja za obe vrsti pa je Sberbank banka, pri e-komitentu se ji pridružuje NKBM, kaže najnovejša analiza Banke Slovenija o nadomestilih bank in hranilnic za plačilne storitve in izračun stroškov košaric teh storitev.

Letni stroški košarice storitev banke, izmerjen po metodologijah Banke Slovenije (BS) in Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), namreč v Delavski hranilnici za tradicionalnega komitenta znaša 27,94 evra (BS) oz. 39,96 evra (ZPS), za e-komitenta pa 24,44 evra (BS) oz. 32,76 evra (ZPS).

Medtem je ta strošek v Sberbank za tradicionalnega komitenta lani dosegel 146,58 evra (BS) oz. 262,20 evra (ZPS), za e-komitenta pa 52,43 evra (BS). Za e-komitenta je letni strošek v NKBM dosegel 86,16 evra (ZPS), med drugim izhaja iz analize, objavljene na spletni strani centralne banke.

Razlike pri pravnih osebah še večje

V segmentu pravnih oseb so razlike zaradi bistveno večjega števila transakcij in višjih nadomestil še večje. Tako lahko pravna oseba kot tradicionalni komitent z zamenjavo ponudnika plačilnih storitev prihrani do 794,80 evra letno, kot e-komitent pa do 319,77 evra letno.

Pravni osebi kot tradicionalnemu komitentu po metodologiji BS najcenejše storitve ponuja Hranilnica in posojilnica Vipava z letnim stroškom košarice 336 evrov, najdražje Banka Sparkasse s 1130,80 evra. Za e-komitenta je najcenejša Delavska hranilnica (174,90 evra), najdražja pa SKB banka (494,67 evra).

V lansko analizo je bilo vključenih 18 bank in tri hranilnice. Povprečna nadomestila so bila konec lanskega leta v primerjavi z letom prej višja v 13 od skupno 21 analiziranih segmentov plačilnih storitev, nižja v osmih.

Najbolj se je podražilo dvigovanje denarja na bankomatih drugega ponudnika

Najbolj ali za 10,76 odstotka se je povečalo povprečno nadomestilo za dvige gotovine z debetno kartico na bankomatu drugega ponudnika, kar je posledica uvedbe nadomestila enega ponudnika, ki je to prej ponujal brezplačno, ter dviga povprečnega nadomestila še treh ponudnikov.

Največje znižanje povprečnega nadomestila je opaziti pri plačilih z direktno obremenitvijo pravnih oseb v vlogi prejemnika plačila, in sicer za 7,18 odstotka. Štirje ponudniki plačilnih storitev so namreč občutno znižali povprečna nadomestila.

Ne spreglejte