Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
20. 4. 2016,
14.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

5

Natisni članek

stanovanja dražba nepremičnine Osebne finance

Sreda, 20. 4. 2016, 14.53

6 let, 6 mesecev

Bodo znižane cene stanovanj na Lavrici prepričale kupce?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,80

5

Dražba stanovanj na Lavrici | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Prihodnji ponedeljek bo na dražbi na prodaj pet stanovanj v vila bloku na Lavrici. Izklicne cene na drugi dražbi bodo sicer desetino nižje, a kljub temu bo za sto kvadratnih metrov stanovanja s parkirnim mestom treba odšteti vsaj 200 tisočakov.

Na februarski dražbi so se stanovanja, ki jih je že leta 2008 zgradilo podjetje Stiking, prodajala po tržni vrednosti. Predhodnega zanimanja je bilo po besedah stečajnega upravitelja veliko, a na dražbo ni prišel nihče.

Podjetje Stiking je sicer pred tem prodalo nekaj stanovanj, a je kljub temu sredi lanskega leta pristalo v stečaju. Za stečajnega upravitelja je bil imenovan Jernej Goričar.

Dva tisočaka za kvadratni meter

Izklicna cena za najcenejše, 78 kvadratnih metrov veliko stanovanje z atrijem znaša 148.500 evrov. Največje, 102 kvadratna metra veliko stanovanje bo na prodaj po izklicni ceni 190.800 evrov. To je slaba dva tisočaka za kvadratni meter stanovanjske površine, k temu pa je treba prišteti še nakup parkirnega mesta v garaži.

V stanovanjih je položen parket, sistem ogrevanja je konvektorski, kopalnice so dokončane.

Izklicna cena za najcenejše, 78 kvadratnih metrov veliko stanovanje z atrijem znaša 148.500 evrov. Največje, 102 kvadratna metra veliko stanovanje bo na prodaj po izklicni ceni 190.800 evrov. | Foto: Bojan Puhek Izklicna cena za najcenejše, 78 kvadratnih metrov veliko stanovanje z atrijem znaša 148.500 evrov. Največje, 102 kvadratna metra veliko stanovanje bo na prodaj po izklicni ceni 190.800 evrov. Foto: Bojan Puhek

Na vprašanje, zakaj so cene na drugi dražbi nižje le za desetino, stečajnik odgovarja, da gre za skupen dogovor z upniki. Največja upnica je Poštna banka Slovenije (PBS).

Največ zanimanja med družinami

"Tudi tokrat je zanimanje potencialnih kupcev za stanovanja zelo dobro, organizirali smo več ogledov. Največ zanimanja vlada med družinami in posamezniki," pravi Goričar, ki bo nove oglede omogočil vse do konca tedna. Za ogled se je sicer treba predhodno dogovoriti s stečajnim upraviteljem.

Javna dražba z zviševanjem izklicne cene bo potekala v ponedeljek, 25. aprila, ob 16. uri na Litostrojski cesti 40b v Ljubljani. | Foto: Bojan Puhek Javna dražba z zviševanjem izklicne cene bo potekala v ponedeljek, 25. aprila, ob 16. uri na Litostrojski cesti 40b v Ljubljani. Foto: Bojan Puhek

Stanovanja se prodajajo skupaj s podzemnimi garažami, za katere bo treba dodatno seči v žep. Tudi njihova izklicna cena je desetino nižja kot na prvi dražbi in znaša 8.100 evrov. Nakup posameznih parkirnih mest ni mogoč.

Ali je gradbeno dovoljenje skladno z gradnjo

"Podatki o dejstvu, ali je objekt dejansko zgrajen v skladu z gradbenim dovoljenjem, niso znani," je v razpisu druge javne dražbe zapisal stečajni upravitelj.

To pomeni, da če bi bila po trenutni zakonodaji veljavnost pogodbe vezana na morebitna dodatna soglasja oziroma pridobitev države ali lokalne skupnosti, se jih kupec zaveže pridobiti na lastne stroške in tveganje.

Varščino v višini desetih odstotkov tržne vrednosti nepremičnine, in ne izklicne cene, kot je običajno, morajo dražitelji vplačati najpozneje do 22. aprila. | Foto: Bojan Puhek Varščino v višini desetih odstotkov tržne vrednosti nepremičnine, in ne izklicne cene, kot je običajno, morajo dražitelji vplačati najpozneje do 22. aprila. Foto: Bojan Puhek

Sodni cenilec je sicer prepričan, da gre za skladno gradnjo z vsemi potrebnimi dovoljenji. A Goričar pojasnjuje, da ima vsak potencialni kupec pravico preveriti dokumentacijo in cenitveno poročilo. "Tudi če ima objekt izdano gradbeno dovoljenje, ni nujno, da je gradnja skladna z gradbenim dovoljenjem," razloži Goričar.

Varščina mora znašati desetino tržne vrednosti, in ne izklicne cene

Varščino v višini desetih odstotkov tržne vrednosti nepremičnine, in ne izklicne cene, kot je običajno, morajo dražitelji vplačati najpozneje do 22. aprila. Kupec bo moral prodajno pogodbo skleniti v roku treh dni po končani dražbi, v 30 dneh pa poravnati celotno kupnino.

Stečajni upravitelj Jernej Goričar o kvaliteti gradnje objekta ne želi govoriti, saj pravi, da ni gradbenik. Meni pa, da je dobra.  | Foto: Bojan Puhek Stečajni upravitelj Jernej Goričar o kvaliteti gradnje objekta ne želi govoriti, saj pravi, da ni gradbenik. Meni pa, da je dobra. Foto: Bojan Puhek

Goričar o kvaliteti gradnje objekta ne želi govoriti, saj pravi, da ni gradbenik. Meni pa, da je dobra.

Dražba z zviševanjem izklicne cene bo potekala v ponedeljek, 25. aprila, ob 16. uri na Litostrojski cesti 40b v Ljubljani. Dražitelji lahko izklicno ceno zvišujejo v koraku po tisoč evrov.

Nepremičnine se prodajajo po načelu videno–kupljeno, pri čemer prodajalec ne jamči za morebitne napake.

Stanovanja se prodajajo skupaj s podzemnimi garažami, za katere bo treba dodatno seči v žep. Izklicna cena znaša 8.100 evrov. Nakup posameznih parkirnih mest ni mogoč. | Foto: Bojan Puhek Stanovanja se prodajajo skupaj s podzemnimi garažami, za katere bo treba dodatno seči v žep. Izklicna cena znaša 8.100 evrov. Nakup posameznih parkirnih mest ni mogoč. Foto: Bojan Puhek

Ne spreglejte