Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
7. 5. 2015,
17.59

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 7. 5. 2015, 17.59

7 let, 2 meseca

Kako do subvencij in posojil Eko sklada?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Občani, ki želijo s posodobitvijo svojih domov dosegati večje prihranke energije, lahko pridobijo nepovratna sredstva ali posojilo za naložbo. Kaj morajo storiti in naj kaj morajo biti pozorni?

Javni Eko sklad, ki je specializiran za spodbujanje okoljskih naložb, je v ljubljanskem Centru energetskih rešitev predstavil dolgo pričakovana javna poziva. Na pozivih je mogoče pridobiti nepovratna sredstva za nove naložbe v ukrepe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije v stanovanjskih stavbah.

Glede na podatek, da je 76 odstotkov stavb v Sloveniji potrebnih energetske prenove, je zanimanje za sredstva precejšnje. V dveh tednih so na skladu prejeli 600 vlog za eno- ali dvostanovanjske hiše ter 50 vlog za večstanovanjske hiše. Direktor Eko sklada Milenko Ziherl zagotavlja, da bo letos prvič zagotovljenih dovolj sredstev za vse leto.

Z namenom doseganja večjih prihrankov energije so letos pri nekaterih ukrepih, ki so predmet nepovratnih finančnih spodbud, nekoliko ostrejši kriteriji za pridobitev nepovratnih sredstev v primerjavi z lanskim letom. Pri oknih sta tako po novem predpisana trojna zasteklitev in nižji koeficient toplotne prehodnosti.

Koliko sredstev je letos namenjenih občanom? Za občane je na voljo 14 milijonov evrov nepovratnih sredstev. V obliki posojil je občanom na voljo še aktualen razpis za kreditiranje okoljskih naložb iz lanskega leta, kjer je tudi na voljo 14 milijonov evrov. Za posojila je zgornja meja pri 40 tisoč evrih, odplačilna doba pa do deset let.

Za katere namene lahko občani uporabijo nepovratna sredstva? Občani lahko nepovratna sredstva uporabijo izključno za naložbe v zmanjšanje porabe energije ali rabo obnovljivih virov energije.

Spodbude so tako namenjene za vgradnjo solarnega ogrevalnega sistema, vgradnjo kurilne naprave za centralno ogrevanje na lesno biomaso, vgradnjo toplotne črpalke za centralno ogrevanje (ne za sanitarno toplotno črpalko), priključitev starejše stavbe na daljinsko ogrevanje na obnovljivi vir energije in vgradnjo energijsko učinkovitega lesenega zunanjega stavbnega pohištva.

Poleg tega so spodbude namenjene tudi toplotni izolaciji fasade in strehe, vgradnji prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka, gradnji ali nakupu pasivne oziroma skoraj ničenergijske stanovanjske stavbe, celoviti obnovi starejše stanovanjske stavbe in nakupu stanovanja v večstanovanjski stavbi, prenovljeni v pasivnem oziroma skoraj ničenergijskem razredu.

Za katere namene lahko občani porabijo posojilo? Občani lahko dobijo posojilo za vse namene, pri katerih so upravičeni do nepovratnih sredstev, hkrati pa še za širok nabor drugih okoljskih naložb. Vključeni so čistilne naprave, priklop na kanalizacijo, zamenjava azbestne strešne kritine, nakup električnih oziroma hibridnih vozil, električnih koles, varčnih gospodinjskih aparatov … Posojilo lahko kombinirajo tudi s subvencijo, če gre za ukrep učinkovite rabe energije.

Kolikšna je višina spodbude? Višina spodbude je pri večini ukrepov, za katere je mogoče dodeliti nepovratna sredstva, omejena na 25 odstotkov priznanih stroškov naložbe in na maksimalen znesek za posamezen ukrep. Spodbuda lahko znaša od nekaj sto evrov do nekaj deset tisoč evrov.

Kaj morajo občani narediti za pridobitev nepovratnih sredstev ali posojila? Občan mora pozorno prebrati javni poziv, v katerem so določeni pogoji, zahteve, merila in kriteriji, ki jih mora prosilec izpolniti. Ko ugotovi, da vse pogoje izpolnjuje, pridobi ponudbo za ukrep, ki ga želi izvesti, in izpolni vlogo. Če gre za ukrep obnove objekta, mora priložiti še dokazilo o legalnosti tega objekta. Če ni lastnik tega objekta, pa še soglasje lastnika.

Kam se občan lahko obrne po pomoč pri izpolnjevanju vloge? Na spletni strani Eko sklada so objavljene telefonske številke informatorjev, ki ob ponedeljkih, sredah in petkih med 13. uro in 15. uro odgovarjajo na vprašanja občanov. Ti lahko svoja vprašanja pošljejo tudi po elektronski pošti.

Koliko časa je potrebno za izplačilo sredstev, ko je vloga odobrena? Izplačilo nepovratnih sredstev se izvede 90 dni po tistem, ko sredstva odobrijo z odločbo in je hkrati naložba končana. V primeru posojila je mogoče pridobiti 40-odstotni avans po podpisu posojilne pogodbe.

Kako naj občani poiščejo izvajalce del, ki bodo delo opravili po zahtevah Eko sklada? Izbira izvajalcev je osebna odločitev vsakega posameznega investitorja. Eko sklad ne vodi nabora ustreznih ali neustreznih izvajalcev. Vodi pa seznam ustrezne opreme (stavbnega pohištva, toplotnih črpalk, kurilnih naprav), ki zadostuje zahtevam Eko sklada. Občani naj poiščejo več ponudb in se nato odločijo za izbiro proizvajalca ali izvajalca del. Pomembno je še, da nobenih del ne začnejo pred samo oddajo vloge.

Ne spreglejte