SiolNET. Posel danes Finance
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Ko gre za posojilo, smo arhitekti vaše finančne prihodnosti

Oglasno sporočilo

Dobro posojilo je enako pomembno kot dober načrt za vaš novi dom, je prepričan Boris Kranjc, vodja poslovalnice Nove KBM na Slovenski cesti 50 v Ljubljani.

D_Boris_Kranjc_NKBM_Slovenska_cesta_Ljubljana_1.10.2021

Ste vodja poslovalnice, torej ste prekaljeni v bančništvu. Povejte, ali danes stranke sploh še obiskujejo bančne poslovalnice?

V bančnih vodah sem več kot dvajset let. Seveda se je marsikaj spremenilo. Poslovanja z gotovino, plačevanja položnic pri okencih in podobnega je danes v primerjavi s starimi časi le še za vzorec. Navadili smo se, da je veliko udobneje in hitreje marsikaj opraviti od koderkoli v spletni ali mobilni banki. Tu imamo v Novi KBM prednost, da so naši bančni digitalni kanali vrhunski, najboljši. A to ne pomeni, da nihče več ne hodi v banko.

Posojila nam tu pridejo prva na misel. Imamo prav?

Popolnoma drži. Posojilo, še posebej stanovanjsko, je še vedno osebna zgodba. Ne gre za to, da ne bi mogli izpeljati postopkov ali urejati dokumentacije na daljavo, ampak tu je praktično nujno, da se srečamo v živo. Zaradi vsebine, ne le zaradi formalnosti.

Kaj dobi stranka s pogovorom, s prvim obiskom pri vas?

Še vedno je prvo vprašanje, tisto najbolj klasično, ko se stranka oglasi v poslovalnici: "Koliko posojila lahko dobim?" Razumljivo je, da se začne razmišljanje o posojilu pri tistem končnem znesku. Ampak to je šele prvi korak. Moja prva vprašanja so: "Že veste, koliko denarja bi potrebovali za načrtovano investicijo? Ali ste že kaj izračunali, kakšen je lahko vaš mesečni obrok, da boste lahko poravnavali tudi druge obveznosti, krili vsakdanje stroške in vam bo ostalo še kaj, ko si boste zaželeli počitnice, se odločili za kak nakup?"

Ljudje se razlikujemo. Nekateri te številke že imajo v glavi, na papirju ali v računalniški preglednici, nekateri pa ne.

Seveda bi v idealnem svetu vsi do potankosti obvladovali podrobnosti o svojih financah, znali vse analizirati in načrtovati. Ampak v resničnem svetu smo različni ljudje pač strokovnjaki na različnih področjih. Nič ni narobe s tem, da me vi kaj vprašate ali da vam z vprašanji pomagam jaz. Nasprotno. To je moja naloga. Smo svetovalci, ne roboti. Podatek o kreditni sposobnosti danes pokaže računalnik v hipu. Ampak posojilo je širša zgodba. Kot bančnik vam želim pomagati razumeti strukturo vaših financ. Skladno z direktivo Banke Slovenije izpolnimo tudi vprašalnik o stroških gospodinjstva. Tudi z vprašanji o življenjskem slogu skupaj dobimo pravo predstavo. Ta bo koristila vsem – stranki in banki.

Tudi če taka ocena ni "prijazna" do stranke?

V Novi KBM smo pri kreditiranju zelo fleksibilni, individualno se prilagodimo vsakomur. Je pa zelo pomembno, da si takoj nalijemo čistega vina. Odplačevanje posojila namreč ne sme ogroziti zmožnosti poravnavanja pomembnih življenjskih stroškov. Če imamo pravo predstavo in če tudi vi veste, s kolikšnim obrokom posojila boste ob vseh svojih prihodkih – tudi tistih morebitnih dodatnih ob redni plači – in stroških mirno spali, je to najboljši temelj za financiranje. Tu gradimo temelje vaše nove hiše ali stanovanja ali pomagamo pri renovaciji obstoječega. Če je arhitekt tisti, ki prelije vaše želje v podobo vašega doma, smo mi v banki tisti finančni arhitekti, ki vam s celostno sliko in finančnim scenarijem pomagamo, da do doma tudi pridete. Ne nazadnje z utečenimi postopki in izkušnjami poskrbimo tudi, da je pri vašem celotnem projektu, ne le pri denarju, vse brezhibno. Tu delamo skupaj, isti cilj imamo: vse mora biti čisto in črno na belem.

