Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 2. 2014,
15.23

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

žled škoda

Nedelja, 23. 2. 2014, 15.23

7 let, 2 meseca

Zveza lastnikov gozdov za ugodnejšo davčno politiko v času odpravljanja posledic žledoloma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Zvezi lastnikov gozdov Slovenije zaradi obsežnih posledic žledoloma pričakujejo čim prejšnjo oceno škode v gozdovih.

Za pomoč pri sanaciji je treba zaprositi EU, lastnikom gozdov pa omogočiti učinkovito sanacijo z ugodnejšo davčno politiko, med drugim z oprostitvijo davka od dohodka iz gozda in z nižjo stopnjo DDV za prodajo lesa za ogrevanje.

Opozarjajo, da bo donosnost gozdov močno zmanjšana ali celo izničena V zvezi opozarjajo, da bo zaradi žledoloma donosnost gozdov za daljše časovno obdobje močno zmanjšana ali celo izničena. Zato predlagajo delno ali popolno oprostitev plačevanja davkov od dohodka iz gozda za določeno obdobje.

Predlagajo tudi uvedbo nižje, 9,5-odstotne stopnje DDV za prodajo lesa za ogrevanje in premislek o možnosti omejitve uvoza lesa za kurjavo. Zavzemajo se za znižanje višine davka na nepremičnine in za možnost začasnega odpisa socialnih prispevkov na prizadetih kmetijah. V zvezi ob tem pričakujejo, da se subvencije za sanacijo gozdov ne bodo upoštevale pri dohodninski osnovi.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje naj lastnikom gozdov poveča možnosti za nakup nove mehanizacije in opreme ter varovalnih sredstev. To bi lahko storilo tako, da bi bilo ob naslednjem razpisu programa razvoja podeželja račune mogoče predložiti za nazaj do 1. februarja letos, so zapisali.

Podpirajo idejo, da se na ravni države čim prej ustanovi koordinacijski odbor V zvezi obenem podpirajo idejo, da se na ravni države čim prej ustanovi koordinacijski odbor, sestavljen iz predstavnikov vladnih in nevladnih organizacij s področja gozdarstva in lesarstva. Ta bi oblikoval strategijo za sanacijo gozdov in za čim večjo porabo lesa v Sloveniji.

Pri sanaciji pričakujejo pomoč javne gozdarske službe oz. Zavoda za gozdove Slovenije, omenjajo pa tudi možnost vključitve javnih del v sanacijo poškodovanih gozdov, predvsem za manj zahtevna dela.

Medtem bi bilo lastnikom močno poškodovanih in uničenih gozdov treba omogočiti pridobivanje dohodka tudi od drugih dobrin gozda. Druge obiskovalce gozdov pa bi bilo zaradi velike nevarnosti padajočih vej treba jasno opozoriti, da po gozdu hodijo na lastno odgovornost.

Ne spreglejte