Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 8. 2015,
9.52

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

trgovanje svetovna borza

Četrtek, 27. 8. 2015, 9.52

7 let, 2 meseca

Cena nafte je na najnižji ravni v zadnjih šestih letih in pol! Vzemite 50 evrov in zaslužite s trgovanjem s ceno nafte na svetovni borzi!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Avgusta se je cena nafte spustila za 12 odstotkov, od maksimuma letošnjega leta, ki ga je dosegla junija, pa je trenutno nižja za 30 odstotkov.

Ta padec celo presega padec iz leta 2011, ko so ZDA in preostale države, velike uvoznice nafte, osvobodile 60 milijonov sodčkov iz nujnih rezerv, da bi nadoknadile odsotnost libijske nafte s trga, zaradi česar je nafta padla za 21 odstotkov. FXLider bralcem Planet Siol.net ponuja 50 evrov, namenjenih za trgovanje s ceno nafte na svetovni borzi, edini borzi, na kateri lahko zaslužite tako takrat, ko cene rastejo, kot tudi takrat, ko cene padajo. Prijavite se tukaj in vzemite 50 evrov za trgovanje na borzi. Po mnenju Mednarodne agencije za energijo bi cena surove nafte lahko še dodatno padla, saj je svetovni trg še naprej prenasičen. Po pričakovanjih te agencije naj bi se črpanje zunaj OPEC zmanjšalo šele v začetku prihodnjega leta, in to prvič po letu 2008. Rast zalog nafte v ZDA naj bi v sredini leta 2016 začela stagnirati, črpanje v Rusiji pa se manjšati. Rast globalnega povpraševanja se bo še vedno upočasnjevala. Savdska Arabija, ki je največja svetovna izvoznica nafte, za zdaj nima namere zmanjšati črpanja. Čeprav so stroški izkoriščanja nafte v Savdski Arabiji v povprečju od 10 do 20 dolarjev na sodček, črpanje nafte in prihodek od nje predstavljata 80 odstotkov javnega proračuna. Da bi bil proračun Savdske Arabije uravnotežen, mora biti cena vsaj 86 dolarjev za sodček.

Stroški pridobivanja nafte iz oljnih skrilavcev v ZDA se gibljejo med 40 in 50 dolarji, ta znesek pa zajema samo stroške izkoriščanja nafte, medtem ko je delež prihodka nafte v javnem proračunu ZDA skoraj zanemarljiv.

Logično vprašanje, ki se tukaj postavlja, je, na kakšen način torej Savdska Arabija narekuje ceno, če je cena, ki je potrebna za uravnoteževanje proračuna, daleč nad trenutno tržno ceno. Odgovor se glasi, da je v obdobjih visokih cen nafte Savdski Arabiji uspelo povečati svoje devizne rezerve na 750 milijard dolarjev, kar jo postavlja v položaj, v katerem lahko znatno dlje ohrani tako nizke cene.

Prijavite se tukaj in vzemite 50 evrov za trgovanje s ceno nafte na borzi.

Na padec cene poleg intenzivnega črpanja vplivajo tudi pričakovanja zmanjšanja prihodnjega povpraševanja in upočasnjevanje gospodarske rasti Kitajske, ki je poleg ZDA največji svetovni porabnik nafte.

Tudi po napovedih IEA Rusija, ki načrpa največ nafte na svetu, še vedno ne zmanjšuje svojega črpanja. Rosneft je v prvih sedmih mesecih tega leta celo povečal črpanje za 27 odstotkov in odprl 800 novih vrtin.

Opozorilo o tveganju in izjava o omejitvi odgovornosti

Produkti Contracts for Difference (CFD) so produkti s finančnim vzvodom in predstavljajo visoko stopnjo tveganja za vaš kapital, saj se lahko cene hitro obrnejo proti vam. Izgube lahko presežejo vaše vloge, zato ste lahko primorani opraviti dodatna vplačila. Ti produkti morda niso primerni za vse kliente, zato poskrbite za razumevanje tveganja in poiščite neodvisne nasvete. To gradivo ne predstavlja ponudbe oziroma napeljevanja k transakcijam v kakršnemkoli finančnem instrumentu. FXLider ne prevzema odgovornosti za kakršnokoli uporabo, ki lahko izhaja iz teh izjav, niti za kakršnekole nastale posledice. Podan ni noben prikaz oziroma zagotovilo natančnosti ali celovitosti teh informacij. Posledično osebe, ki ukrepajo v skladu z njimi, delujejo izključno na lastno odgovornost.

Ne spreglejte