Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
27. 6. 2016,
11.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,83

1

Natisni članek

nepremičnine Osebne finance dražba dražba stanovanj

Ponedeljek, 27. 6. 2016, 11.42

6 let, 6 mesecev

Ali bo za stanovanja v Izoli v tretje več zanimanja?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,83

1

Stanovanjska soseska Oktobrska v Izoli | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Nasedlemu gradbenemu projektu tik ob izolski marini se pišejo lepši časi. Za gradnjo 76 stanovanj se ogreva več investitorjev, a Gašpar Gašpar Mišič opozarja, da kupci nepremičnin ne rastejo kot gobe po dežju.

V Izoli bo sredi prihodnjega meseca na tretji javni dražbi na prodaj nasedli gradbeni projekt Stavbenika, ki je konec leta 2012 pristal v stečaju.

Stanovanjsko naselje Oktobrska je koprski gradbinec sprva nameraval zgraditi v strateškem partnerstvu, a je potencialni soinvestitor tik pred podpisom pogodbe od projekta odstopil. Tedanji direktor Stavbenika Mitja Petrič je kot glavni vzrok za stečaj navajal prav nepodpis pogodbe.

Na prvi dražbi je izklicna cena znašala 3,4 milijona evrov, na drugi 2,8 milijona evrov, a kupcev ni bilo. Kot kaže bo v tretje drugače. | Foto: Matej Leskovšek Na prvi dražbi je izklicna cena znašala 3,4 milijona evrov, na drugi 2,8 milijona evrov, a kupcev ni bilo. Kot kaže bo v tretje drugače. Foto: Matej Leskovšek

Gre za stanovanjski objekt s 76 stanovanji in 208 parkirnimi mesti v podzemni garaži. Stoji tik ob izolski marini, in sicer med Prešernovo cesto in Ulico oktobrske revolucije ter Kosovo in Leninovo ulico.

Arhitektonska zasnova oblikuje trietažni objekt členjene oblike, ki se višinsko znižuje iz notranjosti kareja proti Leninovi ulici v dvoetažni objekt, kjer je streha delno urejena kot terasa zgornje stanovanjske etaže. Členjena oblika treh traktov sestavlja objekt v obliki črke U.

V javnem zbiranju ponudb nekdo ponudil 800 tisočakov

Stečajni upravitelj Primorja Valter Stepan je do zdaj izvedel že dve javni dražbi in eno zbiranje ponudb. Na prvi dražbi je izklicna cena znašala 3,4 milijona evrov, na drugi 2,8 milijona evrov, a kupcev ni bilo.

Koprski gradbinec Stavbenik je pred stečajem zgradil konstrukcijo podzemne garaže in del pritličja. | Foto: Matej Leskovšek Koprski gradbinec Stavbenik je pred stečajem zgradil konstrukcijo podzemne garaže in del pritličja. Foto: Matej Leskovšek

Spomladi letos je Stepan opravil še javno zbiranje ponudb. V postopku je prejel dve ponudbi, ki sta bili nižji od dveh milijonov evrov, kolikor je znašala izhodiščna cena, zato prodaje ni bil dolžan skleniti z nobenim ponudnikom. Najnižja ponudba je znašala 800 tisočakov, najvišja 1,61 milijona evrov. Stečajni upravitelj je oba ponudnika pozval k izboljšanju ponudb, prejel pa le eno v višini 1,62 milijona evrov.

V najslabšem primeru bo projekt prodan za 1,75 milijona evrov

A po roku je prispela še ena ponudba v višini 1,75 milijona evrov, zato je Stepan sodišču predlagal novo dražbo. Znova bo tako poskusil 17. julija, izklicna cena pa je za polovico nižja od tržne vrednosti projekta in znaša 1,75 milijona evrov. Cena ne vsebuje morebitnih davkov in stroškov.

Novi ponudnik, gre za gradbeno družbo Vivoda iz Bertokov, je že vplačal 200 tisoč evrov varščine, z notarsko pogodbo pa se je obvezal, da je njegova ponudba zavezujoča in mora na dražbi ponuditi najmanj 1,75 milijona evrov. Če si bo premislil, bo 200 tisočakov prešlo v Stavbenikovo stečajno maso.

