Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
7. 1. 2016,
17.04

Osveženo pred

7 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

osebne finance borza borzni indeksi

Četrtek, 7. 1. 2016, 17.04

7 mesecev, 4 tedne

Kaj borznim vlagateljem napovedujejo Altini analitiki?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kljub strmim padcem večine svetovnih borznih indeksov v prvih dneh novega leta analitiki borznoposredniške hiše Alta ostajajo zmerno optimistični. Slabše čase napovedujejo slovenskim delnicam.

"Po našem mnenju utegne biti leto 2016 še nekoliko bolj nelagodno za vlagatelje, kar je zelo dobro pokazalo že trgovanje v prvih januarskih dneh," je okoli 80 institucionalnim vlagatelje, zbranim na investicijski konferenci v Ljubljani, dejal Sašo Stanovnik, glavni ekonomist Skupine Alta in vodja oddelka analiz v družbi Alta Invest.

Politično tveganje bo močno zaznamovalo borzne trge, kar se bo še stopnjevalo. Trg bo zato bolj nihal, leto pa bo minilo v znamenju hitrih odločitev.

Pri slovenskih podjetjih ne vidijo potenciala za rast V Sloveniji kljub spodbudnim gospodarskim podatkom in posledično nadaljevanju rasti dobička podjetij SBI TOP ne vidijo veliko potenciala. Vrednotenja so relativno nizka, a žal je nizka tudi likvidnost.

"Manjkajo zgodbe, ki bi poganjale sentiment vlagateljev in prilivale kapital na trg. Izjema je visok dividendni donos, ki bi moral tudi letos ostati nadpovprečno visok," meni Stanovnik, ki med perspektivnejše uvršča delnice Petrola, Luke Koper in Krke.

Več prostega denarja za iskanje priložnosti Na tujih trgih še naprej kot najbolj smiselnega vidijo preudaren nevtralen položaj oziroma previdnost, saj v prvem četrtletju leta opozarjajo na veliko tveganj. Če se ta razrešijo, napovedujejo soliden preostanek leta.

Ocenjujejo, da je temeljna slika za zdaj še solidna, vprašljivo pa je razpoloženje vlagateljev, zato je trenutno bolje ohranjati več v denarju. Zaščita je več vredna kot iskanje donosov, obenem je s tem več prostora za odziv med letom, opozarjajo.

Razviti trgi privlačnejši V Alti stavijo predvsem na razvite trge, kot sta Evropa in Japonska, manj na ZDA in Veliko Britanijo. Za trge v razvoju tudi letos ostajajo pesimistični, med perspektivnejše uvrščajo le Indijo.

Pri vlaganju na Kitajskem svetujejo previdnost, ki bi v drugi polovici leta lahko pozitivno presenetila. Okrevanju Kitajske bi lahko sledila preostala Azija.

Odsvetujejo vlaganja v Rusijo, ki v času gospodarskega ohlajanja in nizkih cen nafte ni zanimiva, ter Turčijo, Brazilijo in Balkan.

Tehnološka panoga med privlačnejšimi Med panogami priporočajo nakup tehnoloških delnic, znotraj tega pa predvsem podjetja s področja programske opreme in računalniške varnosti. Pričakujejo namreč rast investicij v zaščito in tudi rast državnih informacijskih investicij.

Svetujejo nakup delnic podjetij, kot so Adobe, Facebook, Alphabet in SAP. Med zanimive panoge uvrščajo tudi sektor oglaševanja.

Dolgoročni vlagatelji naj bodo previdni pri iskanju dna vrednosti delnic naftnih podjetij, kjer se jim lahko ponudi lepa priložnost za zaslužek. "Tista podjetja, ki bodo preživela, bodo močnejša," je dejal Stanovnik. Stabilizacijo trga in okrevanja cen nafte analitiki Alte pričakujejo šele v drugi polovici letošnjega leta.

Pri ceni zlata ne vidijo potenciala za rast, to glede na ceno nafte ostaja drago. Ciljni razpon ohranjajo med 1.000 in 1.100 dolarji za unčo (med 920 in 1.010 evri).

Ne spreglejte