Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
11. 4. 2016,
11.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

6

Natisni članek

Osebne finance posojilo, švicarski franki CHF kredit posojilojemalci

Ponedeljek, 11. 4. 2016, 11.07

6 let, 6 mesecev

Bankir priznal, da slovenski posojilojemalci niso bili ustrezno seznanjeni s tveganjem

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,28

6

Švicarski franki | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na sojenju enega izmed lastnikov posojila v švicarskih frankih proti banki Sparkasse je nekdanji zaposleni v tej banki dejal, da posojilojemalci niso bili ustrezno seznanjeni s tveganjem. To bi lahko pomenilo točko preloma v sojenju vsem oškodovancem.

Na sojenju v zadevi posojilojemalec v švicarskih frankih proti banki Sparkasse je nekdanji bančni svetovalec priznal, da je šlo v primerih posojil v švicarskih frankih za zelo tvegane bančne produkte, ki nikakor niso bili primerni za potrošnike, so sporočili iz Združenja Frank.

"V času najbolj intenzivnega trženja teh posojil v toženi banki so bančniki zasledovali strategijo visoke rasti in zato so za privabljanje posojilojemalcev zasnovali ta tvegana posojila. Posojilojemalcev pri tem niso ustrezno seznanjali s tveganjem, ki ga takšno posojilo prinaša," je na ljubljanskem okrožnem sodišču v četrtek dejal nekdanji svetovalec banke Sparkasse, ki je svetoval okoli 700 strankam.

Banka tveganje preložila na potrošnika, menjalni tečaj na škodo potrošnika

Tako posojilojemalcem na primer niso predstavili simulacij posojila v primeru spremembe tečaja švicarskega franka, kar bi po mnenju zaslišanega bančnega svetovalca absolutno morali.

Na vprašanje sodišča, ali je bilo vnaprej znano, da bo vse tveganje nase prevzel posojilojemalec, je zaslišani odgovoril, da je bil ta produkt, kakor tudi drugi bančni produkti, tako zastavljen, da je banka preložila vsakršno morebitno tveganje na potrošnika.

Čeprav naj bi šlo za posojila v švicarskih frankih, so na zadevni banki prav vsem posojilojemalcem posojilo izplačali v evrih, in sicer po internem menjalnem tečaju banke, ki je bil vedno preračunan v dobro banke in v škodo posojilojemalca.

"Konkretni primer je naše trditve le še dodatno podkrepil. Zdaj morajo banke dokazati, da so nam dajale ustrezne informacije in nas opozarjale na tveganja. Drugega kot naše zmage ne pričakujemo," je dejal predsednik Združenja Frank Aleš Majcenovič. | Foto: Osebni arhiv sogovornikov "Konkretni primer je naše trditve le še dodatno podkrepil. Zdaj morajo banke dokazati, da so nam dajale ustrezne informacije in nas opozarjale na tveganja. Drugega kot naše zmage ne pričakujemo," je dejal predsednik Združenja Frank Aleš Majcenovič. Foto: Osebni arhiv sogovornikov

V Združenju Frank so prepričani, da bodo dokazali, da je šlo v primerih posojilojemalcev v švicarskih frankih za nepošteno in zavajajočo poslovno prakso pohlepnih bank na račun poštenih ljudi, ki so najeli dolgoročna posojila za rešitev svojega stanovanjskega problema.

"V združenju smo prepričani, da bi nam tudi brez konkretnega pričanja bančnega uslužbenca sodišče uspelo prepričati z argumentacijo in dokazi, da smo bili zavedeni. Ta primer je naše trditve le še dodatno podkrepil. Zdaj morajo banke dokazati, da so nam dajale ustrezne informacije in nas opozarjale na tveganja. Drugega kot naše zmage ne pričakujemo," je dejal predsednik Združenja Frank Aleš Majcenovič.

Banke so uporabljale tipske pogodbe

Dodaja, da v združenju niso pričakovali, da bo bančni svetovalec priznal napako banke. "Gre za prvi primer priznanja v Sloveniji. To bi moral biti dovolj jasen signal javnosti, politiki, predvsem pa pravosodju in vsem sodnikom, ki sodijo v naših primerih. Čeprav gre za prakso le ene od bank, smo prepričani, da so imele vse banke enake vzorce sklepanja pogodb. Uporabljale so namreč tipske pogodbe," pojasnjuje Majcenovič, ki četrtkovo pričanje nekdanjega bančnika označuje kot točko preloma.

