Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
7. 9. 2017,
13.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Marko Bombač Sašo Stanovnik borza delnice Osebne finance

Četrtek, 7. 9. 2017, 13.14

6 let, 6 mesecev

Kakšna bo borzna jesen? Vse je mogoče.

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Borzniki na Wall Streetu | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vrenotenja borznih trgov so visoka, pozitiven trend traja od leta 2009 dalje, vlagatelji pa so pomirjeni. "To običajno ni najboljši znak. Trge že nekaj časa bolj kot fundament poganja sentiment, pri čemer je ta izredno nepridvidljiv," dogajanje in pričakovanja na borznih parketih opisuje analitik Sašo Stanovnik.

Medtem ko ameriški borzni trgi dosegajo rekordne vrednosti, je dogajanje na Ljubljanski borzi videti bolj zaspano. A zgolj na prvi pogled. Analitiki opozarjajo, da je treba z vidika evropskega vlagatelja upoštevati tudi gibanje valut.

"Visoka rast ameriških indeksov je praktično v celoti kompenzirana z depreciacijo dolarja v primerjavi z evrom, tako da so evrski donosi kljub rekordnim vrednostim v dolarjih pravzaprav slabi oziroma celo negativni," ponazori glavni ekonomist Skupine Alta Sašo Stanovnik.

Indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 je letos sicer zrasel za devet odstotkov, vendar je dolar v primerjavi z evrom izgubil 12 odstotkov vrednosti. Ameriške delnice, merjene v evrih, so tako od letošnjih najvišjih ravni upadle že za osem odstotkov. Od sredine junija so za 5,5 odstotka upadli tudi tečaji nemških delnic.

"Ocenjujem, da trge že nekaj časa bolj poganja sentiment kot fundament, pri čemer je sentiment izredno nepredvidljiv. Vlagateljem zato svetujem nevtralno pozicijo in predvsem diverzifikacijo naložb. Pripravljeni naj bodo na oba scenarija," je previden Sašo Stanovnik, glavni ekonomist skupine Alta. | Foto: Bor Slana "Ocenjujem, da trge že nekaj časa bolj poganja sentiment kot fundament, pri čemer je sentiment izredno nepredvidljiv. Vlagateljem zato svetujem nevtralno pozicijo in predvsem diverzifikacijo naložb. Pripravljeni naj bodo na oba scenarija," je previden Sašo Stanovnik, glavni ekonomist skupine Alta. Foto: Bor Slana Pritrjuje mu tudi vodja analiz v družbi NLB Skladi Marko Bombač, ki dodaja, da takšna nihanja sicer niso nič nenavadnega. "Še več, v zadnjih dveh desetletjih je bila znotraj posameznega koledarskega leta v skoraj polovici let prisotna več kot 15-odstotna korekcija. S tega vidika je torej letošnja korekcija še vedno podpovprečna," pravi Bombač, ki s krepitvijo globalne gospodarske rasti pričakuje nadaljnjo rast dobičkov. To bo v kombinaciji s še vedno izredno nizkimi obrestnimi merami dajalo veter v hrbet delnicam tudi v preostanku letošnjega leta.

Vlagatelji naj bodo pripravljeni na oba scenarija

Stanovnik opaža, da so vrednotenja trgov že precej visoka, pozitiven trend traja od leta 2009 dalje, vlagatelji pa so pomirjeni. "To običajno ni najboljši znak. Lahko bi rekli, da večji popravek posledično niti ne bi bil presenečenje ter bi ohladil razgrete glave vlagateljev. Na drugi strani pa bi isto lahko rekli že pred letom dni, ko so trgi kljub Trumpovi zmagi proti pričakovanjem podivjali navzgor," pravi glavni Altin ekonomist.

Dodatno letošnji poslovni rezultati podjetij večinoma podpirajo pozitiven sentiment na kapitalskih trgih. Ocenjuje, da trge bolj poganja sentiment kot fundament, pri čemer je sentiment izredno nepredvidljiv. Vlagateljem zato svetuje nevtralno pozicijo in predvsem diverzifikacijo naložb. "Pripravljeni naj bodo na oba scenarija," je previden Stanovnik.

SBI TOP rasel nadpovprečno

Glede slovenskih delnic Stanovnik poudarja, da je 15-odstotna rast borznega indeksa SBI TOP ob istočasni nadpovprečni in precej visoki dividendni donosnosti, dobra. "Donos SBI TOP je letos izredno dober. Dobri makroekonomski podatki ter objave družb rezultirajo v višjih cenah domačih delnic," pravi Stanovnik.

"Pričakujemo, da se bo politična in geopolitična situacija umirila, s čimer bodo postavljeni temelji za lepši konec leta na borzah," ocenjuje Marko Bombač iz družbe NLB Skladi. | Foto: Ana Kovač "Pričakujemo, da se bo politična in geopolitična situacija umirila, s čimer bodo postavljeni temelji za lepši konec leta na borzah," ocenjuje Marko Bombač iz družbe NLB Skladi. Foto: Ana Kovač Da se dobri gospodarski podatki v Evropi in v Sloveniji rezultirajo tudi v višjih tečajih na Ljubljanski borzi, Bombač podkrepi s podatkom, da so tečaji 11 delnic iz indeksa SBI TOP, upoštevaje dividende, letos porasli za dobrih 20 odstotkov. "To je toliko, kot sicer glede na zgodovinsko povprečno donosnost delnic pričakujemo v dveh letih," poudarja Bombač.

Večjega popravka pri cenah nafte ni pričakovati

Čeprav okrevanje globalnega gospodarstva krepi povpraševanje po nafti, bo vsakršna trajnejša rast cen nafte proti 60 dolarjem za 159-litrski sod spodbudila črpanje ameriških proizvajalcev nafte iz skrilavcev. Tega trenutna cena okoli 50 dolarjev za sod ne upravičuje. Zato analitika večjega popravka cen nafte do konca leta ne pričakujeta.

Ne spreglejte