Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Nedelja,
7. 8. 2016,
11.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

4

Natisni članek

Osebne finance nepremičnine stanovanja Ljubljana investicije

Nedelja, 7. 8. 2016, 11.15

6 let, 6 mesecev

Kje v Ljubljani se obeta sto novih stanovanj

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

4

Bodoče stanovanjsko naselje ob Parmovi ulici za Bežigradom | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Z oživitvijo nepremičninskega trga in pomanjkanjem kakovostnih novogradenj v prestolnici rastejo tudi apetiti po uresničitvi novih projektov. Eden takšnih je načrtovan ob Parmovi ulici za Bežigradom.

Le streljaj od središča mesta že desetletja sameva degradirano območje, ki je v lasti podjetja Lesnina veletrgovina.

Dve leti star občinski podrobni prostorski načrt (OPPN 322) tam dovoljuje gradnjo 140 novih stanovanj in 370 parkirnih mest v dveh podzemnih garažah. Pobudnika projekta za ureditev dobrega hektarja zemljišč med Parmovo ulico in kamniško železnico sta Lesnina veletrgovina in zasebni medicinski center Iatros. Lesnina veletrgovina lahko zgradi štiri bloke.

Objekti E, F, G in H so predvideni za gradnjo okoli sto stanovanj. V vsakem bloku, ki predvideva štiri etaže, bi bilo umeščenih okoli 25 stanovanj. | Foto: Bojan Puhek Objekti E, F, G in H so predvideni za gradnjo okoli sto stanovanj. V vsakem bloku, ki predvideva štiri etaže, bi bilo umeščenih okoli 25 stanovanj. Foto: Bojan Puhek

Odprtih več možnosti

Lastnik podjetja Lesnina veletrgovina Stojan Oštir pravi, da ima odprtih več možnosti: da zemljišče skupaj s projektom proda v celoti, da poišče soinvestitorja ali pa se odloči za samostojno investicijo.

"Če bi imel v tem trenutku zagotovljena sredstva, bi nemudoma sam začel graditi. Prepričan sem, da gre za eno najboljših lokacij v Ljubljani. Umeščena je namreč v mirno okolje z vso potrebno infrastrukturo in oddaljena deset minut hoje od središča prestolnice," meni Oštir.

Na zdaj degradiranem območju v bližini Šišenskega hriba je predvidenih dobrih sedem tisoč kvadratnih metrov neto stanovanjskih površin. Stanovanje bi obsegalo od 60 do 120 kvadratnih metrov. | Foto: Bojan Puhek Na zdaj degradiranem območju v bližini Šišenskega hriba je predvidenih dobrih sedem tisoč kvadratnih metrov neto stanovanjskih površin. Stanovanje bi obsegalo od 60 do 120 kvadratnih metrov. Foto: Bojan Puhek

Načrtovana gradnja predvsem večjih stanovanj

Po že izdelanem projektu je na lokaciji mogoče zgraditi od 80 do 120 stanovanj, a Oštir načrtuje največ sto enot. V vsakem bloku, ki predvideva štiri etaže, bi bilo umeščenih okoli 25 stanovanj, štiri stanovanja po posamezni etaži in po dve večji na strehi objekta.

Skupaj je predvidenih dobrih sedem tisoč kvadratnih metrov neto stanovanjskih površin, na stanovanje bi tako prišlo od 60 do 120 kvadratnih metrov.

Bodoče stanovanjsko naselje ob Parmovi ulici za Bežigradom | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Oštir je pri nepremičninskih agencijah že preverjal zanimanje za omenjena stanovanja. Zagotovili so mu, da bi se dalo stanovanja prodati takoj.

Predvidena cena kvadratnega metra stanovanjske površine bi znašala od 2.500 evrov, celoten projekt pa je ocenjen na 20 milijonov evrov.

Mestna občina Ljubljana bo v okviru prostorskega načrta uredila križišči s podaljškom ulice Bežigrad do železniških tirov ... | Foto: Bojan Puhek Mestna občina Ljubljana bo v okviru prostorskega načrta uredila križišči s podaljškom ulice Bežigrad do železniških tirov ... Foto: Bojan Puhek

Banke kot pogoj postavljajo finančno udeležbo investitorja

Po Oštirjevih besedah so banke izkazale pripravljenost na sodelovanje, a zahtevajo tudi finančno udeležbo investitorja.

"Ker ima naše podjetje še nekaj obveznosti do bank, zanje trenutno nisem pravi sogovornik. Če bom s prodajo preostalega premoženja dolg poplačal in bodo banke umaknile hipoteke s tega zemljišča, pa ne vidim ovir za sodelovanje bank," pojasni Oštir.

... in Ulice bratov Židan. Tik ob kamniški železnici je predvidena tudi gradnja nove 
 ceste, ki bo povezovala ti dve ulici. | Foto: Bojan Puhek ... in Ulice bratov Židan. Tik ob kamniški železnici je predvidena tudi gradnja nove ceste, ki bo povezovala ti dve ulici. Foto: Bojan Puhek

Mestna občina Ljubljana Parmove ulice sicer zaradi načrtovane gradnje omenjenega naselja ne namerava obnoviti. Rekonstrukcija je predvidena šele z gradnjo objektov na južnem delu Parmove ulice, torej v bližini džamije.

Bo pa v okviru OPPN 322 občina uredila križišči s podaljškom ulice Bežigrad in Ulice bratov Židan. Tik ob kamniški železnici je predvidena tudi gradnja nove povezovalne ceste, ki bo povezovala ti dve ulici.

Ne spreglejte