A_Boris_Kranjc_NKBM_Slovenska_cesta_Ljubljana_1.10.2021

Ko govorimo o fleksibilnosti, ne moremo mimo najrazličnejših vrst posojil, ki so na voljo. Kako sploh izbrati tisto pravo posojilo?

Vsakomur svetujem, da razišče, kakšno je lahko stanovanjsko posojilo – podrobnejše informacije so seveda na voljo tudi na spletni strani nkbm.si. To je tisto izhodišče, kjer lahko spoznate možnosti. Odločate se lahko med namenskim posojilom ali stanovanjskim posojilom s 100-odstotnim izplačilom v gotovini, posojilom, zavarovanim s hipoteko ali plačilom zavarovalne premije. Izbirate lahko med fiksno, spremenljivo ali kombinirano obrestno mero. Vse to so možnosti, ki so vam na voljo. Posojilo je individualen posel. Tako skupaj s stranko pregledamo ponudbo kreditiranja, mesečne obroke, stroške notarja, cenitve, dodamo še primerjavo, koliko jo stane vodenje računa in tudi, kaj vse kot komitent naše banke dobi. Tu lahko glede na število posojil, ki jih sklenemo pri nas, mirno rečem, da smo izjemno konkurenčni in ugodni za stranke.

Skupaj s stranko pregledamo ponudbo kreditiranja, mesečne obroke, stroške notarja, cenitve, dodamo še primerjavo, koliko jo stane vodenje računa in tudi, kaj vse kot komitent naše banke dobi.

Ob tem pa je treba vedeti, da so enako kot končni finančni pogoji, pod katerimi sklenete posojilo, tudi njegove podrobnosti vaša individualna zgodba. Ne obstaja eno samo "najboljše posojilo". Nekdo se bo odločil za izplačilo v gotovini, ker zna kaj storiti tudi sam ali želi projekt sam voditi. Vsak evro bo lahko pametno obrnil, ko bo nakupoval material, se dogovarjal s posameznimi izvajalci ... Kdo drug pa se bo recimo pri novi hiši raje odločil za gradnjo na ključ. Tam gotovine, vsaj višjega zneska, ne bo potreboval in zanj je namensko stanovanjsko posojilo ugodnejše.

Vemo, da se cene pri gradnji tudi spreminjajo. Kako lahko pomagate nekomu, ki ga skrbi, da si stroškov ne bi znal razdeliti skozi celoten projekt?

Obstajajo tudi načini, kako nadzorovati stroške po fazah, da ne bi – povedano po domače – že pri zunanjosti "prebili" proračuna, potem pa obtičali pred ciljem, ker bi zmanjkalo denarja za notranjost. Tu se lahko dogovarjamo za izplačila v tranšah, torej v več izplačilih, vezanih na fazo del, v kateri je gradnja. Tak način pride prav takrat, ko stranka potrebuje t. i. rastočo hipoteko. Ni ji treba dokončati le ene faze in se nato dogovarjati za novo vrednotenje ali celo za novo posojilo, ampak že od začetka ve, kdaj bo dobila denar za neki korak in koliko ga bo.

Končajmo z osebnim vprašanjem. Kako bi nekoga prepričali, naj pride prav k vam?

Če smem, bom za odgovor uporabil podatek o naši lokaciji. Poslovalnica, ki jo vodim, stoji sredi Ljubljane. Dobesedno pod isto streho je še več drugih bank, ampak tudi tisti, ki jih obiščejo več, se na koncu v velikem številu odločijo za nas. Veliko obstoječih strank nas priporoča, imamo izkušnje – in najboljšo ponudbo posojil.

Preverite posebno ponudbo stanovanjskih posojil z ugodnimi obrestnimi merami in drugimi ugodnostmi: stanovanjski krediti Nove KBM.

Naročnik oglasnega sporočila je NOVA KBM D.D.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin