Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 1. 2011,
18.36

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 25. 1. 2011, 18.36

7 let, 2 meseca

Židan: Nad maržami ni nadzora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
K umiranju kmetijskih gospodarstev prispeva tudi nesorazmerje v prehranski verigi, je poudaril kmetijski minister Dejan Židan, ki opozarja, da ni nadzora nad maržami, ker da so poslovna skrivnost.

Želimo si, da bi se počutil potrošnik varen, da bi razumel, kaj se dogaja na področju hrane in da bi imel močno organizacijo, ki bi ga ščitila. Želimo si tudi uspešno trgovino, ki bo razumela, da so vsi v verigi partnerji in bi razumela potrošnika, je na skupni seji odborov za gospodarstvo in za kmetijstvo o stanju dohodkovnih razmerij v prehranski verigi dejal minister Židan. "V prehranski verigi je prisoten strah" "V tem trenutku nimamo nadzora niti nad valutami plačil, ker so poslovna skrivnost, niti nad poslovnimi praksami, bonitetnimi sistemi, da ne govorim o posameznih slovenskih maržah," je opozoril minister. Izpostavil je, da je v prehranski verigi prisoten strah, kar je samo po sebi znak, da je nekaj narobe.

Bo razmerja moč urediti s prostovoljnim kodeksom? Želja Židana in gospodarske ministrice Darje Radić je prostovoljni kodeks za urejanje razmerij v prehranski verigi, ki bo baziral na predlogih resolucije Evropskega parlamenta. "Pripravili pa bomo tudi zakonodajno rešitev," je dejal Židan.

"Podatki se skrivajo pod poslovnimi skrivnostmi" "Moti pa nas, ker nimamo podatkov, ker se skrivajo pod poslovnimi skrivnostmi, motijo nas plačilni roki, pomembno nam je, da so marže primerljive maržam v srednji Evropi. Napredek bi bil, če bi bile marže vidne potrošnikom," je še dejal minister.

Hribar: Globalizacija v kmetijstvu pomeni kanibalizem Janez Hribar z biotehniške fakultete je izpostavil, da bodo zagovorniki globalizacije sprevideli, da globalizacija v kmetijstvu pomeni kanibalizem.

"Vse države, ki kaj dajo nase, ščitijo svoje kmetijstvo" "Vse države, ki kaj dajo nase, ščitijo svoje kmetijstvo, samo načine imajo drugačne. Trgovci v Sloveniji so v položaju sistema zidanja cen, kar ruši ravnotežje in vodi v propad. Sistem zidanja cen, kot je pri nas znan, z raznimi rabati, podaljševanju rokov plačila je način, ki ga v drugih državah ne poznajo," je poudaril Hribar.

Opozoril je, da je treba obdavčiti ekstra dobičke za trgovce, dvigniti stroko in da potrebujemo organiziranega kmeta. Treba je spremeniti tudi sistem subvencioniranja. In popravek stroke, da deluje tudi kako prodajati, ne samo kako proizvajati, je še ocenil Hribar.

"Naj potrošnik vidi, koliko si je kdo vzel" Ministrica Radićeva pa je dejala, da problemi obstajajo v celotni verigi, ki jih bodo skušali urediti na dogovorni način - s kodeksom. "Ukrep, da se zagotovi preglednost cen, je dober ukrep. Naj potrošnik vidi, koliko si je kdo vzel pri posameznem proizvodu," je dejala ministrica in dodala, da je zanjo sicer zakonski ukrep na tem področju skrajen ukrep.

Ne spreglejte