Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
15. 7. 2016,
14.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

dražba stanovanj dražba nepremičnine Osebne finance

Petek, 15. 7. 2016, 14.13

6 let, 7 mesecev

Cena izolskih stanovanj na dražbi močno poskočila

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Stanovanjska soseska Oktobrska v Izoli | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Za nedokončana stanovanja v Izoli se je na dražbi vnel hud boj. Izklicna cena je poskočila za 80 odstotkov, na koncu pa so jih prodali domačemu gradbincu Vivoda.

Stečajni upravitelj Valter Stepan je v tretjem dražbenem poskusu prodal nasedli gradbeni projekt koprskega Stavbenika. Zanj je iztržil 3,2 milijona evrov oziroma 80 odstotkov več od izklicne cene.

Dražbe se je udeležilo pet dražiteljev. Skupaj z Delavsko hranilnico tudi podjetnik Gašpar Gašpar Mišič, ki je pred časom na dražbi kupil nasedli projekt v izolskih Livadah in večino stanovanj tudi že prodal. A tokrat ni ponudil dovolj.

Tako naj bi bil videti stanovanjski objekt s 76 stanovanji in 208 podzemnimi parkirnimi mesti, ki že več let nedokončan sameva v bližini izolske marine. | Foto: Arhiv investitorja Tako naj bi bil videti stanovanjski objekt s 76 stanovanji in 208 podzemnimi parkirnimi mesti, ki že več let nedokončan sameva v bližini izolske marine. Foto: Arhiv investitorja

Gre za nedokončan stanovanjski objekt s 76 stanovanji in 208 parkirnimi mesti v podzemni garaži. Stoji tik ob izolski marini, med Prešernovo cesto in Ulico oktobrske revolucije ter Kosovo in Leninovo ulico. Arhitektonska zasnova oblikuje trietažni objekt členjene oblike, ki se višinsko znižuje iz notranjosti kareja proti Leninovi ulici v dvoetažni objekt, kjer je streha delno urejena kot terasa zgornje stanovanjske etaže. Členjena oblika treh traktov sestavlja objekt v obliki črke U.

Na javnem zbiranju ponudb nekdo ponudil 800 tisočakov

Stečajni upravitelj Primorja Valter Stepan je do zdaj izvedel že dve javni dražbi in eno zbiranje ponudb. Na prvi dražbi je izklicna cena znašala 3,4 milijona evrov, na drugi 2,8 milijona evrov, a kupcev ni bilo. V tretje je bila postavljena pri 1,75 milijona evrov oziroma polovico manj od tržne vrednosti projekta. Izklicna cena se je hitro višala, v končnici sta obračunala podjetje Arcore iz Bistrice ob Sotli in družba Vivoda. Za 3,2 milijona evrov so projekt prodali družbi Vivoda iz Bertokov.

Po oceni Gašparja Gašparja Mišiča bi cene stanovanj skupaj z davkom lahko dosegle od 1.550 evrov do 2.000 evrov za kvadratni meter, kolikor so znašale v Rezidenci Livade. | Foto: Matej Leskovšek Po oceni Gašparja Gašparja Mišiča bi cene stanovanj skupaj z davkom lahko dosegle od 1.550 evrov do 2.000 evrov za kvadratni meter, kolikor so znašale v Rezidenci Livade. Foto: Matej Leskovšek

Uspeh dražbe po Stepanovih besedah "kaže na to, da se trg prebuja oziroma da se je začelo financirati gradbene projekte".

Direktor in lastnik podjetja Vivoda Dimitrij Vivoda nam je pred dražbo pojasnil, da v projektu nastopa sam, po njegovi oceni pa bo treba vložiti še okoli osem milijonov evrov. "Projekt se mi kot domačinu zdi zanimiv. Kot gradbinec in podizvajalec sem se odločil, da je čas za lastno večjo investicijo," je dejal Vivoda, ki pa o prodajnih cenah stanovanj še ni želel govoriti.

Po oceni Gašparja Mišiča bi cene stanovanj skupaj z davkom lahko dosegle od 1.550 evrov do 2.000 evrov za kvadratni meter, kolikor so znašale v Rezidenci Livade.

Ne spreglejte