Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
26. 7. 2016,
11.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

3

Natisni članek

Osebne finance borza delnice Gorenje Panasonic

Torek, 26. 7. 2016, 11.54

6 let, 6 mesecev

Gorenjeve delnice na krilih špekulacij letijo v nebo

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

3

Gorenje | Foto Žiga Ponikvar

Foto: Žiga Ponikvar

Gorenjeve delnice so zaradi Panasonicovega skrbnega pregleda velenjske družbe postale vroča roba ljubljanske borze. Cena bi v primeru prevzema lahko poskočila za polovico. A odprtih možnosti je več.

Potem ko je velenjski proizvajalec bele tehnike včeraj razkril, da japonski Panasonic opravlja skrbni pregled poslovanja, so delnice Gorenja na začetku današnjega trgovanja poskočile za šest odstotkov.

V prve pol ure je bilo sklenjenih za 150 tisoč evrov poslov, za delnico pa je bilo treba odšteti sedem evrov. To je največ v zadnjih dveh letih. Trgovalni dan so končale 6,84 odstotka nad ponedeljkovo zaključno vrednostjo, pri 7,031 evra. Bile so tudi najbolj prometne; nanje je odpadlo za 213.070 evrov poslov.

Panasonic je prvotni delež v Gorenju pridobil s sklenitvijo strateškega partnerstva v letu 2013, nato pa lastništvo še povečal konec leta 2015. Ob sklenitvi strateškega partnerstva z Gorenjem v 2013 se je Panasonic zavezal, da v obdobju petih let svojega deleža ne bo povečal nad 13 odstotki brez predhodnega pisnega soglasja Gorenjeve uprave in nadzornega sveta. Na sliki Panasonicov direktor za Evropo Laurent Abadie in Franjo Bobinac. | Foto: Matej Leskovšek Panasonic je prvotni delež v Gorenju pridobil s sklenitvijo strateškega partnerstva v letu 2013, nato pa lastništvo še povečal konec leta 2015. Ob sklenitvi strateškega partnerstva z Gorenjem v 2013 se je Panasonic zavezal, da v obdobju petih let svojega deleža ne bo povečal nad 13 odstotki brez predhodnega pisnega soglasja Gorenjeve uprave in nadzornega sveta. Na sliki Panasonicov direktor za Evropo Laurent Abadie in Franjo Bobinac. Foto: Matej Leskovšek

V Gorenju sicer niso razkrili, kakšen je namen pregleda Panasonica, ki že ima v lasti dobrih deset odstotkov Gorenjevih delnic. V ozadju je morda povečanje lastništva ali celo prevzem. Odprtih je več možnosti.

Vprašanje za milijon evrov

Panasonic kot tretji največji lastnik velenjske družbe lahko v skladu z obstoječim dogovorom poveča svoj delež ob soglasju uprave in nadzornega sveta.

"Kako verjetno je, da bo objavljeni skrbni pregled vodil do povečanja deleža ali celo prevzema, je vprašanje za milijon evrov oziroma za tiste vodilne, ki imajo notranje informacije. Kakorkoli že, Japonci ravnajo kot preudarni investitorji in želijo zaradi specifičnega družbeno-političnega pomena, ki ga ima Gorenje za slovensko gospodarstvo, pridobiti čim več informacij, preden se odločijo, kako naprej," pojasnjuje Damjan Kovačič iz KBM Infonda.

Delnica je bila podcenjena

"Čeprav se je poslovanje Gorenja začelo obračati na bolje, bi težko govorili o super podjetju. Če bi sam nastopal v vlogi Panasonica, bi tudi sam želel skrbno preveriti poslovanje, možnosti optimizacije in prihodnjo strategijo družbe," pojasnjuje finančni analitik Luka Gubo iz podjetja Financnitrgi.com.

"Če bi sam nastopal v vlogi Panasonica, bi tudi sam želel skrbno preveriti poslovanje, možnosti optimizacije in prihodnjo strategijo družbe," pojasnjuje finančni analitik Luka Gubo iz podjetja Financnitrgi.com. | Foto: Osebni arhiv "Če bi sam nastopal v vlogi Panasonica, bi tudi sam želel skrbno preveriti poslovanje, možnosti optimizacije in prihodnjo strategijo družbe," pojasnjuje finančni analitik Luka Gubo iz podjetja Financnitrgi.com. Foto: Osebni arhiv

Dodaja, da Gorenje sicer glede na vrednotenje delnice posluje relativno dobro. "Realno gledano je Gorenjeva delnica poceni, saj je glede na knjigovodsko vrednost podcenjena. Če bo podjetje v prihodnje ustvarjalo izgube, je ta podcenjenost upravičena. Če pa bodo Japonci ugotovili, da bodo v prihodnjih letih lahko povečali dobičkonosnost, pa to zanje predstavlja dobro nakupno priložnost," pravi Gubo.

Špekulacije prinašajo tako priložnosti kot tudi tveganja, da do posla sploh ne pride

"Že ob pripravi zadnje analize oziroma komentarja rezultatov v prvem letošnjem tromesečju smo opozorili, da bi znali ciljno ceno delnice Gorenja ob nadaljevanju ugodnih trendov v sledečih četrtletjih dvigniti.