Do zdaj je varščino v višini 200 tisoč evrov vplačal le direktor in lastnik podjetja Vivoda Dimitrij Vivoda. Pojasnil nam je, da v projektu nastopa sam, po njegovi oceni pa bo projekt zahteval še okoli osem milijonov evrov sredstev.  | Foto: Matej Leskovšek Do zdaj je varščino v višini 200 tisoč evrov vplačal le direktor in lastnik podjetja Vivoda Dimitrij Vivoda. Pojasnil nam je, da v projektu nastopa sam, po njegovi oceni pa bo projekt zahteval še okoli osem milijonov evrov sredstev. Foto: Matej Leskovšek

Direktor in lastnik podjetja Vivoda Dimitrij Vivoda nam je pojasnil, da v projektu nastopa sam, po njegovi oceni pa bo projekt zahteval še okoli osem milijonov evrov sredstev.

"Projekt se mi kot domačinu zdi zanimiv. Kot gradbinec in podizvajalec sem se odločil, da je čas za lastno večjo investicijo," je dejal Vivoda, ki pa o prodajnih cenah stanovanj še ni želel govoriti.

Stečajnik tokrat bistveno bolj optimističen

"Ker imamo več interesentov za nakup, bi cena na sami dražbi lahko še poskočila," je optimističen Stepan, ki interesentov ni želel razkriti. Pojasnjuje, da so do zdaj v objekt vložili vsaj štiri milijone evrov, za dokončanje projekta pa bo novi kupec potreboval še okoli deset milijonov evrov.

"Lahko je cena navidezno ugodna, a če se na trgu hkrati pojavi prevelika količina stanovanj, je lahko to za marsikaterega investitorja pogubno," opozarja podjetnik Gašpar Gašpar Mišič. | Foto: Matej Leskovšek "Lahko je cena navidezno ugodna, a če se na trgu hkrati pojavi prevelika količina stanovanj, je lahko to za marsikaterega investitorja pogubno," opozarja podjetnik Gašpar Gašpar Mišič. Foto: Matej Leskovšek

Udeležbe na julijski dražbi ne izključuje niti podjetnik Gašpar Gašpar Mišič, ki skupaj z Delavsko hranilnico prav zdaj končuje prodajo zadnjih petih od 190 stanovanj v izolskih Livadah.

Je Gašpar Gašpar Mišič res pobral kritično maso kupcev?

"Nismo zaletavi in ne gremo z glavo skozi zid, bomo pa o tem zagotovo razmislili. Trenutno je na Obali kar nekaj podobnih projektov. Menim, da smo s prodajo stanovanj v Rezidenci Livade že pobrali solni cvet kupcev, ki so zaradi nepremičninskega krča z nakupom odlašali več let. Kupci pa ne rastejo kot gobe po dežju," pojasnjuje Gašpar Mišič in dodaja, da so bili oni prvi, ki so "nasedle projekte rešili iz ujetništva".

"Moja prisotnost je zagotovilo za uspešnost projektov. Ob sebi ne maram amaterjev," pravi Gašpar Mišič, ki ne izključuje možnosti, da se dražbe udeleži tudi sam. | Foto: Bor Slana "Moja prisotnost je zagotovilo za uspešnost projektov. Ob sebi ne maram amaterjev," pravi Gašpar Mišič, ki ne izključuje možnosti, da se dražbe udeleži tudi sam. Foto: Bor Slana

Pri tem jim je koristilo tudi neznanje oziroma nespretnost Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki še zdaj ni začela s prodajo več kot 200 stanovanj v koprskem Nokturnu.

GGM: Moja prisotnost je zagotovilo za uspeh

"V vsak projekt se spustim z določeno mero previdnosti. Analiziram stanje na trgu in predvidevam morebitne prihodnje projekte. Zelo pomemben je tudi čas prodaje. Moja prisotnost je zagotovilo za uspešnost projektov. Ob sebi ne maram amaterjev," se pohvali Gašpar Mišič.

Stanovanjska soseska Oktobrska v Izoli | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Na vprašanje, ali se mu zdi izklicna cena ugodna, odgovori, da ne povsem, saj bo za dokončanje projekta potrebnega še veliko denarja. "Lahko je cena navidezno ugodna, a če se na trgu hkrati pojavi prevelika količina stanovanj, je lahko to za marsikaterega investitorja pogubno. Po našem projektu so se opogumili tudi drugi in začenjajo z gradbeno ofenzivo," še sklene Gašpar Mišič, ki pravi, da mu ponudbe investitorjev dežujejo z vseh strani.

Cene stanovanj skupaj z davkom bi po njegovi oceni lahko dosegle od 1.550 evrov do dva tisoč evrov za kvadratni meter, kolikor so znašale v Rezidenci Livade.

Ne spreglejte