Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
4. 4. 2016,
14.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Natisni članek

dražba Osebne finance nepremičnine

Ponedeljek, 4. 4. 2016, 14.17

6 let, 6 mesecev

Ali bodo kupci razgrabili nova stanovanja v Črnučah?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83
Soseska Savski breg | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

V soseski Savski breg bo maja na dražbi 22 stanovanj. Izklicne cene so tokrat nižje za desetino ali več. Najmanjša garsonjera bo na prodaj za 46 tisoč evrov, sto kvadratnih metrov pa za 138 tisočakov.

Potem ko je investitor naselja v Črnučah, mariborska družba Savski breg, pred dvema letoma končal v stečaju, je stečajni upravitelj Valter Stepan objavil poziv za novo javno dražbo preostalih 22 stanovanj v Ulici Koroškega bataljona. Tretja javna dražba bo 9. maja v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani.

"Tokratne izklicne cene so glede na drugo dražbo nižje od 10 do 15 odstotkov. Tolikšen popust so odobrile banke upnice, največja med njimi je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB)," je povedal Stepan.

Stanovanja še nimajo položenega parketa, so brez notranjih vrat in še niso do konca prepleskana. Kupci bodo morali v dokončanje stanovanja vložiti med šest in deset tisoč evri, odvisno od velikosti. | Foto: Stanovanja še nimajo položenega parketa, so brez notranjih vrat in še niso do konca prepleskana. Kupci bodo morali v dokončanje stanovanja vložiti med šest in deset tisoč evri, odvisno od velikosti.

Kvadratni meter stanovanja od 1.200 do 1.900 evrov

Najmanjša garsonjera, ki meri 32 kvadratnih metrov in ji pripada osem kvadratnih metrov velika terasa v pritličju, bo na majski dražbi na prodaj po izklicni ceni 46 tisoč evrov oziroma 15 odstotkov ceneje kot pred pol leta. Kvadratni meter stanovanja bo tako na prodaj za 1.450 evrov.

Najdražje bo petsobno pritlično stanovanje s 110 kvadratnimi metri stanovanjske površine in 26 kvadratnimi metri atrija. V izklicno ceno 148 tisoč evrov sta vključena dva parkirna prostora v podzemni garaži in shramba. Cena kvadratnega metra stanovanjske površine znaša 1.350 evrov oziroma osem odstotkov manj kot na predhodni dražbi.

Na zadnji dražbi dvorana pokala po šivih

Na zadnji oktobrski dražbi, ko se je prodajalo 40 stanovanj, je bila dvorana GZS skorajda premajhna za okoli 50 dražiteljev. Največ je bilo fizičnih oseb, ki so kupovali zase. Prodanih je bilo 18 stanovanj, najatraktivnejša tudi po 20 odstotkov višjih cenah od izklicnih. Osem kupcev je stanovanje kupilo po izklicni ceni, saj so bili edini zainteresirani kupci.

Izklicne cene za kvadratni meter stanovanja se na tretji dražbi gibljejo med 1.200 in 1.900 evri. | Foto: Izklicne cene za kvadratni meter stanovanja se na tretji dražbi gibljejo med 1.200 in 1.900 evri.

Najcenejšo garsonjero – njena izklicna cena je bila postavljena pri 45.920 evrih –, so prodali za sedem tisoč evrov več. Šlo je za 25 kvadratnih metrov veliko garsonjero v pritličju s 4,5 kvadratnega metra terase ter pripadajočim garažnim parkirnim mestom in shrambo.

Najdražje stanovanje na vrhu objekta, 98 kvadratnih metrov z 18 kvadratnimi metri terase, so prodali za 185.296 evrov. Izklicna cena zanj je znašala 166 tisoč evrov.

Za dokončanje potrebnih še okoli deset tisočakov

Stanovanja še nimajo položenega parketa, so brez notranjih vrat in še niso do konca prepleskana. Tudi kopalnice še nimajo vgrajenih vseh sanitarnih elementov. Stečajni upravitelj meni, da bodo morali kupci v dokončanje stanovanja vložiti med šest in deset tisoč evri, odvisno od velikosti.

Investitorju je pred stečajem uspelo prodati okoli sto stanovanj, stečajnemu upravitelju na prvi dražbi deset, še 18 so jih prodali na drugi dražbi. Na tretji dražbi bo na prodaj preostalih 22 enot. | Foto: Investitorju je pred stečajem uspelo prodati okoli sto stanovanj, stečajnemu upravitelju na prvi dražbi deset, še 18 so jih prodali na drugi dražbi. Na tretji dražbi bo na prodaj preostalih 22 enot.

DUTB tokrat bolj velikodušna s popusti

Na prvi dražbi z zniževanjem cene so bile cene stanovanj določene pri tržni vrednosti, izklicno ceno pa je bilo mogoče znižati do 15 odstotkov.

Izklicne cene na drugi dražbi so bile od tržnih nižje za že omenjenih 15 odstotkov s prve dražbe in za dodatnih tri ali šest odstotkov, odvisno od velikosti stanovanja. Skupaj torej 18 ali 21 odstotkov manj.

Na tretji dražbi pa je DUTB odobrila dodatnih 10 ali 15 odstotkov nižje izklicne cene.

Investitorju je pred stečajem uspelo prodati okoli sto stanovanj, stečajnemu upravitelju na prvi dražbi deset, še 18 jih je bilo prodanih na drugi dražbi. Na tretji dražbi bo na prodaj preostalih 22 enot. Stanovanja so povečini vseljena, zato soseska živi.

Najdražje stanovanje, ki bo na prodaj, bo petsobno pritlično stanovanje s 110 kvadratnimi metri stanovanjske površine in 26 kvadratnimi metri atrija. V izklicno ceno 148 tisoč evrov sta vključena dva parkirna prostora v podzemni garaži in shramba. | Foto: Najdražje stanovanje, ki bo na prodaj, bo petsobno pritlično stanovanje s 110 kvadratnimi metri stanovanjske površine in 26 kvadratnimi metri atrija. V izklicno ceno 148 tisoč evrov sta vključena dva parkirna prostora v podzemni garaži in shramba.

Za plačilo varščine še dober mesec dni časa

Dražitelji morajo do 6. maja plačati deset odstotkov varščine oziroma are za stanovanje, za katerega se bodo potegovali. Če želi dražitelj kupiti zgolj eno izmed stanovanj, pri tem pa je pripravljen dražiti več stanovanj, lahko vplača varščino zgolj za najdražje stanovanje. S tem pridobi pravico dražiti tudi tista stanovanja, pri katerih je varščina nižja.

Varščina se v primeru uspešnega potegovanja všteje v kupnino, preostali del kupnine mora kupec poravnati v dveh mesecih po sklenitvi pogodbe. Uspešni dražitelji morajo poravnati še 9,5-odstotni davek na dodano vrednost (DDV) in druge dajatve, stroške sklenitve prodajne pogodbe in stroške prevzema premoženja.

Ogled stanovanj je mogoč 19. in 21. aprila ter 5. maja med 15. in 17. uro, predhodna najava pa ni potrebna.

Ne spreglejte