Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2019,
6.18

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

Natisni članek

AIK Banka Gorenjska banka Abanka

Sreda, 13. 3. 2019, 6.18

5 let, 1 mesec

Iztekajo se postopki za prevzem Gorenjske banke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

Gorenjska banka, vroče | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Za Gorenjsko banko, eno večjih bank v državi, se danes izteka prevzemna ponudba, ki jo je sredi februarja objavila srbska AIK banka. Ta je bila njena večinska lastnica že pred objavo, za delnico banke pa je ponudila 298 evrov. Prevzemnica je ocenila, da je Gorenjska banka dobra banka in po bilančni vsoti primerljiva z AIK.

Gorenjska banka
Novice AIK Banki zelena luč za prevzem Gorenjske banke

AIK banka, ki jo prek MK Grupe obvladuje srbski poslovnež Miodrag Kostić, je po bilančni vsoti šesta največja banka v Srbiji, Gorenjska banka je sedma v Sloveniji s približno 1,8 milijarde evrov bilančne vsote. Nakup Gorenjske banke je skladen s strategijo AIK in skupine MK, ki želi v regiji vzpostaviti mrežo dobrih, fleksibilnih korporativnih bank.

Po Gorenjski banki se zanimajo še za nakup Abanke

AIK je kupila 100-odstotni delež v Jubanki, nekdanji Alpha banki, z Gorenjsko banko pa se je začela širiti zunaj svoje države in na trg EU, je razvidno s spletne strani AIK banke. Kot je pred časom povedal Kostić, se bodo po teh nakupih verjetno ozrli še po kakšni banki iz Črne gore in Hrvaške. AIK omenjajo tudi med interesenti za nakup Abanke, tretje največje slovenske banke, za katero postopki privatizacije že tečejo.

Prevzemno namero za Gorenjsko banko je AIK objavila, ko je že bila njena 77,7-odstotna lastnica. Največji delež je pridobila od družbe Sava, deleže v njej pa je kupila še od Abanke, Zavarovalnice Triglav, Iskratela, Družbe za upravljanje terjatev bank, Iskre, Domela, Komunale Tržič, Gee, banke Intesa Sanpaolo in kranjske občine.

Pri nakupu je vztrajala precej časa. Začela ga je predlani, imela nekaj težav s pridobivanjem dovoljenj, nato pa v začetku lanskega leta po neuspeli izvedbi prevzema banke ni smela objaviti nove ponudbe in je morala eno leto počakati.

Miodrag Kostić in Gorenjska banka.
Novice AIK objavila prevzemno ponudbo za Gorenjsko banko
Ne spreglejte