Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
10. 6. 2015,
15.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 10. 6. 2015, 15.16

6 let, 6 mesecev

Kako zamenjati dobavitelja električne energije?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred morebitno izbiro novega operaterja upoštevajte vse dejavnike, ki vplivajo na končno višino računa za elektriko, in ne verjemite brezpogojno pavšalnim ocenam o mogočih prihrankih.

Z včerajšnjim dnevom deluje na slovenskem trgu oskrbe gospodinjstev z električno energijo osem dobaviteljev (čeprav jih je za to dejavnost registriranih še mnogo več), kar odjemalcem daje lepo število možnosti za iskanje najugodnejšega. Vsi obljubljajo, da so prav oni najugodnejši, in pavšalno obljubljajo znatne prihranke, a resnica je, da ni enega samega ponudnika, ki bi bil najugodnejši prav v vseh primerih uporabe. Kaj vse plačujemo na mesečnem računu za elektriko? Cena za porabljeno količino električne energije je samo eden od dejavnikov, ki vpliva na višino mesečnega računa. Tu so še fiksni stroški in še nekateri manj očitni stroški, ki jih zaračunavajo samo nekateri dobavitelji.

Zlasti za gospodinjstva, ki ne porabijo veliko električne energije, so pomembna postavka znesek za omrežnino in z zakonom predpisani prispevki, katerih višina je neodvisna od porabe in se obračuna tudi takrat, ko števec porabe v enem mesecu ne pokaže nobenega premika. Pri računanju prihrankov je tako treba upoštevati, da so ti stroški enaki ne glede na izbranega dobavitelja in ne glede na porabo, zato na te postavke zamenjava dobavitelja nima nikakršnega vpliva.

Prav tako je treba vedeti, da nekateri dobavitelji vsak mesec prištevajo "stroške vodenja računa" ali posebej obračunavajo odčitavanje števca. Tisti evro ali dva na mesec lahko torej hitro izniči morebitne prihranke pri stroških zgolj za porabljeno energijo. Kako primerjati cene? Na spletu obstajajo razna orodja, ki želijo odjemalcem pomagati pri izbiri najugodnejšega ponudnika. Gotovo je dobro pogledati tudi primerjalnik Agencije Republike Slovenije za energijo, pomemben vir podatkov pa so lahko tudi potrošniške organizacije, ki so se že poglobile v to temo.

Toda prav zaradi raznih skritih stroškov, kot so vodenje računa ali sporočanje stanja števca pri nekaterih dobaviteljih, so najbolj zanesljivi vir popolnih podatkov odjemalci vsakega posameznega dobavitelja.

Za prihranke lahko veliko naredimo tudi z odnosom do energije Učinki zamenjave dobavitelja se prav zaradi omrežnine in preostalih stroškov najbolj poznajo pri odjemalcih z veliko mesečno porabo električne energije. Za nižanje mesečnega računa pa je mogoče vsaj toliko narediti s premišljeno uporabo energije – na primer z izklapljanjem naprav in luči, ko jih ne potrebujemo, ali z uporabo energetsko varčnih naprav in žarnic. Ni namreč dobavitelja, ki bi lahko zagotovil znatne prihranke uporabnikom, ki so potratni ali neodgovorni. Odločil sem se, zamenjal bom dobavitelja. Kaj zdaj? Za zamenjavo ponudnika električne energije bo poskrbel novi dobavitelj, ko mu pošljemo podpisano naročilo o dobavi električne energije in dokumente, ki so v njem navedeni. Skoraj vsi podatki, ki jih je treba navesti v naročilu, so razvidni iz mesečnega računa za električno energijo.

Postopek ni zahteven, praviloma so vsi zahtevani obrazci na voljo tudi na spletnih straneh dobaviteljev in jih je tudi mogoče dostaviti prek elektronske pošte. Seveda pa je na voljo tudi urejanje teh formalnosti na prodajnih mestih dobaviteljev. Med zahtevanimi obrazci je tudi pooblastilo novemu dobavitelju, da v imenu odjemalca uredi vse potrebno za odjavo od zdajšnjega dobavitelja.

Zamenjava vedno prvega v mesecu, postopek je brezplačen Na podlagi naročila bo novi dobavitelj sestavil pogodbo, ko pa jo podpišeta obe strani, bo novi dobavitelj sprožil vse ustrezne izvedbene postopke. Praviloma velja, da se zamenjava dobavitelja opravi prvega v mesecu, če so vsi papirji urejeni do desetega v prejšnjem mesecu, sicer pa se zamenjava izvede mesec dni pozneje.

Postopek je za odjemalca brezplačen, vendar obstoječi dobavitelj ne bo dovolil prehoda ali bo zahteval pogodbeno kazen, če je imel odjemalec časovno vezavo in ta pogodbeni čas še ni potekel.

Ne spreglejte