Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 6. 2011,
17.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dejan Židan

Petek, 10. 6. 2011, 17.29

7 let, 2 meseca

Židan: Moje prehrambene navade se niso spremenile

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zaradi vzrokov za pogin čebel, ki jih poznamo, se kaj podobnega v prihodnje ne more zgoditi, ali obstajajo drugi vzroki, pa bomo še iskali, je povedal minister Dejan Židan.

Kot je na srečanju s pomurskimi čebelarji še povedal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Židan, se zaradi okužene hrane v Evropi njegove prehrambene navade niso spremenile. "Imam zaupanje do hrane, ki jo kupujem v Sloveniji, kriza, ki je locirana na severno Nemčijo, pa je lahko razrešena, ko se pove, da je vir za okužbe določen. Če ne bo natančno določen, potem bo določena mera nezaupanja potrošnika ostala in potem bomo imeli kot proizvajalci hrane težave," je povedal. V Sloveniji patogenih oblik bakterije niso odkrili Poudaril je, da smo se v Slovenji takoj po prvem podatku odzvali zelo hitro, inšpektorji so preverili deklaracije in vire in ker je bila spremenjena ocena tveganja, se je začelo relativno veliko vzorčenje, do tega trenutka pa na številnih vzorcih ni bilo odkritih patogenih oblik bakterije E. coli. Potrošnik se usmerja na vrtnine iz lastne proizvodnje Ob teh dogodkih je evropski potrošnik začel zavračati vrtnine z določenih delov Evrope in se začel usmerjati k vrtninam iz lastne proizvodnje, ta trend pa po ministrovih besedah opažamo tudi v Sloveniji.

Čebele želijo zaščititi z različnimi sredstvi Pozornost zaradi umiranja čebel v Pomurju pa se zdaj usmerja v sinergistično delovanje različnih sredstev, ki se uporabljajo v naravi, to pa je področje, ki se doslej ne le v Sloveniji, pač pa v Evropi in svetu ni upoštevalo, se pa mora, je poudaril Židan.

Medtem je strokovna komisija, ki jo vodi glavna inšpektorica na inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Saša Dragar Milanovič, iz načela previdnosti prepovedala uporabo nekaterih sredstev za zaščito koruznega semena, spremenili so tudi program varovanja čebel pred varojo z ekološkimi pripravki.

Za pomor čebel naj bi bila kriva kombinacija različnih vplivov "Ker vmesno poročilo govori o tem, da za zastrupitve čebel niso krivi kmetje, ampak kombinacija različnih vplivov, ki se začne s tem, da je bilo znova dovoljeno sredstvo, ki je bilo v Sloveniji že prepovedano, smo se odločili, da nad tem postopkom zahtevamo upravni nadzor, iščemo institucijo, ki lahko izpelje strokovni nadzor, kot ministrstvo pa smo se odločili, da se začno pripravljati materialna dokazna gradiva za morebitno tožbo proti izdelovalcem teh škropiv, zato ker mislimo, da je pri načelu varovanja okolice in zlasti ljudi potrebno upoštevati tudi mejne primere in potrebno je upoštevati sinergistično delovanje," je še povedal Židan.

Glavna inšpektorica Dragar Milanovičeva pa je med drugim povedala, da bodo, ko bo Čebelarska zveza Slovenije vložila tožbo proti neznanemu storilcu, kar je že napovedala, ovadbi dodali vse dokaze, pridobljene v inšpekcijskih postopkih.

Ne spreglejte