Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sobota,
28. 7. 2018,
16.00

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,32

6

Natisni članek

prebivalstvo premoženje država najbogatejši infografika

Sobota, 28. 7. 2018, 16.00

5 let, 8 mesecev

Najbogatejše države glede na premoženje državljanov

Katere so najbogatejše države danes in katere bodo čez desetletje

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,32

6

Najbogatejše države | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zasebno bogastvo se je v letu 2017 globalno povečalo za 12 odstotkov, skoraj tri četrtine vsega pa imajo v rokah prebivalci desetih držav. Skupno so najbogatejše ZDA, medtem ko je glede na zasebno bogastvo na prebivalca najbogatejši Monako. V naslednjem desetletju bodo najhitreje bogateli Indijci

Globalna skupina za tržne raziskave New World Wealth je objavila poročilo o najbogatejših državah na svetu za leto 2017. Najbogatejše države so razporejene glede na zasebno bogastvo njenih državljanov (gotovina, nepremičnine, delnice in poslovne investicije) in ne vključujejo državnih sredstev. Poročilo pravi, da je na svetu v zasebnih rokah za 190,4 bilijona evrov premoženja. V letu 2017 se je skupno zasebno bogastvo povečalo za 12 odstotkov. Gre za razmeroma dobro rast, ki je predvsem posledica dobre rasti delnic v letu 2017 na njihovih kapitalskih trgih.

Skupno najbogatejše ZDA, na prebivalca Monako

Glede na skupno bogastvo prebivalcev so vodilne na lestvici najbogatejših držav ZDA. Te imajo s 55 bilijoni evrov skoraj toliko zasebnega premoženja kot naslednje štiri države na lestvici skupaj. V letu 2017 je imela Kitajska več kot štirikrat več prebivalcev od ZDA. Ti so skupaj imeli manj kot 40 odstotkov zasebnega bogastva prebivalcev ZDA. Najbogatejša evropska država je Velika Britanija, tesno ji sledi Nemčija.

New York parada
Novice To so najbogatejša mesta na svetu

Pri primerjavi zasebnega bogastva na prebivalca so na vrhu lestvice najbogatejših štiri evropske države, ki se jim najbolj približa Avstralija. V povprečju so najbogatejši prebivalci malih evropskih držav Monako, Lihtenštajn in Luksemburg. Najbolj od vseh izstopa Monako, kjer gre visoko zasebno bogastvo na prebivalca na račun:

  • Gre za davčna nebesa, kjer prebivalci ne plačujejo davkov na svoje premoženje. To v državo pritegne mnogo bogatašev.
  • Je tudi davčna oaza, namenjena evropskim bogatašem. To v državo privablja večje število finančnih vlagateljev.
  • Vrhunska lokacija na francoski rivieri.
  • Visok delež multimilijonarjev. Približno 2.800 od 40 tisoč prebivalcev je vrednih vsaj osem milijonov evrov.
  • Razkošnost, ki v Monako privablja bogataše.

Skupno najbogatejše ZDA se pri primerjavi na prebivalca uvrščajo na sedmo mesto. Vsak prebivalec ZDA ima več kot desetkrat manj premoženja od prebivalca Monaka, štirikrat manj od prebivalca Lihtenštajna in skoraj enkrat manj od Luksemburžana ali Švicarja.

Najbogatejše evropske države revnejše kot pred finančno krizo

Izmed najbogatejših držav v letu 2017 se je v zadnjem desetletju bogastvo najhitreje večalo Kitajcem. Država je skoraj dvakrat bogatejša kot leta 2007. Blizu Kitajske je z 160-odstotno rastjo skupnega zasebnega bogastva Indija. Bogastvo se je povečalo tudi ZDA in Japonski, medtem ko so najbogatejše evropske države glede na leto 2007 še vedno nekoliko revnejše. Nemčija je edina, ki ji je uspelo zadržati raven iz leta 2007, največ pa je z 19-odstotnim padcem izgubila Italija.

Stranišče
Novice Najpomembnejša odkritja, ki so rešila največ življenj

Med državami z najvišjo rastjo dve evropski državi

Na letni ravni se je zasebno bogastvo najhitreje večalo Indijcem, ki so v povprečju četrtino bogatejši kot pred letom dni. Sedem držav je beležilo rast višjo od 20 odstotkov, med njimi pa najdemo tudi dve članici EU. Najbolj v Evropi se je na letni ravni povečalo zasebno bogastvo Maltežanov in Poljakov. Poleg rasti delnic je k rasti zasebnega bogastva v teh državah opazno prispeval tudi priliv bogatih migrantov iz revnejših držav.

Kaj bo čez desetletje

Glede na poročilo bo tudi čez deset let na lestvici najbogatejših dominiralo istih deset držav. Pričakovati pa je menjave v vrstnem redu. Medtem ko bodo na prvih treh mestih ostale iste države, naj bi se na četrto mesto prebila Indija. Do leta 2027 naj bi skupno zasebno bogastvo Indije zraslo za 200 odstotkov. Visoka rast v Indiji je pričakovana na podlagi velikega števila podjetij, dobrega izobraževalnega sistema, visoke napovedane rasti v finančnem, IT, nepremičninskem, zdravstvenem in medijskem sektorju.

Le za nekoliko manj bo raslo zasebno bogastvo Kitajcev. Kitajska naj bi vztrajala pri trenutno visoki rasti predvsem na račun v sektorjih tehnologije, finančnih storitev, zdravstva in zabave.

70-odstotno rast naj bi imela tudi Avstralija. To je najvišja rast med državami, ki spadajo v skupino gospodarsko razvitih držav. Kljub podatku, da bo takrat v njej živelo komaj okoli 24 milijonov prebivalcev, bo postala sedma najmočnejša ekonomija glede na skupno zasebno premoženje prebivalcev. Niti eni izmed štirih evropskih držav na lestvici se skupno bogastvo ne bo povečalo za več kot deset odstotkov.

 

Ne spreglejte