Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
11. 8. 2015,
13.28

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 11. 8. 2015, 13.28

7 let, 2 meseca

Ali se lahko lastniki posojil v švicarskih frankih kmalu nadejajo dobrih novic?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Švicarska centralna banka razmišlja o novem posredovanju na valutnem trgu, s katerim bi zajezili krepitev nacionalne valute. S tem bi lažje zadihali tudi slovenski posojilojemalci v frankih.

Potem ko je švicarska centralna banka januarja letos po treh letih vzdrževanja vrednosti franka pri najmanj 1,20 franka za evro nepričakovano sprostila menjalni tečaj, je bilo za evro treba odšteti le 1,02 franka. Posojilni obroki so se čez noč podražili za 20 odstotkov.

Danes je treba zanj odšteti 1,08 franka. Tamkajšnje gospodarstvo pa se je znašlo v težavah.

"Rahlo rast vrednosti evra v primerjavi s frankom lahko pripišemo razrešitvi vprašanja grške krize in presenetljivo dobrim gospodarskim rezultatom v Evropi," meni finančni analitik Luka Gubo.

Švicarska centralna banka z rekordno izgubo Veliko švicarskih podjetij je moralo zaradi odprave fiksnega menjalnega razmerja znižati cene, da so ostala konkurenčni v tujini. Podjetja, ki so že zdaj zelo učinkovita, nimajo več veliko prostora za optimizacije. Razen če zarežejo v plače, razvoj, naložbe, in prav to jim grozi zdaj.

Zaradi močnega franka je ogroženih 30 tisoč delovnih mest, švicarska centralna banka pa je zaradi razvrednotenja premoženja v tujih valutah v prvem polletju ustvarila rekordnih 47 milijard evrov izgube.

Švica tehnično v recesiji Izvoz švicarskega gospodarstva je v prvem letošnjem četrtletju upadel za 2,6 odstotka, bruto domači proizvod (BDP) za 0,2 odstotka. Še neuradni podatki kažejo, da je Švica negativno gospodarsko rast imela tudi v drugem četrtletju. To vse kaže, da je po dveh negativnih četrtletjih Švica tehnično že v recesiji.

"Recesija je res samo tehnična, saj gre za minimalen upad BDP. Močan frank očitno ni imel bistvenega vpliva na BDP. Vpliva močnega franka ne smemo gledati samo za tamkajšnje gospodarstvo, temveč je treba videti tudi druge učinke. Posredovanje zato ne bi bilo smiselna. Na drugi strani je treba predvideti, ali bi imel močnejši evro res tako pozitiven vpliv na švicarsko gospodarstvo," pravi Gubo iz podjetja Finančni trgi.

Nov zagon švicarski valuti je dala tudi grška dolžniška kriza. Bogati Grki so namreč svoje milijone hranili v švicarskih bankah, kar je dodatno znižalo vrednost evra in okrepilo frank. Je čas za ukrepanje?

Prihaja nov šok, podoben januarskemu? Kot piše hrvaški časnik Večernji list, se svetovni finančni trgi že pripravljajo na nov šok, ki bi lahko bil podoben januarskemu. Švicarska centralna banka namreč razmišlja o novem posredovanju, s katerim bi zajezila rast tečaja franka.

"Dogajanje pozorno spremljamo. Če bo finančno-politični položaj narekoval spremembe, bomo znova ukrepali. Finančnim trgom smo že pred grškim referendumom poslali jasno znamenje, ko smo opazili povečane prilive denarja v varno zatočišče švicarskih bank," je za švicarski finančni časnik Finanz und Wirtscaft dejal podpredsednik švicarske centralne banke Fritz Zurbrügg.

V kriznih časih se vlagatelji sicer tradicionalno obračajo k nakupu zlata in dolarjev, najpogosteje pa k nakupu švicarskih frankov.

Frank močno precenjen A ker vlagatelji v zadnjem obdobju vse bolj obračajo hrbet najžlahtnejši kovini, njene cene še naprej upadajo. Po Zurbrüggovih besedah je tudi zaradi tega frank "močno precenjen".

Ker bodo parlamentarne volitve v Švici 18. oktobra letos, bo precenjeni frank, ki ogroža njihovo gospodarstvo, zagotovo glavno vprašanje volilne kampanje.

"V javnosti je res mogoče slišati govorice o političnih pritiskih na centralno banko, te se pred volitvami običajno še okrepijo, racionalnost pa se pogosto umakne politiki. Kaj natanko se bo iz tega izcimilo, si ne upam napovedovati. Vedno pa obstaja tveganje. Mogoča je tudi vrnitev januarskega tečaja franka v primerjavi z evrom. A to se mi zdi malo verjetno," še sklene Gubo.

Ne spreglejte