Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
6. 5. 2015,
11.39

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

osebne finance upokojenci

Sreda, 6. 5. 2015, 11.39

7 mesecev, 2 tedna

Kaj morajo storiti upokojenci, ki so sodelovali pri notranjem odkupu delnic?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kdor je v začetku devetdesetih let za notranji odkup delnic podjetja namenil denar iz plače, lahko do 29. junija zahteva revizijo podatkov ter vnovično odmero pokojnine na podlagi ugotovitev revizije.

Ustavno sodišče je del zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-1) konec aprila letos ocenilo za protiustavnega. Pri nekaterih zavarovancih oziroma upokojencih so namreč v reviziji ugotovili, da so v postopku notranjega odkupa delnic pri svojem delodajalcu za to namenili del plače, ki se všteva v pokojninsko osnovo. Od njega je bil obračunan tudi prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Vendar ta del plače zaradi ugotovljene protiustavnosti pokojninskega zakona ni bil vštet, pojasnjujejo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

Pokojninski zavod zagotavlja, da bo izvedel vse potrebne aktivnosti za izvršitev odločbe. Po uradni dolžnosti mora v 60 dneh po objavi ustavne odločbe, ta je bila v uradnem listu objavljena 30. aprila letos, tem oškodovancem znova odmeriti pokojnino in izdati odločbo.

Le dva meseca časa za oddajo vloge Vsi tisti oškodovanci, pri katerih pa revizija še ni bila opravljena in so sodelovali pri notranjem odkupu delnic, pa morajo do 29. junija sami vložiti zahtevek za revizijo podatkov o plačah in pokojninskih osnovah za obdobje, v katerem so bile vplačane delnice za notranji odkup, ter vnovično odmero pokojnine na podlagi ugotovitev revizije. Po tem datumu ne bodo več upravičeni do revizije in posledično morebitne višje pokojnine. Gre za relativno kratek rok, a tako je odločilo ustavno sodišče.

Obrazec za vložitev zahteve za revizijo in ponovno odmero pokojnine je objavljen na spletni strani Zpiz. Treba ga je le izpolniti in najpozneje do 29. junija osebno ali po pošti vrniti na najbližjo območno enoto Zpiza.

Na Zpizu trenutno primerjajo podatke iz svojih matičnih evidenc z ugotovitvami primerov, kjer je že bila opravljena revizija. Podrobnosti bodo predstavili na ponedeljkovi tiskovni konferenci.

Ne spreglejte