Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
1. 9. 2015,
15.34

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

osebne finance banke obrestna mera posojilojemalci

Torek, 1. 9. 2015, 15.34

7 mesecev, 3 tedne

Kako cenovno vojno bank pri kreditiranju občutijo posojilojemalci?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko se obrestne mere za posojila s spremenljivo obrestno mero gibljejo okoli dveh odstotkov in so med bankami precej izenačene, pa je pri posojilih s fiksno obrestno mero drugače.

Banke za privabljanje novih strank znova agresivneje nastopajo na trgu, kar je opazno tudi pri povečanem številu oglasov za stanovanjska posojila. Večja konkurenca prispeva k padanju marž in cen, ponekod cenovne ravni dosegajo že raven pred krizo.

V Novi Ljubljanski banki opozarjajo, da bi se lahko cenovna vojna dolgoročno izkazala za nevzdržno. Trdijo, da nekatere obrestne mere za posojila, ki jih danes odobrijo nekatere banke, ne pokrivajo stroškov tveganj. Zato sami v tej bitki pod določeno ceno ne bodo sodelovali, saj ne želijo ponoviti zgodbe iz let med 2005 in 2008, ko so pridelali številne slaba posojila.

Posojila s fiksno obrestno mero Potem ko so banke v preteklosti večji del posojil odobrile s spremenljivo obrestno mero, ki se med trajanjem pogodbe lahko spreminja, danes banke bolj stavijo na posojila s fiksno oziroma nespremenljivo obrestno mero. Gre za obrestno mero, ki ostane nespremenjena ves čas trajanja pogodbe.

Odplačani znesek pri stanovanjskem posojilu s fiksno obrestno mero je trenutno na koncu sicer višji, je pa njegova mesečna anuiteta ves čas odplačevanja posojila enaka. To pomeni, da se kljub morebitni spremembi valutnega razmerja ali referenčne obrestne mere mesečni obrok ne spreminja.

To je pomembno predvsem zdaj, ko euribor že dalj časa vztraja na rekordno nizkih ravneh, njegova rast pa je le še vprašanje časa. Enomesečni in trimesečni euribor sta trenutno celo negativna, šestmesečni pa znaša 0,04 odstotka.

Precejšnja razlika med bankami Kako bitko za čim ugodnejša posojila občutijo posojilojemalci, smo preverili pri vseh večjih bankah v Sloveniji. Predpostavili smo, da je posojilojemalec kreditno sposoben in že komitent banke, pri kateri bo posojilo najel. Posojilo v vrednosti 50 tisoč evrov bi odplačeval deset let in ga zavaroval s hipoteko. Informativni izračuni posojil so pokazali naslednje:

Medtem ko se letne obrestne mere za posojila s spremenljivo obrestno mero ta hip gibljejo okoli dveh odstotkov (euribor + pribitek) in so med bankami precej izenačene, pa je pri posojilih s fiksno obrestno mero drugače. Nominalna letna obrestna mera teh posojil se giblje od 2,7 odstotka do 5,8 odstotka. Efektivna obrestna mera, ki upošteva še stroške odobritve in zavarovanja posojila, pa je še za okoli 0,3-odstotne točke višja.

Ne spreglejte