Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
25. 9. 2015,
12.35

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

osebne finance Dunajski mozaik dražba stanovanj

Petek, 25. 9. 2015, 12.35

7 mesecev, 3 tedne

Izklicne cene za luksuzna stanovanja na Dunajski do sto tisočakov nižje

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V stanovanjsko-poslovni stavbi ob Dunajski cesti v Ljubljani bodo v začetku novembra na dražbi prodajali sedem stanovanj. Izklicne cene so do sto tisočakov nižje kot pred dvema letoma.

Stečajni upravitelj družbe Mreža JIT, ki je februarja letos pristala v stečaju, je objavil oklic javne dražbe za sedem neprodanih stanovanj v objektu Dunajski mozaik. Dražba z zviševanjem izklicne cene bo 3. novembra, dražitelji pa morajo varščino v vrednosti 10 odstotkov izklicne cene vplačati najpozneje dan pred tem.

Dve tretjini stanovanj prodanih pred stečajem Investitor, podjetje Mreža JIT, je nadstandardna stanovanja začel prodajati pred štirimi leti. Še pred uvedbo stečaja mu je uspelo prodati večino izmed 33 stanovanj, a stečajni upravitelj Leon Benigar Tošič dvomi, da so bila vsa stanovanja na trgu prodana "po nenormalno visokih oglaševanih cenah". Domneva, da so stanovanja kompenzirali tudi z izvedenimi deli različnih podizvajalcev.

Stečajni upravitelj bi izklicne cene postavil tretjino nižje Izklicne cene stanovanj s površinami od 50 do 131 kvadratnih metrov se gibljejo od 103 tisoč evrov do 191 tisoč evrov.

"Tržne vrednosti stanovanj je postavil sodni cenilec, a po mojem mnenju gre za še vedno previsoke zneske. Sam sem predlagal bistveno nižje izklicne cene, a se Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) kot največja upnica z menoj ni strinjala. Sam bi že na prvi dražbi postavil za 30–40 odstotkov nižje cene," je dejal Benigar Tošič.

Izklicna cena skoraj polovico nižja kot nekoč Vsa stanovanja, ki jih bodo novembra prodajali na dražbi, so po besedah stečajnega upravitelja dokončana in primerna za vselitev. Ker so vsa že prodana stanovanja tudi vseljena, objekt živi, pravi.

Izklicna cena za dvosobno stanovanje v velikosti 50 kvadratnih metrov s shrambo in dvema parkirnima mestoma znaša 103 tisoč evrov. Stanovanje v prvem nadstropju, obrnjeno na vzhod, so še konec leta 2013 prodajali za 198.700 evrov. Ker gre za nova stanovanja, bo moral kupec plačati še 9,5-odstotni davek.

Izklicna cena za najdražje stanovanje v velikosti 83 kvadratnih metrov, ki mu pripadajo osem kvadratnih metrov lože, shramba in dve parkirni mesti v podzemni garaži, je 191 tisoč evrov. Dvoinpolsobno pritlično stanovanje je bilo po ceniku vredno 294.400 evrov.

Na dražbi še poslovni prostori in parkirna mesta Po besedah Benigar Tošiča so zanimanje za dražbo doslej izkazali trije dražitelji, večje zanimanje pa pričakuje v dneh do novembrske dražbe. Zainteresirani kupci se lahko za podrobnosti in ogled stanovanj po elektronski pošti (leon.benigar.tosic@hotmail.com) obrnejo na odvetniško pisarno Benigar Tošič, ta bo zanje organizirala termine ogledov.

Ne spreglejte