Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 12. 2015,
12.53

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

osebni stečaj spremembe Simona Toplak osebne finance

Sreda, 23. 12. 2015, 12.53

7 mesecev, 3 tedne

Bo dopolnjena ureditev osebnega stečaja uspešno preprečila zlorabe?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Predlog nove ureditve osebnega stečaja prinaša: daljše obdobje za preverjanje dolžnikovega premoženja in takojšnjo razveljavitev odpusta dolgov, če ima dolžnik skrito premoženje.

Predlog osebnega stečaja, ki je trenutno v medresorskem usklajevanju, ne spreminja temeljne zasnove postopkov za primer plačilne nesposobnosti, a vsebuje več ključnih sprememb. Glavna namena predlagane novele sta:

– omejiti možnost zlorabe odpusta obveznosti in

– skrajšati preizkusno obdobje za socialno najbolj ogrožene: upokojence, invalide, samohranilce in tiste z minimalno plačo.

Več stečajev tudi zaradi krčenja gospodarstva in delovnih mest Veljavni stečajni zakon je bil sprejet leta 2008, od tedaj pa večkrat spremenjen, nazadnje leta 2013. Prav z zadnjo spremembo, ki je dolžnikom olajšala oprostitev plačila predujma za začetek osebnega stečaja, je priljubljenost osebnega stečaja zelo narasla.

Poleg omenjene spremembe je na povečanje števila osebnih stečajev vplivalo tudi slabše gospodarsko stanje, so zapisali na ministrstvu za pravosodje.

Nad premoženjem, ki ga je dolžnik prikrival, takojšen stečaj Ena ključnih težav veljavnega zakona je v nedorečenem odgovoru na naslednje vprašanje. Kaj storiti, če se po končanem osebnem stečaju odkrije premoženje, ki ga je dolžnik upnikom prikrival, dolgovi pa so mu bili pred tem že odpuščeni? Predlog dvomov ne pušča več: nad takšnim premoženjem bo sodišče na predlog upnikov nemudoma začelo stečaj, s tem pa bo morebiten odpust obveznosti samodejno razveljavljen.

Dolžnik bo v osebnem stečaju strožje zavezan k sodelovanju z upraviteljem in sodiščem. Poleg osebnih podatkov bo moral sodišču sporočiti:

- elektronski naslov, - telefonsko številko in - druge podatke,

preko katerih bo zanesljivo dosegljiv.

Če bo dolžnik navajal neresnične podatke ali se izogibal upravitelju, bo to dodatna ovira za odpust dolžnikovih obveznosti.

Krajše preizkusno obdobje za socialno ogrožene Sodišče bo lahko stečajnemu dolžniku, ki prejema le minimalne osebne prejemke, skrajšalo preizkusno obdobje za odpust obveznosti. To obdobje bo lahko po novem krajše od dveh let, vendar ne krajše od šestih mesecev. Za omejitev izvršbe na dolžnikove prihodke bo zakon usklajen z veljavnim zakonom o izvršbi in zavarovanju.

Ravno na (ne)razlikovanje med prihodki in premoženjem so pretekli teden v analizi predlaganih sprememb osebnega stečaja opozarjale Finance, saj je pojem premoženja težje ovrednotiti oziroma oceniti. Zanimivo bo opazovati, kako bodo sodniki presojali poštenost in vestnost stečajnih dolžnikov, glede na to, da imajo po novi ureditvi večjo odgovornost pri odločanju, ugotavljajo pri časopisu.

Kadar bo premoženje neznatno, upravitelju v preizkusnem obdobju ne bo več treba poročati vsake tri mesece, ampak bo zadoščalo eno poročilo na leto.

Preverjanje premoženja za zadnjih pet let, enako z razveljavitvijo razpolaganja Po novem bo sodišče pri dolžniku, ki začne postopek osebnega stečaja, preverjalo vse premoženje, ki ga je imel v zadnjih petih letih. Upravitelju ali sodišču bo moral na zahtevo predložiti vsa ustrezna pojasnila, preverjala pa bosta tudi njegovo razpolaganje s takim premoženjem v enakem obdobju.

Do zdaj so bili za obdobje treh let lahko sporni posli in dejanja dolžnika z ožje povezanimi fizičnimi osebami, npr. zakoncem ali otroki, ki so prejeli darila ali je dolžnik nanje prenesel lastništvo drugače. Po predlogu bodo upniki v daljšem, petletnem obdobju lahko izpodbijali tudi dolžnikove posle s pravnimi osebami, ki so povezane ali s stečajnim dolžnikom ali z njegovimi bližnjimi.

Poleg tega bodo smeli stečajni upniki dolžniku izpodbijati odpust obveznosti tri leta, ne več le dve, kot je veljalo do zdaj.

Podrobnejša določila za izločitev nepremičnin Če je upnik pred začetkom osebnega stečaja za svojo terjatev že začel drug postopek, npr. pravdo, se lahko taka terjatev na njegovo zahtevo izloči iz premoženja v osebnem stečaju. To je že do zdaj smiselno veljalo tudi za nepremičnine, vendar novi predlog tak primer ureja bolj natančno.

Stečajni upnik bo tako lahko zahtevo za izločitev nepremičnine iz dolžnikove stečajne mase podal, kadarkoli bo v zemljiški knjigi vpisana zaznamba glede lastninske pravice v upnikovo korist. Če bo nepremičnina vmes že prodana, se bo lahko upnik poplačal iz kupnine, sicer bo sodišče prodajo ustavilo.

Prodaja na npr. javni dražbi se bo vseeno izvedla, kadar jo bo sodišče v ločenem postopku že prej razpisalo. Če ne bo uspešna, bo treba zbiranje ponudb ali dražbo prekiniti.

Ne spreglejte