Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
16. 6. 2015,
16.01

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

osebne finance Hrvaška dopust evri slovenski turisti

Torek, 16. 6. 2015, 16.01

7 mesecev, 3 tedne

Kako najugodneje od evrov do hrvaških kun?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bliža se čas poletnih dopustov, ki jih Slovenci še vedno najraje preživljajo na Hrvaškem. Kako si je najlažje priskrbeti hrvaške kune in kje najdete najboljše menjalno razmerje?

Lani je našo južno sosedo obiskalo 1,2 milijona slovenskih turistov, ki so bili drugi najštevilčnejši gosti, takoj za nemškimi. A ker je na Hrvaškem kljub pridružitvi evropski skupini držav zakonito plačilno sredstvo še vedno hrvaška kuna, je treba evre zamenjati za domačo valuto. Odvisno od menjalnega razmerja lahko pri tem izgubite ali pridobite kakšen odstotek.

Preprosta menjava na matični banki V primeru, da kune kupujete v svoji enoti banke, kjer imate odprt transakcijski račun, se vam z evrsko gotovino sploh ni treba ukvarjati. Bančnemu uslužbencu poveste želeni znesek kun, zanje pa bo banka bremenila vaš račun z ustreznim evrskim zneskom. Za večji znesek kun, ki jih želite zamenjati v manjši enoti banke, je zaželeno, da dvig napoveste kakšen dan prej.

Če je nekoč veljalo, da slovenske menjalnice pred hrvaško mejo praviloma ponujajo boljše tečaje kot banke, danes ni več tako. Menjalna razmerja bank so običajno ugodnejša od tistih v menjalnicah, tečaji slovenskih in hrvaških bank pa so se že precej približali.

Menjalnice na meji manj ugodne Če vam kljub vsem prizadevanjem ni uspelo dobiti kun pred prečkanjem meje, se praviloma ne splača ustavljati niti v menjalnicah blizu nje, saj boste v teh dneh dobili le okoli 7,3 kune za en evro, včasih tudi manj.

Za tisoč evrov bi včeraj v NLB dobili 7.447 kun, v Abanki 7.502 kun, v NKBM pa 7.449 kun. V menjalnicah pred mejo za enak znesek ponujajo med 7.300 in 7.400 kun. Gre lahko torej tudi za sto kun razlike, z njimi si lahko na dopustu ob pici privoščite še kar nekaj priboljškov.

V turističnih krajih bodo hotelske recepcije, recepcije avtokampov in podobni kraji izkoristili prednost svojega terena in praviloma ponudili manj ugodne tečaje – okoli sedem kun za en evro.

Bankomati priročen, a nekoliko dražji način Zelo priročen način za nabavo hrvaških kun je dvig na hrvaških bankomatih. A ker Hrvaška še ni v evroobmočju, so provizije za dvig na hrvaških bankomatih praviloma višje kot pri dvigih v državah članice evropske monetarne unije, kjer so te za bančne kartice izenačene z dvigi na bančnih avtomatih drugih bank v Sloveniji. Torej če transakcijski račun, s katerega se dviga denar, in bančni avtomat, na katerem se dviguje, nista v lasti iste banke.

Slovenske banke zaračunavajo različne provizije za dvig s kartico transakcijskega računa (BA/Maestro), večinoma pa se gibljejo okoli enega odstotka dvignjenega zneska, pri čemer je najnižji znesek provizije okoli dveh evrov, najvišji pa okoli 20 evrov. Nekatere tuje banke, ki imajo svoje podružnice tako v Sloveniji kot tudi na Hrvaškem, omogočajo tovrstne dvige na bančnih avtomatih sestrske banke kar brez provizije.

Pri dvigu s plačilnimi in kreditnimi karticami (Visa, MasterCard, American Express) so provizije še višje: od 3,5 do pet odstotkov, pri čemer se najnižji znesek provizije giblje okoli 10 evrov, najvišji pa okoli 100.

Pri gostincih plačilo tudi z evri, a s slabšim tečajem Nekateri gostinci in prodajalci vstopnin vam bodo na videz naredili uslugo in sprejeli evre, pravzaprav pa bodo to največkrat naredili brez zakonske podlage in si za to odščipnili dobra dva odstotka. A te možnosti povsod ne ponujajo, menjave pa so običajno zaokrožene navzdol.

Plačilo cestnin, mostnin in predornin na Hrvaškem lahko opravite tudi z evrsko gotovino, ki jo na cestninskih postajah obračunajo po menjalniškem tečaju ene od hrvaških bank. Preostanek vrnejo v kunah in zaokrožijo na celo kuno navzdol, seveda v vašo škodo. Plačati je mogoče tudi s plačilno kartico, potem tečajnih razlik ni in tudi hitreje boste mimo mitnice.

Namesto gotovine raje s karticami Plačilne in kreditne kartice so pravzaprav najbolj praktično sredstvo za plačevanje blaga in storitev na Hrvaškem, saj jih sprejemajo domala povsod. V bifejih, kjer boste naročili samo kavico ali dve, z njimi najbrž ne bo šlo, a za skoraj vse druge nakupe bodo plačilne in kreditne kartice prišle še kako prav. Ne le, da boste imeli na skrbi manj gotovine, temveč vam bodo s takim plačilom porabljene kune obračunali v evrih po ugodnejšem menjalnem razmerju, kot bi ga kjerkoli lahko dobili za gotovino.

Ne spreglejte