"V času najbolj intenzivnega trženja posojil v švicarskih frankih so bančniki v toženi banki  zasledovali strategijo visoke rasti in zato so za privabljanje posojilojemalcev zasnovali ta tvegana posojila. Posojilojemalcev pri tem niso ustrezno seznanjali s tveganjem, ki ga takšno posojilo prinaša," je dejal nekdanji svetovalec banke Sparkasse. | Foto: STA , "V času najbolj intenzivnega trženja posojil v švicarskih frankih so bančniki v toženi banki zasledovali strategijo visoke rasti in zato so za privabljanje posojilojemalcev zasnovali ta tvegana posojila. Posojilojemalcev pri tem niso ustrezno seznanjali s tveganjem, ki ga takšno posojilo prinaša," je dejal nekdanji svetovalec banke Sparkasse. Foto: STA ,

Majcenovič končno sodbo v primeru Sparkasse pričakuje do konca maja. Če bo ta razrešena v prid oškodovanemu posojilojemalcu, računa, da bo politika sprejela ustrezen zakon po vzoru Hrvaške.

Z njim bi poslovne banke prisilila, da posojilojemalcem omogočijo konverzijo posojil v evre po tečaju, ki je bil v veljavi ob sklenitvi pogodbe. A s tem se bodo morale banke odpovedati nezakonito pridobljenim dobičkom.

V združenju razočarani nad državo

Po drugi strani pa združenje žalosti spoznanje, da Slovenija ostaja ena od držav, kjer se vlada noče soočiti s tem problemom in sprejeti ustreznega zakona, s katerim bi prisilila banke, da se odpovedo svojim nezakonitim zaslužkom, in tako pomagajo številnim družinam in posameznikom, ki so se znašli v brezizhodnem položaju.

V Združenju Frank zahtevajo, da slovenska vlada zaščiti svoje državljane pred nezmernim pohlepom bankirjev, namesto da se jim uklanja. "Naša moč je v številu, enotnosti in jezi na oblast, ki nam ne zagotavlja več niti osnovne varnosti in dostojanstva. Za izpolnitev naših zahtev si bomo prizadevali z vsemi sredstvi," so sporočili. | Foto: V Združenju Frank zahtevajo, da slovenska vlada zaščiti svoje državljane pred nezmernim pohlepom bankirjev, namesto da se jim uklanja. "Naša moč je v številu, enotnosti in jezi na oblast, ki nam ne zagotavlja več niti osnovne varnosti in dostojanstva. Za izpolnitev naših zahtev si bomo prizadevali z vsemi sredstvi," so sporočili.

Člani Združenja Frank pri tem zahtevajo, da poplačajo takšna posojila, kot so jih najeli na prigovarjanje bančnikov in jih zavedli z obljubami o minimalnih nihanjih valutnih tečajev.

Oškodovanci terjajo odgovornost bank

"Zahtevamo, da banke pred nepristranskimi sodišči odgovarjajo za kršenje zakonodaje o varstvu potrošnikov in ponarejanju listin. Zahtevamo, da slovenska vlada zaščiti svoje državljane pred nezmernim pohlepom bankirjev, namesto da se jim uklanja. Naša moč je v številu, enotnosti in jezi na oblast, ki nam ne zagotavlja več niti osnovne varnosti in dostojanstva. Za izpolnitev naših zahtev si bomo prizadevali z vsemi sredstvi," so še sporočili iz Združenja Frank.

Na Hrvaškem stroški pretvorbe posojil presegli milijardo evrov

Hrvaški posojilojemalci v švicarskih frankih so medtem konvertirali že več kot 50 tisoč posojil iz frankov v evrske zneske. Gre za 93,6 odstotka vseh posojil, vključno s posojili, ki so še v postopku pretvorbe.

Nekatere banke na Hrvaškem so takoj po uveljavitvi zakona 1. oktobra lani pomoč poiskale na ustavnem sodišču. Zahtevajo oceno o morebitni kršitvi več ustavnih določil, kot so retroaktivnost izvajanja zakona ter kršenje pridobljenih pravic in pogodbenih odnosov.

Banke so napovedale tudi tožbo proti Hrvaški pred mednarodnimi sodišči. Predvsem so nezadovoljne zaradi dejstva, da bodo same plačale stroške pretvorbe, ki so ocenjeni na milijardo evrov.

Ne spreglejte