Velja omeniti, da v analizah vedno postavljamo ciljno ceno ob odsotnosti predpostavke prevzema. Trenutno gre sicer le za prevzemno špekulacijo, kar na eni strani seveda vedno prinaša priložnosti (toliko bolj glede na nižjo likvidnost delnice), vendar na drugi strani tudi tveganja, da do posla ne pride," dogajanje komentira glavni ekonomist Skupine Alta Sašo Stanovnik.

V Alti so sicer pričakovali, da bo Panasonic svoj delež slej ko prej povišal, a ne tako zgodaj. Partnerstvo med Panasonicom in Gorenjem naj bi sicer že prinašalo koristi obema družbama, morebitna krepitev partnerstva pa bi lahko imela še toliko več pozitivnih učinkov. Res pa je, da je samo partnerstvo lahko odvrnilo druge potencialne strateške prevzemnike Gorenja, kar je treba upoštevati pri špekulacijah, poudarja Stanovnik.

"Trenutno gre le za prevzemno špekulacijo, kar na eni strani seveda vedno prinaša priložnosti, na drugi strani pa tudi tveganja, da do posla ne pride," dogajanje komentira glavni ekonomist Skupine Alta Sašo Stanovnik. | Foto: Bor Slana "Trenutno gre le za prevzemno špekulacijo, kar na eni strani seveda vedno prinaša priložnosti, na drugi strani pa tudi tveganja, da do posla ne pride," dogajanje komentira glavni ekonomist Skupine Alta Sašo Stanovnik. Foto: Bor Slana

"Pri špekulacijah glede tako visoke rasti cene delnice je treba biti previden. Na eni strani trenutni denarni tokovi Skupine Gorenje ne opravičujejo visokih špekulacij glede cen. Toda na drugi strani je tudi res, da utegne nekdo za blagovne znamke in štiri odstotke evropskega trga gospodinjskih aparatov, ki ga obvladuje Gorenje, kar precej plačati. Tudi prevzemni multipli v dejavnosti v Evropi kažejo na širok razpon - od tega, da je že trenutna cena pretiravanje, do tega, da je še nekaj potenciala," še opozarja Stanovnik.

Mali delničarji bi v primeru dokapitalizacije potegnili kratko

Gubo omenja tudi možnost, da Japonci zaradi slabega poslovanja predlagajo dokapitalizacijo družbe. Obstoječe lastnike bi pozvali k dokapitalizaciji, Panasonic pa bi lahko prispeval precej večji delež od drugih lastnikov in s tem okrepil lastništvo. Ta scenarij bi bil za ceno delnice in male delničarje seveda negativen.

"V primeru prevzema Gorenja bi se cena delnice lahko povišala tudi za dodatnih 50 odstotkov ali več. Vlagateljem si v tem trenutku ne upam svetovati, kaj naj naredijo. Ker ne poznamo ozadja skrbnega pregleda, gre za popolne špekulacije," sklene Gubo.

Skupina Gorenje je v prvem letošnjem četrtletju ustvarila 285,5 milijona evrov prihodkov. To je 6,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani in hkrati rahlo nad pričakovanji Altinih analitikov (279 milijonov evrov). Rast prihodkov je bila pri tem zabeležena v vseh regijah. V vzhodni Evropi so se prihodki zvišali za 5,6 odstotka, v zahodni Evropi za 6,5 odstotka, na trgih zunaj Evrope pa je Skupina zabeležila kar 13-odstotno rast. Prihodki v poslovnem segmentu Dom, ki predstavlja 85 odstotkov prodaje, so se zvišali za 8,4 odstotka, brez učinkov tečajnih nihanj pa bi se ti povečali za 10,1 odstotka.

Prevzem bi ceno delnice lahko dvignil za polovico

"Kako verjetno je, da bo skrbni pregled vodil do povečanja deleža ali celo prevzema,  je vprašanje za milijon evrov oziroma za tiste vodilne, ki imajo notranje informacije," opozarja Damjan Kovačič iz družbe KBM Infond. | Foto: Osebni arhiv "Kako verjetno je, da bo skrbni pregled vodil do povečanja deleža ali celo prevzema, je vprašanje za milijon evrov oziroma za tiste vodilne, ki imajo notranje informacije," opozarja Damjan Kovačič iz družbe KBM Infond. Foto: Osebni arhiv Kovačič spomni, da so se zadnji prevzemi v panogi (Indesit) dogajali pri 7-9-kratniku denarnega toka iz poslovanja. To bi čez palec pomenilo, da je celotna vrednost podjetja 640 milijonov evrov, vrednost lastniškega kapitala pa 250 milijonov evrov oziroma 47 odstotkov nad današnjo borzno ceno delnice.

"Z vidika dolgoročne perspektive je ključno vprašanje, kdaj bodo (pre)ambiciozne sinergije strateškega sodelovanja s Panasonicom končno vidne v dobičkonosnosti poslovanja družbe.

Gorenje namreč že nekaj let močno zaostaja za konkurenco v osnovnih kategorijah dobičkonosnosti poslovanja, kot so dobiček in marža iz poslovanja, donos na kapital, hkrati pa so nekajkrat bolj zadolženi od tekmecev na zelo konkurenčnem evropskem trgu," še opozarja upravljavec Infondovih skladov.

Ne spreglejte